Razotkriveno

Bartulicu i Ferrari prevaranti koriste za reklamiranje sumnjive investicijske platforme

Novinar Indexa Ilko Ćimić potvrdio je za Faktograf da se radi o lažnom članku koji nije objavljen na portalu Index.
Screenshot: Dnevnik.hr/Nova TV

U Facebook grupi “Podrška za prelazak na demokratski socijalizam” 14. lipnja (arhivirano ovdje) objavljen je status u kojem je umetnut i link na lažni članak portala Index (arhivirano ovdje) u kojem se tvrdi da je Ferrari u kojem se hrvatski europarlamentarac Stephen Nikola Bartulica pojavio na proslavi izbornog rezultata Domovinskog pokreta automobil u njegovom vlasništvu.

“Ipak je ferari vlasništvo g. bartulice!? Muljao je o svemu i svačemu ali istinu nije rekao. Hvala novinarima za to što znamo o političarima, jest da nije puno ali da nije Njih i za ovo što znamo bili bi uskraćeni”, stoji u statusu u koji je umetnut i link na lažan članak koji nije objavljen na portalu Index.hr.

Ilko Ćimić: Članak nije objavljen na Indexu

Lažni članak Indexa, u kojem se lažno navodi da ga je napisao novinar Ilko Ćimić, naslovljen je: “Prihodi – 4 tisuće, rashodi – milijuni. Što je skrivao Steven Bartulica i odakle mu novac za Ferrari od 350.000 eura?”.

Da se ne radi o članku objavljenom na portalu Index te da taj članak on nije napisao, potvrdio je za Faktograf i novinar Ilko Ćimić.

Početak članka kopiran je iz stvarnog članka Indexa objavljenog 2. lipnja, a naslovljenog: “Bartulica i žena mjesečno zarade 3600 eura, na kredit im ode 3562. Od čega žive?”, u kojem je novinar Ćimić otkrio da je Bartulica u prosincu prošle godine kupio kuću na Prviću za 300 tisuća eura, a za nju je podigao kredit od 270 tisuća eura.

No, u drugom dijelu članka netočno se navodi da je Index u tome članku otkrio da Bartulica zarađuje preko investicijske platforme Trade NeuPro te da je na taj način zaradio za novi Ferrari. Diljem cijelog lažnog članka protežu se poveznice na tu investicijsku platformu. Kada se klikne na taj link, on vodi na stranicu na kojoj se od korisnika traži da upisuju svoje osobne podatke. Očito je smisao cijele prevare i nastanka toga članka prikupiti osobne podatke korisnika, a možda i nagovoriti ih na trošenje novca na sumnjivoj investicijskoj platformi.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Vezano uz sugestiju iz statusa da je Bartulica vlasnik Ferrarija u kojem se vozio u izbornoj noći, treba napomenuti da je Bartulica, gostujući u Otvorenom HRT-a kazao da taj automobil nije njegov.

Zaključno, u statusu se netočno tvrdi da je Index napisao članak u kojem otkrivaju da je Bartulica vlasnik Ferrarija, dok je u njega umetnut i link na lažni članak koji nije objavljen na tome portalu, već ima za cilj dobiti osobne podatke ljudi, a možda ih i navesti na investiranje na sumnjivoj investicijskoj platformi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.