Pod povećalom

“Ruski rulet” Emmanuela Macrona

Francuska krajnja desnica trijumfirala je i zbog osobnosti 28-godišnjeg Jordana Bardelle, koji je krajem 2022. godine postao predsjednik RN-a.
EPA

“Ovo će biti najvažniji parlamentarni izbori za Francusku i Francuze u povijesti Pete republike”, poručio je Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva i financija jutro nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio Nacionalnu skupštinu  i sazvao prijevremene izbore za 30. lipnja, s drugim krugom 7. srpnja. Posljedica je to premoćne pobjede krajnje desnice na euroizborima u Francuskoj.

Naime, Nacionalno okupljanje (Rassemblement national, RN) stranka Marine Le Pen na europskim izborima osvojila je 31,37 posto glasova, više od dvostruko od 14,60 posto koliko je osvojila Macronova liberalna Renesansa.

Francuski predsjednik naciji se obratio odmah nakon izlaznih anketa i ne spominjući RN kojeg vodi 28-godišnji Jordan Bardella, ustvrdio kako je desnica (uključujući i RN) osvojila gotovo 40 posto glasova na izborima za Europski parlament.

Obraćajući se francuskim biračima, Macron je istaknuo kako ultradesničarske stranke, koje su posljednjih godina bile protiv napretka „kojeg je omogućila naša Europa“, napreduju na kontinentu.

“To je situacija s kojom se ne mogu pomiriti… Ne mogu se ponašati kao da se ništa nije dogodilo”, ustvrdio je Macron izrazivši uvjerenje u sposobnost francuskog naroda da će na predstojećim izvanrednim izborima napraviti pravi izbor za sebe i za buduće generacije.

Biračima je poručio i kako je čuo njihovu poruku, njihove brige te ih neće ostaviti neodgovorenim.

„Rast nacionalista i demagoga opasnost je za naciju, ali i za Europu, za francuski plan u Europi te za svijet“, kazao je Macron, dodajući kako vjeruje u demokraciju te da narodu treba dati suverenitet da dade svoj glas.

„Moja jedina ambicija je da budem koristan našoj zemlji koju toliko volim”, rekao je Macron (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Macronov ranije osmišljeni manevar?

Iako je Macronova odluka o raspuštanju Nacionalne skupštine i raspisivanju prijevremenih izbora u prvi mah šokirala, francuski mediji navode kako je Macron taj potez ranije dogovorio s nekolicinom najbližih suradnika kako taj njegov manevar ne bi iscurio u javnost prije vremena, kao što se 1997. godine dogodilo Jacquesu Chiracu. Navodi se i da mu je dio suradnika savjetovao da za raspuštanjem Nacionalne skupštine ne poseže prije rujna.

Macron je Nacionalnu skupštinu raspustio pozivajući se na članak 12. francuskog Ustava prema kojem predsjednik Republike može, nakon savjetovanja s predsjednikom Vlade i predsjednicima skupština, proglasiti raspuštanje Nacionalne skupštine. Izbori se u tom slučaju trebaju održati najmanje 20, a najviše 40 dana od raspuštanja.

Prvi krug prijevremenih izbora u Francuskoj održat će se za nepuna tri tjedna. Analitičari smatraju kako se Macron odlučio na pokeraški potez kako bi vratio inicijativu i primorao stranku Marine Le Pen da se za izbore pripremi ranije no što je planirala. No, taj rizičan potez mogao bi imati veliki utjecaj na njegovu političku budućnost – na vlast bi mogao dovesti krajnju desnicu koja je godinama bila na marginama francuske politike.

Francuska je sedmo gospodarstvo svijeta i jedan od motora Europske unije. Stoga bi predstojeći parlamentarni izbori mogli odrediti budućnost ne samo Francuske nego i Europske unije.

„Vatrogasac piroman“, „ruski rulet“ samo su neki od komentara Macronova poteza u izbornoj noći. On se riskantnim kockarskim potezom raspuštanja Nacionalne skupštine kladio da će birači ipak preokrenuti trend s europskih izbora i pokazati da krajnja desnica ne može pobijediti na nacionalnoj razini.

