Razotkriveno

Njemačka nije priznala da nije bilo pandemije Covida-19

Njemački kancelar nije napisao na društvenim mrežama da je Covid "psihološka operacija" i test prilagodbe na cjepivo i karantenu.
Foto: Hina/EPA/Filip Singer

Prošle su četiri godine otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa. Od tada do danas zabilježeno je preko 775 milijuna slučajeva zaraze te preko 7 milijuna smrti uzrokovane tim virusom. Hospitalizacije su se također brojale u milijunima. Neki ljudi koji su bili zaraženi virusom koji uzrokuje Covid-19 iskusili su dugoročne posljedice infekcije (tzv. long-Covid ili post-Covid).

Unatoč brojnim opipljivim dokazima da je pandemija stvarna, ne prestaju se širiti glasovi “korona-skeptika” i teoretičara zavjere. Trenutno je aktualna teorija da je njemačka Vlada potvrdila da pandemije uopće nije bilo.

“Prema podacima njemačke vlade, uopće nije bilo pandemije; bila je to pomno koreografirana psihološka operacija vojne razine kako bi se masama isprao mozak da prihvate eksperimentalno cjepivo čije su posljedice katastrofalne”, stoji u statusu Facebook stranice časopisa Nexus Svjetlost objavljenom 24. svibnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

U post je umetnut i vizual preuzet s poznatog američkog dezinformatorskog portala The People’s Voice (arhivirano ovdje). Vizual sadrži fotografiju njemačkog kancelara Olafa Scholza i screenshot njegova navodnog posta na X-u o nepostojanju pandemije.

Do objave ovog teksta post sa stranice Nexus Svjetlost imao je 49 reakcija i 154 dijeljenja.

Lažni post njemačkog kancelara

U navodnoj snimci zaslona posta Olafa Scholza stoji da je kancelar napisao na engleskom jeziku sljedeću tvrdnju:

“Covid je bio psihološka operacija za testiranje podčinjavanja mRNA [cjepivu] i lockdownovima. Nije bilo pandemije.”

Snimka zaslona koja kruži društvenim mrežama, iako podsjeća na sučelje X-a, fabricirana je. U njoj je iskorištena profilna fotografija i točno ime Scholzova profila, ali datum objave navodnog posta nije vidljiv. Kada se sadržaj tog navodnog posta unese u tražilicu na X-u (s opcijom pretraživanja postova na navedenom profilu), ne dobije se niti jedan rezultat.

Screenshot/X

Da Scholz preko svog službenog profila na X-u (@Bundeskanzler) nikada nije objavio post tog sadržaja, zaključio je i portal za provjeru činjenica Logically Facts. On je utvrdio da je kancelar jedan od posljednjih postova koji se tiču koronavirusa objavio u prosincu prošle godine, kada je napisao da je inficiran tim virusom. Dodatno, tom portalu je Scholzov kabinet odgovorio da nije autentičan post u kojem kancelar priznaje pandemija ne postoji.

Pogrešno tumačenje dokumenata s početka pandemije

Članak iz The People’s Voice temelji svoje tvrdnje o njemačkom priznanju nepostojanja pandemije, koje su preuzeli i domaći korisnici društvenih mreža, na dijelu objavljenih dokumenata Instituta Robert Koch (RKI), vladine agencije odgovorne za javno zdravlje i kontrolu bolesti.

Međutim, kako su utvrdili portali za provjeru činjenica, AAP FactCheck i Logically Facts, spomenuti dokumenti datiraju iz ožujka 2020. godine, a u njima se razrađuje protokol za donošenje procjene rizika širenja Covida-19. Dokumenti su pokazali da su njemački dužnosnici još 2020. godine upozorili da karantene i masovna zatvaranja mogu uzrokovati više štete nego koristi u nekim dijelovima svijeta i da nedostaju dokazi o maskama kao mjerom zaštite od širenja virusa. Širiteljima dezinformacija to je poslužilo kao potvrda da je proglašenje visokog rizika širenja Covida-19 “politička odluka”, a ne procjena na temelju podataka.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

S obzirom na to da se u to vrijeme bolest tek otkrila i počela širiti (primjerice u Njemačkoj je sredinom ožujka bilo potvrđeno 4.8 tisuća slučajeva i 12 smrti), nije neobično da se čekalo još potvrda i dokaza o mjerama opreza.

“U novonastaloj, dinamičnoj situaciji, u kojoj svojstva virusa u početku nisu bila poznata, bilo je neizbježno i potrebno preporuke temeljene na novim znanstvenim spoznajama prilagoditi epidemiološkoj situaciji. RKI je već u svojim procjenama rizika na početku pandemije istaknuo, među ostalim, da se procjene odnose na trenutačnu razinu znanja i da su prilagođene novim saznanjima. Tijekom pandemije morali su se uvijek iznova procjenjivati brojni novi aspekti poput učinkovitosti cijepljenja, utjecaja povećanja imuniteta u populaciji ili svojstava novih varijanti virusa kako bi se moglo prikladno odgovoriti na promijenjenu situaciju“, stoji na stranicama RKI-ja.

Dakle, razmatranje koje javnozdravstvene mjere država treba (ili ne treba) poduzeti ne dokazuje da ona negira postojanje pandemije. I sam RKI je povodom objave dokumenata pojasnio kako ih se treba tumačiti u kontekstu u kojem su nastali.

U svibnju 2023. godine, WHO je, nakon što je uočio silazni trend u broju infekcija, proglasio kraj pandemije, odnosno, krize uzrokovane njome. Čelnik te organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, upozorio je, međutim, da virus još uvijek cirkulira: “Još uvijek ubija i još uvijek se mijenja. Ostaje rizik od pojavljivanja novih varijanti koje uzrokuju nove poraste slučajeva i smrti.”

Dok je nekima sjećanje na pandemiju polako blijedi, kao i oprez zbog virusa koji je još uvijek prisutan, drugi će i dalje negirati njegovo postojanje. Ipak, među njima nije službeni Berlin.

Uzmemo li u obzir netočno tumačenje dokumenata s početka pandemije, kao i činjenicu da je objava njemačkog kancelara o nepostojanju pandemije falsificirana, ocjenjujemo da post koji smo analizirali sadrži netočne informacije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.