Razotkriveno

Snimka prikazuje simulaciju, a ne stvarno slijetanje aviona u portugalsku zračnu luku

Snimka koja se širi društvenim mrežama prikazuje simulaciju slijetanja iz računalne igre Microsoft Flight Simulator.
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika nazvanog “You Are The Top” 23. svibnja objavljena je snimka (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje) dramatičnog slijetanja zrakoplova uz koji stoji opis:

“Samo vrhunski piloti mogu spustiti avion u zračnu luku na portugalskom otoku Madeira. Zračna luka stiješnjena je između obronka i mora, pa prije slijetanja avion treba usmjeriti prema planinama, te u posljednjem trenutku oštro skrenuti i ući u sletnu stazu. Isprva je pista zračne luke na otoku bila duga 1600 metara, da bi 2000. godine povećana na 2777 metara”.

U nekoliko dana status je prikupio čak 466 komentara i više od 4,8 tisuća ostalih reakcija.

No, ono što se u statusu ne spominje, a bitna je informacija, je da to nije stvarna snimka slijetanja zrakoplova u navedenu portugalsku zračnu luku.

Identična snimka objavljena je 22. svibnja na YouTube profilu Aviões Livres. U opisu snimke piše: “777-200 / Aeroporto da Madeira como sempre complicado. (Simulação) #msfs2020 #flightsimulator” (arhivirano ovdje). Prevedeno na hrvatski, u opisu snimke se navodi da je uvijek komplicirano slijetanje u zračnu luku Madeira, ali se potom objašnjava da snimka prikazuje simulaciju slijetanje zrakoplova. Nadalje, iz opisa je jasno kako je to snimka nastala u računalnoj igri MSF, odnosno u Microsoft Flight Simulatoru i da nije u pitanju autentična snimka slijetanja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ono što je točno navedeno u statusu je da je zaista pilotima slijetanje u portugalsku zračnu luku na otoku Madeiri kompliciran zadatak. Portal Simple Flying je u veljači ove godine pisao da je nekoliko razloga zbog kojih je History Channel tu zračnu luku proglasio devetom najopasnijom u svijetu, a trećom najopasnijom u Europi. Zbog klimatskih uvjeta na toj je mikrolokaciji česta pojava snažnog vjetra, dok uzlijetanje i slijetanje ne olakšavaju ni obližnje planine.

Na tom se mjestu, zbog prekratke piste, 1977. godine dogodila i najsmrtonosnija zrakoplovna nesreća u Portugalu u kojoj je poginula čak 131 osoba. Zbog te nesreće je pista produžena u dva navrata, 80-ih godina 20. stoljeća te početkom 21. stoljeća kada je za tu namjenu napravljena i platforma preko Atlantskog oceana. Zbog svih tih otežanih uvjeta, piloti moraju proći poseban trening na simulatoru prije nego zaista sjednu u kokpit i stvarno slete u tu zračnu luku.

Zaključno, u statusu na Facebook profilu “You Are The Top” objavljena je simulacija slijetanja zrakoplova u portugalsku zračnu luku Madeira. Simulacije je to iz računalne igre Microsoft Flight Simulator. No, u statusu nigdje nije navedeno da se radi o simulaciji i zato ocjenjujemo da mu nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.