Ocjena točnosti

U novoj studiji se ne tvrdi da su cjepiva uzrok veće stope smrtnosti u zapadnim zemljama

Mostov Marin Miletić u videu na TikToku pogrešno je prenio i interpretirao istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu BMJ o stopi smrtnosti u vrijeme pandemije.
Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić na TikToku je objavio video (arhiviran ovdje) u kojem se prvo vidi prikaz članka britanskih novina The Telegraph, a u kojem se ističe da je cjepivo protiv covida uzrokovalo veći broj smrti i da je Anthony Fauci, imunolog koji je bio glavni savjetnik američkog predsjednika u vrijeme pandemije, priznao da za “elite” nisu vrijedila ista pravila u vrijeme pandemije kao za ostatak javnosti.

Screenshot / TikTok

Potom Miletić šećući izgovara dio statusa koji je napisao uz video:

“Koliko vremena treba proći da teorije zavjere postanu istina?

Najugledniji britanski tisak na naslovnicu stavlja rad urednice rubrike znanosti koja piše o ogromnom broju viška smrtnosti kod – cijepljenih. Britanski tisak tako piše o brojci koja prelazi 3 milijuna. Zamislite da je ovo netko napisao prije dvije godine kako bi se proveo u našem društvu dok bi mu ekipa skakala po glavi difamirajući na najjače. Da mRNA eksperiment ostavlja teške posljedice kod mnogih i da je profit toj mafiji jedino bitan. Ima nas koji smo prošli to, a bili smo od prvog dana na liniji borbe protiv tih globalista i njihovih centara moći.

Dakle, u par dana izlazi svjedočenje Faucija pred američkom kongresom gdje ovaj zlikovac doslovno priznaje da je izmislio mjeru socijalnog distanciranja, lockdowna, nošenja maski. Bez ikakvog znanstvenog utemeljenja. Izlazi i znanstveni rad, govorit ću o njemu ovih dana, o katastrofalnim posljedicama bockanja eksperimentom mRNA djece. Kakvi zlikovci.

Znate, ne čude mene zločesti ljudi. Uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti. Čudi me narod koji spava i ponaša se kao živa žaba ubačena u lonac hladne vode ispod kojega se upali – vatra.

Mi Mostovci nismo savršeni, ali nismo izdali. I mi smo čvrsto na liniji istine. Neki su obećavali i uvjetovali potporu vladajućima uz uvjet osnivanja istražnog povjerenstva oko plandemije pa su zaboravili na to i brzo su utišani. Kako to sve narod gleda i kada će i progledati?

Video je objavljen pred izbore za Europski parlament pa u nastavku Miletić poziva da se na izborima dade glas listi Mosta.

Screenshot / TikTok

Telegraphova interpretacija

Novinarka i urednica rubrike Znanost u britanskom Daily Telegraphu Sarah Knapton u naslovu svog teksta (arhiviran ovdje), u kojem prenosi istraživanje BMJ-a (arhivirano ovdje), istaknula je: “Cjepiva protiv covida možda su pomogla u povećanju broja smrtnih slučajeva”.

U podnaslovu odmah napominje da su znanstvenici pozvali na detaljnija istraživanja posljedica i moguće povezanosti stope smrtnosti s cjepivom protiv Covida-19. Već u prvoj rečenici Sarah Knapton kaže da znanstvenici sugeriraju da su “cjepiva protiv Covida-19 djelomice odgovorna za rast i višak smrtnih slučajeva tijekom pandemije”. Prenoseći istraživanje, nadalje ističe da su “znanstvenici iz Nizozemske analizirali podatke iz 47 zapadnih zemalja te otkrili da je bilo više od tri milijuna viška smrti od 2020., a trend se nastavio unatoč otkriću cjepiva i raznim restrikcijama”.

Što je uopće “višak smrtnih slučajeva”?

Od početka pandemije nije bilo lako doći do pouzdanih brojki o stopama smrtnosti uzrokovanih ovom bolešću. Naime, različite zemlje različito su bilježile stope smrtnosti, a osim toga neke nisu ni imale ustaljene metode, piše Healthfeedback koji se bavio člankom Telegrapha.

Prekomjerna stopa smrtnosti ili višak smrtnih slučajeva procjenjuje se kao odstupanje između prijavljenog broja smrtnih slučajeva u nekoj zemlji u jednom tjednu ili mjesecu od 2020. do 2022. i očekivanog ili predviđenog broja smrti u zemlji za taj period u normalnim uvjetima, objašnjava se u istraživanju BMJ-a. Promatra se u postocima što omogućuje usporedbu među zemljama. Premda i sami broj viška smrtnih slučajeva pruža uvid u situaciju, sirove brojke nisu usporedive zbog razlike u veličini populacije pojedine zemlje.

Autori studije u BMJ-u ističu da se za posve točnu interpretaciju podataka o stopi smrtnosti, koju su preuzeli sa stranice Our World in Data, treba uzeti u obzir i činjenica da izvještaji o broju smrti ne moraju uključivati sve smrti u tom razdoblju. Naime, nekim državama nedostaje infrastrukture i kapaciteta za dokumentiranje i analizu svih smrtnih slučajeva, napominje se u studiji. Također, izvještaji su povremeno nepotpuni zbog kašnjenja – nekad im trebaju tjedni, mjeseci pa čak i godine prije nego se točno izvijesti o nečijoj smrti.

