Razotkriveno

Početkom lipnja na Hvaru nije padao snijeg

DHMZ nam je naveo da je 3. lipnja na Hvaru najniža temperatura bila 17,5 stupnjeva Celzijevih i da je u jednom dijelu dana padala kiša.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ /ms

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika objavljen je status s fotografijom (arhivirano ovdje) u kojem se tvrdi da je 3. lipnja na otoku Hvaru padao snijeg.

“Ljudi moji što je ovo. 03.06.2024. godine na Hvaru snijeg”, stoji u statusu uz koji je objavljena fotografija.

Status je privukao veliku pozornost korisnika na Facebooku pa je od objave 3. lipnja prikupio 27 komentara, 773 dijeljenje i više od 163 ostalih reakcija.

No, iz meteoroloških podataka je jasno da na Hvaru prošlog ponedjeljka nije mogao padati snijeg pa se iz toga može zaključiti i da fotografija iz statusa nije nastala toga dana na Hvaru. Prema podacima portala AccuWeather najniža temperatura 3. lipnja na Hvaru je bila 15 stupnjeva Celzijevih. Opće je poznata informacija da snijeg može padati tek pri temperaturama zraka nižim od 0 stupnjeva Celzijevih. Prema tome, na Hvaru prošlog ponedjeljka nisu postojali uvjeti za padanje snijega.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

I iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su za Faktograf potvrdili informaciju da se toga dana na Hvaru temperatura zraka kretala od 17,5 do 25 stupnjeva Celzijevih, a dodali su nam i kratak opis vremena prošlog ponedjeljka na otoku.

“Slaba do umjerena kiša rano jutro u tragovima tijekom jutra i poslije podne. Oblačno tijekom dana tek navečer razvedravanje, jugo do podne u okretanju na slabu tramuntanu navečer u opadanju, vidljivost vrlo dobra”, naveli su u odgovoru iz DHMZ-a. Dakle, toga dana je na Hvaru u jednom dijelu dana padala kiša, a ne snijeg.

Zaključno, nije točan navod iz statusa da je 3. lipnja ove godine padao snijeg na Hvaru.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.