Ocjena točnosti

Ravnatelj HRT-a u Saboru obmanjivao zastupnike i javnost nizom netočnih i poluistinitih izjava

Robert Šveb nije bio u potpunosti iskren kada je opisivao zašto je HRT u vrijeme njegova mandata zaobilazio javnu nabavu u slučaju njegove bivše tvrtke, ali i tvrtke Croatel.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Robert Šveb jučer je Saboru podnio Izvješće o radu (poslovanju) za 2022. godinu.

Oporbeni zastupnici na to su Izvješće imali niz zamjerki, od toga da je HRT svoj strateški dokument “Novi smjer” prepisao od Irske javne radiotelevizije (RTÉ), preko toga da si je Šveb isplaćivao naknade koje nije smio pa do transparentnosti trošenja novca pretplatnika, pogotovo vezano uz javnu nabavu – odnosno njenog izbjegavanja pri izravnoj dodjeli poslova tvrtkama Croatel i Ro.Ba.Go.

Naime, Ro.Ba.Go. je tvrtka u kojoj je aktualni ravnatelj Šveb do dolaska na tu poziciju imao 33.33 posto suvlasničkog udjela.

Konkretno, zastupnicu SDP-a Mirelu Ahmetović zanimalo je koliko je novca HRT u 2022. godini potrošio bez postupaka provođenja javne nabave i koliko je pritom otišlo njegovoj bivšoj tvrtki? Ravnatelj Šveb je izbjegao konkretan odgovor na pitanje o dodijeljenim ciframa, ali je izjavio iduće:

“Svojoj tvrtki nisam dao ništa jer to nije moja tvrtka kao što to dobro znate. Oko postupka javne nabave u 2023. godini došlo je jedno novo mišljenje iz Ministarstva gospodarstva koje je ukazalo na potrebu revidiranja ustaljene prakse korištenja članka Zakona o javnoj nabavi koji odobrava izuzeće. Prethodne uprave su koristile taj članak javne nabave za određene usluge koje smo mi u međuvremenu sve vratili u postupak javne nabave i danas imamo, ja mislim, još samo par situacija – zbog toga ugovori još uvijek traju koji nisu u javnoj nabavi – ali sve to što je Ministarstvo gospodarstva preporučilo je već u postupku javne nabave i dobar dio usluga je već i dogovoren na taj način”.

Slično pitanje, ali s naglaskom na izravnu dodjelu poslova tvrtki Ro.Ba.Go., postavila mu je i zastupnica Dalija Orešković iz stranke Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom.

Orešković je ovako postavila upit: “Dakle, Vi tvrdite da u Vašem mandatu, otkako ste ravnatelj, nisu provedeni novi postupci izravne pogodbe s Vašom bivšom tvrtkom te da sve isplate proizlaze iz nabave koju su sklopili i ugovorili prethodni ravnatelji? Je li to točno? Jer ako nije, i ako ste Vi u svom mandatu sklapali nove poslove i nove ugovore s Vašom bivšom tvrtkom, smatram da se radi o očitom zaobilaženju onoga što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa htjelo reći i htjelo postići. Neovisno o tome što je to Vaša, pod navodnicima, bivša tvrtka, Vi ste ju samo prenijeli na nekoga bez dodatne naknade i niste u odnosu na tu tvrtku nepristrani, a zaobišli ste postupak javne nabave kako bi se izravnom pogodbom nekome omogućilo poslovanje s HRT-om”.

Šveb joj je odgovorio ovako:

“Prilikom mog imenovanja i nakon toga, kako je bilo objavljeno u medijima, ja sam postupio po preporuci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u smislu daljnjeg upravljanja poslovne suradnje te tvrtke i HRT-a na način da sam se izuzeo iz bilo kakvih odluka vezanih uz to. Nadzorni odbor je ravnateljicu programa zadužio za to, za izravno ugovaranje i potpisivanje ugovora, bez mog upliva. U međuvremenu smo sve to stavili u postupak javne nabave. Postoje neki ugovori s firmama koji traju iz vremena prethodne uprave koje ne možemo raskinuti i onog trenutka kada oni prestanu, to sve ide na javnu nabavu – kako je i sugeriralo Ministarstvo gospodarstva”.

