Razotkriveno

Kennedy nije rekao da u SAD-u postoji zavjera da se porobi svaki muškarac, žena i dijete

Poznavatelji govora i arhivisti potvrđuju da navedenu rečenicu bivši američki predsjednik John F. Kennedy nikada nije rekao.
Foto: whitehouse.gov

Na Facebook stranici Bijela VRANA 21. svibnja objavljen je vizual (arhivirano ovdje) na kojem se nalazi fotografija bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja uz sljedeći citat koji je navodno izrekao (prevedeno na hrvatski jezik):

“‘U ovoj zemlji postoji zavjera da se porobi svaki muškarac, žena i dijete. Prije nego što napustim ovu visoku i plemenitu dužnost, namjeravam razotkriti ovu zavjeru’, John F. Kennedy sedam dana prije nego što je ubijen”.

Screenshot/Facebook

Međutim, ova izjava očito je fabricirana jer nije moguće pronaći dokaze da je bivši američki predsjednik ikad to izrekao.

Agencija Reuters u svojoj provjeri činjenica nije mogla potvrditi da je predsjednik Kennedy ikada javno izgovorio ove riječi. Citat nije uključen ni u jedan od govora ili konferencija za novinare na web stranici Predsjedničke knjižnice i muzeja Johna F. Kennedya. 15. studenoga 1963., sedam dana prije smrti, Kennedy je u New Yorku držao govor na nacionalnoj konvenciji Organizacije katoličke mladeži i petoj ustavnoj konvenciji Američke federacije rada te Kongresa industrijskih organizacija (AFL- CIO). Nijedan od tih govora nije uključivao citat podijeljen u objavi na Facebooku. Također iz Predsjedničke knjižnice Johna F. Kennedyja Reutersu su potvrdili da nisu upoznati s time da ovaj citati postoji u bilo kojem od njihovih zapisa u arhivi.

Arhivistkinja Stacey Chandler je PolitiFactu potvrdila da predsjednička knjižnica često dobiva upite na ovu temu. “Kada postoji navodi ili citat na tu temu, obično se sugerira da je to bio dio govora na Sveučilištu Columbia krajem studenog 1963.”, ističe.

“Ponekad se ta izjava pripisuje Johnu F. Kennedyju 15. studenoga 1963. U drugim slučajevima, to je 12. studenog 1963. Ali istraživači nikada nisu pronašli dokaze da je Kennedy govorio na Columbiji bilo koji od tih datuma, a nije održao govor na tom Sveučilištu 1963. uopće”, objašnjava Chandler. “Knjižnica također ima zapise koji se odnose na govore koje je održao kao predsjednik, a održao je dva 15. studenog 1963., sedam dana prije atentata, ali ni tamo nije moguće pronaći njegovu navodnu izjavu”, kazala je Chandler.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Arhivistkinja također ističe da knjižnica ima nekoliko načina pretraživanja predsjedničkih izjava, uključujući pretraživanje arhivskih fondova po ključnim riječima, povijesnih novinskih izvještaja i baza podataka o govoru kao što je Predsjednički projekt na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari. “Nikada nismo pronašli podudarnost za ovu izjavu ni u jednom od ovih izvora, a nismo je mogli potvrditi ni putem sekundarnih izvora”, zaključuje Chandler.

Voditelj Predsjedničkog programa zapisa na Sveučilištu u Virginiji Marc J. Selverstone (projektu koji se bavi i čuva digitalne transkripte govora/izjava bivših američkih predsjednika Kennedyja, Johnsona i Nixona), Politifactu je kazao da taj citat nije stvaran. “Nikad nisam vidio takvo što u bilo kakvom kredibilnom izvoru”, poručio je kratko. Naša pretraga kredibilnih medija i izvora na internetu također nije pokazala da je bivši američki predsjednik Kennedy ikad izjavio tako nešto.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da je objava na stranici Bijela VRANA netočna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.