Razotkriveno

Španjolska bojanka “Mali Isus ne mrzi gejeve” nije za djecu, nego za odrasle

Izdavač bojanke jasno navodi da ona nije namijenjena djeci, dok je kontroverze izazvala greška na velikoj internetskoj trgovini Amazonu.
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) stranice iz bojanke na španjolskom jeziku pod nazivom, prevedenom na hrvatski, “Mali Isus ne mrzi gejeve”. Uz fotografiju je objavljen sljedeći opis:

DJECO (6), ČIJI JE 🥒 U $TRAŽNJICI? 🙄
Hoće li se široka javnost ikad pokrenuti? U Španjolskoj je izašla bojanka o “alternativnoj spolnosti” za djecu od 6 godina naviše. Zove se “Mali Isus ne mrzi p_dere” i sadrži crteže od kojih staje pamet, počevši od naslovnice.
• Na jednom crtežu je zadatak: otkrijte koji je od zapetljanih 🥒 u guzi dječaka (desno dolje).
• Jedan od potencijalnih vlasnika tog 🥒 je cura (lijevo gore), drugi je sredovječni p€dofil (u sredini gore).
• Na drugom crtežu su dva tipa u pozadinskom odnosu.
• Na trećem je tip s 🥒 drugog tipa u ustima.
I to je namijenjeno djeci ⁉️
P. S. Žute kružiće sam ja stavio.

Screenshot/Facebook

Fotografija je objavljena 20. svibnja, a prikupila je 205 dijeljenja, 103 komentara i nekoliko stotina ostalih reakcija.

Bojanka koja ‘razbija’ stereotipe o LGBTIQ osobama izazvala brojne kontroverze

Bojanka, suprotno onome što se navodi u objavi, nije namijenjena djeci starijoj od 6 godina. Naime, na internetskoj stranici španjolske knjižare koja prodaje bojanku, Casa del Libro, u opisu se jasno navodi da se radi o bojanci za odrasle koja ima za cilj smanjiti stereotipe o LGBTIQ osobama:

“Otkrijte koliko je homofobija loša bojanjem i slikanjem! U ovoj knjizi aktivnosti za odrasle pronaći ćete mnoge hobije koje možete naučiti dok se zabavljate”, navodi se u izvorniku na španjolskom.

Španjolska bojanka za odrasle zbog svog sadržaja izazvala je brojne kontroverze na društvenim mrežama, a pisao je o tome i portal Infobae. U tekstu se navodi da je izdavač bojanke za odrasle – Fandogamia – poznata po izdavanju komičnih izdanja koja uvijek imaju humorističnu notu.

“Kontroverze oko bojanke počele su na Instagram profilu Fernanda Iglesiasa Acuñe, vlasnika striparnice Librería Baroja u Pontevedri. Fernando je već imao velik broj pratitelja na svojim društvenim mrežama – više od 70.000 pratitelja, a poznat je upravo zbog svog specifičnog načina promoviranja noviteta na toj društvenoj mreži.. U sličnom tonu bio je i video u kojem je reagirao na osebujnu bojanku za odrasle koju je dobio”, piše Infobae.

“Želim s vama podijeliti svoje zaprepaštenje”, rekao je na početku spomenutog videa, “upravo sam dobio, među novitetima, ovu knjigu: ‘Mali Isus ne mrzi gejeve’.” Potom je objasnio da se u njegovim rukama nalazi “bilježnica s aktivnostima za djecu”. “To znači”, rekao je dalje, “da ako mi majka dođe tražiti bojanku, predlažem aktivnost 6, Zapetljavanje ku*aca! ”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Španjolska zaklada Kršćanski odvjetnici najavila podizanje tužbe protiv autora i nakladnika

Nije trebalo dugo čekati na različite reakcije nakon objave videa, a posebno osude eksplicitnog seksualnog sadržaja ilustracija u knjizi. Zaklada Kršćanski odvjetnici (španj. Abogados Cristianos) nakon objave videa najavila je prijavu protiv autora i izdavača zbog “mogućih kaznenih djela izazivanja diskriminacije i mržnje te seksualnog izazivanja”. “Od ključne je važnosti da suci zaustave svaki napad na djecu i ukinu svu javnu pomoć onima koji promiču takve stavove”, rekao je Poland Castellanos, predsjednik Zaklade.