Znao za nepravilnosti, ali nastavljao s praksom

Ovdje je riječ o nekoliko obmanjujućih izjava jer je Šveb izbjegao navesti neke činjenice bitne za razumijevanje ove tematike. Kako je ranije ove godine izvještavao portal Telegram.hr , bivša uprava HRT-a pod Kazimirom Bačićem je doista bila prva koje je počela izbjegavati javnu nabavu za dodjelu poslova produkcijskim tvrtkama Croatel i Ro.Ba.Go., ali je ta praksa nastavljena i dolaskom Roberta Šveba za ravnatelja u listopadu 2021. godine. I dok Bačić tu započetu praksu doista možda može pravdati neznanjem ili omaškom nekoga iz HRT-ova odjela Nabave, Šveb to ne može. U svom serijalu o korupciji i nepravilnostima na HRT-u, Telegram je nedvojbeno dokazao da je Šveb bio upoznat s činjenicom da je ta praksa u najmanju ruku upitna. To dokazuje činjenica da je HRT još u siječnju 2023. godine od Ministarstva gospodarstva sam zatražio mišljenje smije li poslove koje je do tada izuzimao od javne nabave i izravno dodjeljivao Croatelu i Ro.Ba.Go.-u i dalje izuzimati.

Tu je bitno napomenuti da je do tog upita u Švebovom mandatu njegovoj bivšoj tvrtki Ro.Ba.Go. bez natječaja dodijeljeno poslova vrijednosti 717 604 eura – unatoč tome što mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (i to baš na njegov zahtjev) ranije jasno napomenulo da, budući da je on desetljećima bio suvlasnik, “postoji veliki koruptivni rizik” u mogućem nastavku poslovanja HRT-a s tom tvrtkom. Kako bi se zaobišle upute Povjerenstva, ugovore je potpisala ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić, po posebnoj punomoći koju joj je dao Šveb. I ne samo to. Sam Šveb je pak, prije traženja mišljenja od Ministarstva gospodarstva, 7. listopada 2022. potpisao i aneks ugovora s Croatel-om “Pružanje usluge tehničke podrške i grafičkog dizajna za potrebe dnevnog programa IMS-a” koji je toj tvrtki ranije izravno dodijelio Kazimir Bačić.

Dakle, tek nakon što su objema tvrtkama izravno otišli ugovori vrijedni nekoliko stotina tisuća eura, HRT u siječnju 2023. godine traži od Ministarstva mišljenje smije li to uopće raditi  – tako da to mišljenje “nije došlo” na HRT, kako to tvrdi Šveb i time pokušava obmanuti javnost, već je bilo zatraženo upravo od strane javne televizije. Inače, nakon što im je to ministarstvo u veljači odgovorilo da ne smiju nastaviti s takvom praksom, s HRT-a su se obratili Ministarstvu kulture i medija koje je, iako uopće nije nadležno za pitanje javne nabave, dalo suprotno mišljenje – dakle, da smiju nastaviti s praksom – i to baš u dijelu koji je bio vezan upravo za poslove s Croatel-om i Ro.Ba.Go.-om. Kasnije su se Telegramu pravdali da su “samo tumačili što je autorsko pravo”. Moguće je i da se tim upitom radilo o kupovanju vremena budući da su iz ministarstva Nine Obuljen Koržinek HRT-u odgovorili tek 21. srpnja 2023.

HRT ni ne zna kome je i koliko novca dao

Ovome treba dodati i činjenicu i da je još u svibnju prošle godine sama interna revizija HRT-a, po naputku Nadzornog odbora, zaključila da je HRT od 2020. do 2023. protuzakonito isplatio Croatelu najmanje 1,02 milijuna eura. Revizori su se pri tome pozvali upravo na mišljenje Ministarstva gospodarstva. Zanimljivo, taj dokument je označen poslovnom tajnom. Dakle, Šveb je već tada znao da se radi o nečemu nelegalnom, ali je svejedno uzaludno tražio mišljenje Ministarstva kulture i medija.

I ne samo to, već je 28. rujna potpisao tada već drugi aneks ugovora s Croatel-om temeljem ranije izravno dodijeljenog posla. Doduše, ipak uz ogradu da će on biti na snazi dok se ne raspiše javna nabava za tu uslugu. Otvorena nabava se pak ostvarila tek nakon istraživačkog serijala portala Telegram. Inače, Šveb zastupnici Ahmetović, i da je želio, nije mogao odgovoriti koliko je HRT potrošio na ugovore bez postupaka provođenja javne nabave budući da, skandalozno, uopće ne vode registar o tome. To su također priznali Telegramu.

Izlazio pa se vraćao u tvrtku koja cijelo vrijeme posluje s HRT-om

Što se tiče Švebove izjave da Ro.Ba.Go. nije njegova tvrtka, to je činjenično točno, ali je daleko od istine to da on tamo i dalje nema interesa ili da se u nju ne namjerava vratiti kada ode s pozicije ravnatelja HRT-a.