Krajnja desnica najavljuje da je spremna preuzeti vlast. Da su za to spremni Marine Le Pen poručila je u izbornoj noći, pozdravljajući pritom Macronov potez raspuštanja Nacionalne skupštine.

Jordan Bardella krade pozornicu

Iako je Marine Le Pen i dalje zaštitno lice francuske krajnje desnice, svjetla pozornice sve joj više krade Jordan Bardella, njezin 28-godišnji štićenik koji je krajem 2022. godine postao predsjednik RN-a. Stranku je preuzeo od Le Pen koja ju je pokušavala osloboditi rasističkog i antisemitskog nasljeđa Jean-Marije Le Pena, njezina oca i suosnivača stranke.

„Jordan Bardella, čelnik krajnje desničarske stranke koji je nanio užasan poraz savezu predsjednika Emmanuela Macrona na europskim izborima, samouvjereni je 28-godišnjak kojeg pristaše pozdravljaju kao politički fenomen, ali klevetnici smatraju da je bez sadržaja“, navodi AFP.

Predizborne ankete su predviđale da bi Bardella mogao dovesti francusku krajnju desnicu do dosada najboljeg uspjeha na izborima, a to su rezultati izbora potvrdili.

Jordan Bardella (EPA/ANDRE PAIN)

Bardella je suprotnost tipičnom profilu francuskog političara koji obično imaju sigurno zaleđe, obrazovani su na sveučilištima koja proizvode buduće ministre i predsjednike. Prosječnom Francuzu Barella je blizak. Odrastao je u pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis, u socijalnom stambenom kompleksu (1, 2, 3).

Većinu života proveo je sa samohranom majkom, a govoreći o odrastanju u jednom od razgovora naveo je kako bi majci krajem mjeseca obično ostajalo 20-ak eura. Sa 16 godina pridružio se krajnjoj desnici. Posvetio se tome toliko da je napustio studij geografije. S 23 godine dospio je u Europski parlament, a mnogi kritičari navode kako više brine o svom javnom imidžu, no što promišlja politike.

Bardella dolazi iz radničke obitelji

Za razliku od većine francuskih političara Bardella dolazi iz naroda, iz radničke obitelji. I to je ono što ga razlikuje od većine drugih i što je RN iskoristio kako bi izgradio priču koja Bardelli pomaže da pridobije mlade i birače iz radničke klase. Narativ ga predstavlja kao čovjeka koji je sve sam postigao, a njegov primjer dokazuje da je Francuska društvo temeljeno na zaslugama u kojem se svatko radom i predanošću može popeti na društvenoj ljestvici.

Nacionalno okupljanje je s Bardellom postiglo ono o čemu su prije dva desetljeća mogli sanjati. Nekada su mladi tu stranku odbacivali, šaljući joj oštre poruke, a danas krajnju desnicu na vlast dovode upravo mladi u dobi od 18 do 24 godine. Gotovo je trećina glasača te dobne skupine na netom održanim europskim izborima dalo potporu upravo RN-u.

Za razliku od starije generacije desničara, Bardella u antiimigracijski narativ donosi novi okvir – ublažava retoriku, ali temeljne stavove krajnje desnice ne mijenja. Kod mladih to izgleda pada na plodno tlo. Osim toga, obraća im se putem društvenih mreža. Na TikToku ima preko 1,2 milijuna pratitelja.

Hoće li Macronov, po mnogima, ruski rulet, zaustaviti rastuću krajnju desnicu tek će se vidjeti. S njegove pozicije kratko vrijeme za predizborne kampanje trebalo bi promijeniti trendove. No, mnoge je njegove pristaše takav potez šokirao.

„Ovo više nije moj svijet“, poručio je tako Joël Giraud, zastupnik Renesanse i bivši Macronov ministar. On se nakon 30. lipnja prestaje baviti politikom, kako je kazao, zbog rizika da će doći do kohabitacije s krajnjim desnicom u Vladi nakon prijevremenih izbora, a što se protivi njegovim političkim stavovima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.