Vijest o bojanci za odrasle stigla je i do vlasnika X-a (bivši Twitter) Elona Muska koji je također komentirao aktivnost 6, odnosno stranicu koju je objavio i korisnik Facebooka, kratko poručivši: “Ovo je poremećeno”.

Zbog brojnih kontroverzi koju je objava slikovnice uzrokovala, kao i najave Zaklade Kršćanski odvjetnici da će podnijeti prijavu protiv autora i nakladnika, izdavačka kuća Fandogamia reagirala je na društvenim mrežama.

“Jasno je da je nisu pročitali”, poručili su i demantirali da je bojanka uklonjena s Amazona zbog nepriličnih ilustracija. “Uklonjena je da bi se promijenio opis, bit će opet dodana na njihove stranice. Amazon je zapravo naručio još hrpu primjeraka”, istaknuli su iz Fandogamia, a prenio Infobae.

Napomenuli su da se radi o knjizi za odrasle i zamolili sve da pogledaju naslovnicu kako bi shvatili da nije riječ o sadržajima za djecu. Instagram je u međuvremenu uklonio video Fernanda Iglesiasa Acuñe, a on se ubrzo oglasio i kazao da mu je žao što je video izazvao kontroverze kakve nije htio. “Isprike, volim vas sve”, zaključio je.

Zašto je bojanka povučena iz prodaje na Amazonu?

Bojanka je s Amazonovih stranica uklonjena 14. svibnja. Na španjolskom i talijanskom Amazonu klikom na link na kojem se nalazila bojanka pojavljuje se natpis “Tražite nešto drugo?”.

Iz Amazona su, u odgovoru španjolskom fact-checking portalu Maldita, kazali da “imaju smjernice za sadržaj kojima se određuje koje će knjige ići u prodaju” te dodali da “istražuju bilo koju knjigu za koju se pojavi ikakva sumnja”.

Naime, nakon što je 17. travnja izdavačka kuća Fandogamia predstavila bojanku, društvenim mrežama počele su se širiti snimke zaslona bojanke, zajedno sa snimkom zaslona s Amazona na kojoj je pisalo: “Od 6 godina. Nova bilježnica aktivnosti za cijelu obitelj. Bojanjem i slikanjem otkrijte što je homofobija! (…)”.

Urednik Pedro F. Medina iz Fandogamije, koja je izdala bojanku, oglasio se na društvenim mrežama i kazao da opis koji se pojavljuje na distribucijskom listu ne uključuje tekst “od 6 godina”, a za Malditu je kazao da istražuju podrijetlo opisa koji je završio na Amazonu.

Autor knjige, koji objavljuje pod nadimkom Don Julio, za Malditu je kazao da ne znaju tko je stavio podatak o godinama u opis i da je bojanka za odrasle, “što je očito kada imate psovanje na naslovnici”. U priopćenju Fandogamije od 18. travnja, kojom se promovira bojanka, nije moguće pronaći informaciju o preporučenoj dobi, ali se navodi da se radi o “knjizi za odrasle” što je detalj koji je Amazon izostavio u opisu na svojim stranicama.

Identičan opis kao u priopćenju za medije moguće je pronaći i na stranicama Fandogamije u kojem navode da se radi o “knjizi aktivnosti za odrasle”. Bojanku i dalje nije moguće pronaći na Amazonovim stranicama, a iz te kompanije uvjeravaju da provjeravaju svaku knjigu za koju se pojavi bilo kakva sumnja.

Zaključno, bojanka iz statusa nije bojanka za djecu. Radi se o izdanju za odrasle pod nazivom “Mali Isus ne mrzi gejeve” koja ima za cilj borbu protiv homofobije, a izdaje je izdavačka kuća Fandogamia koja je inače poznata po izdavanju komičnih knjiga sa satiričnim pristupom. Prodaja knjige zaista jest prekinuta na Amazonu, ali kako pojašnjava izdavač – to je zbog izmjene opisa. U samom opisu knjige na stranicama španjolskih knjižara navodi se da je bojanka namijenjena odraslima, a ne djeci kako to insinuira korisnik Facebooka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.