Razotkriveno

Na fotografijama nisu ilegalni migranti, nego poznanici poginulih u stravičnoj nesreći

Marin Vlahović naveo je na Facebooku da su prema šumi pobjegli ilegalni migranti koji su se vozili u kamionu koji je sudjelovao u nesreći.
Screenshot: HRT.hr

Marin Vlahović, široj javnosti poznat iz “afere Mreža”, na svom je Facebook profilu objavio šest fotografija za koje u statusu tvrdi (arhivirano ovdje), da prikazuju ilegalne imigrante iz kamiona koji je u petak na autocesti sudjelovao u prometnoj nesreći s dvije poginule osobe.

“Ove fotografije jučerašnje stravične nesreće kod Novske, poslao mi je izvor koji pojašnjava da se u kamionu u koji se zabio vozač BMW-a, nalazilo nekoliko desetaka ilegalnih migranata, koji su nakon nesreće iskoristili priliku i pobjegli prema šumi. Nijedan medij o tome nije ništa napisao. Ako je to istina, a po svemu sudeći jest, onda je to još jedan dokaz koji pokazuje kako je na Hrvatsku krenula prava invazija, koju nitko ozbiljno ni ne pokušava zaustaviti”, stoji u Vlahovićevom statusu.

No, kao što je potvrđeno Faktografu iz DORH-a i policije, nije se radilo o ilegalnim migrantima, nego o poznanicima i obitelji osoba stradalih u prometnoj nesreći.

Dvije osobe poginule, dijete teško ozlijeđeno

Podsjetimo, radi se o prometnoj nesreći koja se u petak 31. svibnja oko 15 sati dogodila na autocesti između Okučana i Novske u kojoj su dvije osobe poginule, a dvogodišnje dijete je teže ozlijeđeno.

“Prema dosad prikupljenim podacima, do prometne nesreće je došlo na način da je vozač osobnog automobila (hrvatski državljanin, 2000.), upravljajući vozilom u smjeru Novske, udario u stražnju stranu kamiona koji se kretao ispred njega u istom smjeru, pri čemu su on i putnica (2003.) u osobnom automobilu smrtno stradali na mjestu nesreće, dok je dvogodišnje dijete odvezeno u bolnicu gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede”, stajalo je u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

“Do nesreće je došlo kada je 24-godišnjak upravljajući automobilom novogradiških oznaka u smjeru Novske, udario u stražnju stranu kamiona bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka koji se kretao ispred njega u istome smjeru. Na mjestu događaja vozač i 20-godišnja putnica iz automobila (oboje hrvatski državljani) su smrtno stradali, a njihova tijela su prevezena u sisačku Opću bolnicu gdje će se obaviti obdukcija, dok je dijete teže ozlijeđeno”, navela je PU sisačko-moslavačka u priopćenju objavljenom 1. lipnja.

Vlahovićev status s Facebooka je 2. lipnja prenio portal Dnevno.hr (arhivirano ovdje) s naslovom: “Zabio se u kamion pun migranata? Procurile fotografije, navodno su pobjegli u šumu“. U tekstu navode i da su poslali upite MUP-u i Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, ali da do objave teksta odgovore nisu dobili.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

ŽDO: “Na fotografijama su poznanici i obitelj smrtno stradalih”

MUP-u, PU sisačko-moslavačkoj i sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu poslao je upite i Faktograf kako bi utvrdili jesu li na fotografijama zaista ilegalni migranti, jesu li nakon nesreće pobjegli u šumu te jesu li prevoženi u kamionu koji je sudjelovao u prometnoj nesreći.

Prema odgovoru Županijskog državnog odvjetništva u Sisku osobe na fotografijama nisu ilegalni migranti nego rođaci i poznanici osoba koje su stradale u prometnoj nesreći. Iz tog su nas državnog odvjetništva prvo uputili na već navedeno priopćenje u kojem su obavijestili javnost da su, u vezi prometne nesreće, naložili provođenje potrebnih izvidnih i dokaznih radnji.

Potom su naveli i tko su osobe koje se vide na fotografijama u statusu Marina Vlahovića iz čega se jasno može zaključiti da nisu ilegalni migranti koji su se vozili u kamionu iz nesreće, a da su potom pobjegli u šumu.

“U odnosu na identitet osoba koje se nalaze na fotografijama na koje se pozivate, možemo odgovoriti da su osobe na fotografijama pripadnici jedne nacionalne manjine, a radi se o rođacima i poznanicima osoba koje su smrtno stradale u prometnoj nesreći. Stoga, za sve ostale informacije u vezi osoba koje se nalaze na fotografijama na koje se pozivate, upućujemo Vas na rodbinu i poznanike smrtno stradalih sudionika prometne nesreće”, zaključili su u odgovoru Faktografu iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

PU sisačko-moslavačka: “Na fotografijama nisu migranti”

Sličan odgovor smo dobili i od Policijske uprave sisačko-moslavačke.

“Obavještavamo vas da osobe s fotografija nisu strani državljani (migranti) za koje se navodi da su se nalazili u kamionu koji je sudjelovao u prometnoj nesreći i koji su po dolasku policije pobjegli u šumu, već je riječ o rodbini i poznanicima osoba koje su smrtno stradale u prometnoj nesreći, koji su neposredno nakon prometne nesreće pristupili na mjesto događaja”, odgovorili su nam iz PU sisačko-moslavačke. Dodali su da ta policijska uprava redovito na svojoj web stranici objavljuje vijesti o zatjecanju i krijumčarenju migranata na području ove Policijske uprave, što je vidljivo iz priopćenje koje je objavljeno 1. lipnja.

Zaključno, kao što su Faktografu potvrdili iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku te Policijske uprave sisačko-moslavačke, a suprotno onome što je objavio Vlahović, na fotografijama se ne nalaze ilegalni migranti već obitelj i poznanici osoba stradalih u prometnoj nesreći.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.