Kako je izvještavao Telegram, upravo je Ro.Ba.Go. itekako profitirao od izravne dodjele poslova s HRT-om još dok je u njemu Šveb bio suvlasnik. Naime, zbog te prakse (za koju je kasnije utvrđeno da je bila mimo zakona), je Ro.Ba.Go. do listopada 2021. godine od HRT-a dobio ugovore vrijednosti 540 761 eura. Nakon toga Šveb izlazi iz tvrtke i iz zadržane dobiti si isplaćuje 79 681 euro. U imovinskoj kartici je zabilježio kako mu je to isplaćeno 18. listopada 2021. kao kompenzacija u sklopu izlaska iz vlasničke strukture.

Uz to, Šveb se u tu tvrtku već jednom vratio nakon što je iz nje izašao zbog ranijeg angažmana na HRT-u pa postoji mogućnost da to učini i ponovno i opet si isplati dobit koju je ta tvrtka stekla protuzakonitom dodjelom poslova.

Faktograf je u posjedu spisa o tvrtki Ro.Ba.Go. s Trgovačkog suda u Zagrebu. Spis otkriva da je Šveb prvi puta izašao iz Ro.Ba.Go.-a u rujnu 2005. kada je bio angažiran na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Tada je svoj dio suvlasništva prenio na suvlasnika Danijela Matijevića.

Nakon što mu je prestao angažman na HRT-u u listopadu 2010. godine se opet vraća u tvrtku i dotični Matijević mu vraća njegov udjel.

Onda u listopadu 2021., kako smo ranije naveli, opet dolazi na HRT i prenosi 33.33 posto udjela trećem suvlasniku – Goranu Omrčenu Čeki. Cijelo to vrijeme Ro.Ba.Go. uredno posluje s HRT-om.

HRT prepisao dokument od Irske javne televizije

Predaju Izvješća o poslovanju HRT-a za 2022. iskoristila je i zastupnica stranke Centar, Marijana Puljak da Švebu postavi pitanje o HRT-ovom kopiranju njihovog strateškog dokumenta “Novi smjer” od Irske javne radiotelevizije (RTÉ).

“Poštovani ravnatelju, ja bih Vas pitala nešto o strateškom dokumentu koji ste nedavno izradili, odnosno menadžment javnog servisa, u kojem ističete kako dokument označava ključan korak ka izgradnji budućnosti HRT-a, da su postavljene jasne ambicije kroz konkretne obveze i mjere, ali je izgleda u cjelini od A do Ž kopiran od Irske javne televizije i njihovog strateškog dokumenta. Što imate reći na to?”, upitala ga je Puljak.

Ravnatelj HRT-a na to joj je odgovorio iduće:

“Hrvatska radiotelevizija dugogodišnji je član EBU-a, Europske unije javnih medijskih servisa i kao aktivni član aktivno sudjeluje u definiranju i razradi svih dokumenata. Istina je da je ovaj dokument koji smo iskoristili kao kolektivnu pamet i struku Europske unije dokument koji je izrađen na bazi sličnog dokumenta kakvog je objavila irska radiotelevizija, ali i neke druge članice Europske unije. Činjenica i razlog zašto smo se odlučili na taj potez je jednostavno – zato jer su svi javni medijski servisi u Europi suočeni s otprilike istim problemima i istim pitanjima o nastavku budućnosti kao i HRT i logično je da zajedno koristimo sva moguća znanja i preporuke da u tom smjeru krećemo istim putem i rješavamo iste probleme. Na taj način”.

Šveb je ovdje još jednom dao polovičnu i obmanjujuću izjavu. Naime, Telegramova novinarka Silvana Menđušić je 21. ožujka ove godine u tekstu naslova “Šef HRT-a se hvali da je napravio strategiju koja će promijeniti sve. A besramno je, od riječi do riječi, prepisao dokument irske TV”, dokazala kako je Strateški dokument RTÉ-a, iz studenoga 2023. godine, također naziva “Novi smjer”, u potpunosti prepisan od strane hrvatske javne televizije – štoviše, navodi kako je “HRT-ov plan doslovce identičan, uz manje stilske promjene”. Prema tome, Švebova izjava da je HRT-ov dokument rađen “na bazi sličnog dokumenta” RTÉ-a nije točna, a s obzirom da je gotovo doslovno prepisan –  čak su prepisali i naziv.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.