Studija je istraživala stopu smrtnosti, a ne uzrok

Studija, koju je vodila znanstvenica i profesorica Saskia Mostert, anlizirala je višak smrtnih slučajeva u 47 zapadnih zemalja (zemlje u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu) od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2022. Koristili su bazu podataka Our World in Data.

Premda je istraživanje pokazalo da je u tim zemljama tijekom tog razdoblja bilo više od tri milijuna smrtnih slučajeva viška, studija nije analizirala utjecaj cijepljenja, niti je ispitivala odnos između smrtnosti i statusa cijepljenja.

Zapravo, istraživanja su otkrila veće stope smrtnosti kod necijepljenih ljudi. Jeffrey S. Morris, profesor javnog zdravstva na Sveučilištu Pennsylvania, napisao je na X-u: “Ova studija ne predstavlja posve točno postojeće shvaćanje izvora prekomjernih smrtnih slučajeva, umanjujući smrtnost od Covida-19 koji je očito bio važan faktor tijekom 2020.-2022., kao što ću pokazati, i implicitno povećava potencijalnu ulogu cjepiva izvan onoga što je potkrijepljeno podacima. Također, mnogi članci o ovoj studiji u medijima, uključujući članak Telegrapha, očito pogrešno prikazuju sadržaj studije. Naglasak su u člancima stavili na cjepiva kao da se studija bavi time, što nije istina, ili da studija pruža dokaze da su cjepiva potencijalni faktor smrtnosti, što također nije istina.”

Screenshot / X

Studija objavljenu u BMJ-u na u uvodu i početku nekoliko put spominje cjepivo, no rezultati nisu uključivali podatke koji bi potvrdili vezu cjepiva i smrtnih slučajeva.

Koji su uzroci prekomjernog broja smrti?

Pandemija je na različite načine utjecala na život i društva diljem svijeta zbog čega su analize smrti u tom periodu izrazito složene. Istraživanje je pokazalo da su različite stope smrtnosti među zemljama povezane i s nejednakostima u prihodima i siromaštvom. Osim toga, upitna je statistika smrti od Covida-19 zbog više razloga: u prvim mjesecima pandemije velik broj smrtnih slučajeva nije prepoznat kao smrt od Covida-19; zdravstveni je sustav postao preopterećen; ljudi su izbjegavali potražiti medicinsku pomoć. Također, kod nekih slučajeva postoje i dugoročne zdravstvene posljedice Covida-19 kao što je rizik od kardiovaskularnih problema, poremećaji zgrušavanja krvi te povećani rizik od smrti, što je također moglo pridonijeti porastu broja smrtnih slučajeva.

Svi dokazi dosad pokazuju da su cjepiva protiv Covida-19 spasila živote i smanjila broj smrtnih slučajeva. Procjenjuje se da su cjepiva protiv Covida-19 spasila 14 milijuna života diljem svijeta u prvoj godini. Premda postoje iznimno rijetki slučajevi upale srca i krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, ti su rizici daleko nadmašeni spašenim životima.

Detaljnija analiza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjuje da su cjepiva protiv Covida-19 spasila više od 1,4 milijuna života samo u Europi. Radi se o studiji koja još nije recenzirana (arhivirano ovdje). I to je i dalje više od viška smrtnih slučajeva u Europi od 2021.-2022. objavljenih u studiji u BMJ-u.

Dakle, suprotno Telegraphovoj tvrdnji da su cjepiva protiv Covida-19 potaknula višak smrtnih slučajeva, prema svemu objavljenom čini se da su cjepiva više nego prepolovila potencijalni višak smrtnih slučajeva tijekom pandemije.

Druga studija procjenjuje da su cjepiva protiv Covida-19 spriječila više od 14 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. (arhivirano ovdje).

I BMJ demantirao Telegraph

Da istraživanje nije pružilo nikakve dokaze da su cjepiva odgovorna za prekomjerne smrti i da je naslov Telegrapha suprotan nalazima studije, potvrdio je i sam izdavač istraživanja BMJ demantijem na X-u (arhivirano ovdje):

“Razni mediji objavili su da ovo istraživanje dovodi u izravnu uzročnu vezu cijepljenje protiv Covida-19 i broj smrtnih slučajeva. Ova studija ne potvrđuje takvu vezu. Znanstvenici su se bavili samo trendovima povećane smrtnosti tijekom vremena pandemije, a nisu istraživali uzroke. Dok znanstvenici priznaju da su prijavljene nuspojave cijepljenja, istraživanje ne podupire tvrdnju da su cjepiva glavni faktor koji je doprinio prekomjernom broju smrtnih slučajeva od početka pandemije. Cjepiva su, zapravo, bila ključna u smanjenju teških bolesti i smrti povezanih s infekcijom Covid-19.

Poruka istraživanja je da je razumijevanje ukupne prekomjerne smrtnosti od pandemije Covida-19 ključno za buduću zdravstvenu politiku, ali i da je identifikacija specifičnih uzroka složena zbog različite nacionalne kvalitete podataka i metoda izvješćivanja.”

Screenshot / X

Prema svemu objavljenom možemo zaključiti da je izjava Marina Miletića u videu objavljenom na TikToku o ogromnom broju viška smrtnosti kod cijepljenih zavaravajuća. Dostupni dokazi pokazuju da su cjepiva protiv Covida-19 spasila milijune života. Premda su mnoge zemlje zabilježile višak smrtnih slučajeva do 2022., taj bi ukupan broj bio daleko veći bez uvođenja cjepiva. Telegraph je pogrešno interpretirao studiju objavljenu u BMJ-u jer studija nije povezala cjepiva sa smrtnošću.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.