Razotkriveno

Zastupnici zaista jedu jeftino, no internetom se proširio meni s cijenama za zaposlenike Sabora

Cijene menija u saborskom restoranu za saborske zastupnike nešto su više od cijena samoposluživanja za zaposlenike.
Foto: HINA/Damir SENČAR/ ik

Facebookom se proširio status privatnog korisnika u kojem se tvrdi da saborski zastupnici imaju na jelovniku saborskog restorana dostupno glavno jelo s prilogom za samo tri eura dok im je plaća oko 3.000 eura.

Uz status (arhiviran ovdje), objavljen 17. svibnja, objavljena je i fotografija tjednog menija od 13. do 17. svibnja ove godine, a pri dnu se nalaze cijene. Tako se može vidjeti da je prema objavljenoj fotografiji dnevna juha jedan euro, glavno jelo s prilogom tri eura, dnevni prilog euro i pol, desert je jedan euro, a salata pola eura.

“Jelovnik u Saboru. Glavno jelo s prilogom 3 eura, plus plaća 3.000 eura, plus ne moram ništa raditi, plus ne moram dolaziti na posao”, stoji u statusu iz kojeg se jasno može zaključiti da je autor statusa mislio da se cijene odnose na zastupnike s obzirom na plaću koju je naveo.

Screenshot / Facebook

Status ima više od sto reakcija, 33 komentara i 110 dijeljenja.

Obrnutom pretragom fotografije na Googleu pronašli smo da je fotografija prvi put objavljena dan ranije, 16. svibnja, u vijesti na portalu 24 sata (arhivirano ovdje). Dan kasnije, 17. svibnja, vijest od 24 sata prenio je  Večernji.hr (arhivirano ovdje).

U tjednu u kojem se konstituira novi Sabor, osvanuo je jelovnik i za taj period na Trgu Sv. Marka u Zagrebu. S čime su se mogli počastiti naši političari?“, piše na početku teksta 24 sata, a u drugom dijelu teksta stoje i ove rečenice:

“Dok se građani muče s poskupljenjima i zaokruživanjem cijena na više, saborski zastupnici nemaju te brige. Kako piše na jelovniku, ‘uposleni djelatnici’ dnevnu juhu plaćaju 1 euro. Glavno jelo s prilogom je 3 eura. Dnevni prilog je 1,50 euro, desert 1 euro, a salata 0,50 eura”.

Svoju vijest s istom fotografijom menija objavio je 17. svibnja i Dubrovački vjesnik (arhivirano ovdje).

“Svima kome je u Dubrovniku skupo platiti ručak ili večeru, možemo toplo preporučiti da se na idućim parlamentarnim izborima kandidiraju za saborskog zastupnika. Naime, zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora svakako neće ‘njorgati’ na cijene i jelovnik u saborskom restoranu, odnosno, kako oni to vole kazati kantini. Danas, kada odlučuju o novoj Vladi na pjatu će im se kao glavno jelo naći riba s prilogom i špageti bolonjez po cijeni od  3 eura. Na jelovniku je i dnevna juha za jedan eura, ekstra prilog od euro i pol, salata  po cijeni od pola eura te desert koji će platiti jedan eura”, piše u vijesti Dubrovačkog vjesnika.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Jedne cijene za saborske zastupnike, druge za zaposlenike

No, u tekstovima i statusu netočno se navodi kako su to cijene menija u saborskom restoranu koje plaćaju zastupnici. Naime, u Saboru postoje jedne cijene za zaposlenike Sabora, što i označava oznaka “uposleni djelatnici” na fotografijama, a druge za saborske zastupnike. Te cijene za zastupnike su i dalje vrlo popularne, ali su nešto više nego one za zaposlenike.

Marina Buntić Juričić, voditeljica Službe za medije Sabora, odgovorila nam je da je navod o cijenama za zastupnike netočan. Naime, na statusu navedenog profila istaknute su cijene “samoposluživanja za zaposlenike” koje se razlikuju od cijena u “restoranu zastupnika”.

Iz preslike menija koji smo dobili mailom, a na kojem je naznačeno da se cijene primjenjuju od 2. svibnja ove godine, jasno je da se cijene navedene u statusu doista odnose na samoposluživanje za zaposlenike. Kompletan meni za zaposlenike iznosi 5,50 eura.

Iz dobivene preslike također se vidi da su cijene za saborske zastupnike nešto malo više iako i dalje vrlo popularne. Kompletan meni za zastupnike iznosi dva eura više – 7,50 eura.

Foto: Hrvatski sabor

Prosječna plaća još nepromijenjena

Korisnik Facebooka u statusu također navodi da je plaća saborskih zastupnika 3.000 eura. Ta se informacija u navedenim objavljenim člancima ne spominje.

Prema informacijama koje je objavila Hina početkom siječnja, a odnose se na prosinac 2023., prosječna plaća saborskih zastupnika iznosi 2.326 eura, no točan iznos ovisi o koeficijentu dužnosnika (zastupnik, potpredsjednik radnog tijela, predsjednik ranog tijela, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatskog sabora), stažu, osobnim odbitcima i porezu.

Plaće se, potvrđuju nam iz Hrvatskog sabora, odonda nisu mijenjale, prosjek je i dalje isti jer se reforma koeficijenata, koja je stupila na snagu početkom godine, odnosila isključivo na službeničku razinu. Do promjena u prosjeku plaće može eventualno doći s novim sazivom Sabora, odnosno s plaćama za svibanj, i to ako dođe do izmjena u strukturi zastupnika.

Zaključno, cijene iz restorana objavljene u nekoliko medija i na Facebooku odnose se na cijene za zaposlenike Sabora dok su cijene za zastupnike ipak malo više.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.