Razotkriveno

Države članice SZO-a nisu pristale na uhićenja građana koji se protive cjepivu za ptičju gripu

SZO je potvrdio da im Međunarodni zdravstveni propisi ne daju ovlasti procesuiranja osoba na bilo kojoj osnovi.
Foto: RODRIGO GAVINI / AFP

Novi Međunarodni zdravstveni propisi (IHR) oko kojih se početkom ovog mjeseca složila zajednica od 194 članica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), povod je za novo širenje dezinformacija o toj globalnoj organizaciji.

Ubrzo nakon dogovora o amandmanima tih propisa domaći su korisnici društvenih mreža, preuzevši tvrdnje izvana, počeli širiti netočnu informaciju da će se, prema tim dogovorima, lišavati slobode one građane koji se protive određenom cjepivu.

“JAHAČI APOKALIPSE PONOVO JAŠU
194 zemlje SZO su pristale da hapse građane koji se protive vakcini protiv ptičijeg gripa –
Mediji o ovom ništa ne izveštavaju 😡
Činjenica je provjerila The People’s Voice Community
6. juna 2024.
194 države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) složile su se da počnu hapsiti i krivično goniti građane koji govore protiv cjepiva protiv ptičje gripe, kao dio novih oštrih mjera osmišljenih da suzbiju takozvane “dezinformacije”.
Svjetska zdravstvena skupština ove sedmice usvojila je amandmane na kontroverzne međunarodne zdravstvene propise bez ikakve pompe u mejnstrim medijima.
Ovi amandmani ukidaju nacionalni suverenitet zemalja i daju SZO široka ovlašćenja da donosi zakone u zapadnim zemljama i kriminalizuje govor za koji SZO kaže da podriva zvanični narativ”, sadržaj je statusa objavljenih na Facebooku 12. lipnja 2024. godine (1, 2).

Screenshot/Facebook

U postu je podijeljen link koji vodi na članak američkog portala The People’s Voice objavljenog 6. lipnja. Umetnuta je i snimka zaslona s tog portala sa (strojno prevedenom) opremom teksta. Odmah ispod naslova članka vidljiva je napomena da je taj portal provjerio činjenice koje su ondje iznesene. Međutim, The People’s Voice ne samo da ne pripada niti jednoj relevantnoj fact-checking mreži ili organizaciji (primjerice IFCN-u), nego je čest izvor dezinformacija i lažnih vijesti.

Nema spomena uhićenja i procesuiranja

Autori gornjih statusa pišu kako “mediji ništa ne izvještavaju” o novoj namjeri članica SZO-a da uhićuju građane koji se protive cjepivu protiv ptičje gripe. No, mainstream mediji o tome ne izvještavaju iz veoma jednostavnog razloga: takve odrednice nema u amandmanima propisa SZO-a. Ondje se ne spominju ni uhićenja niti procesuiranja, a također ni sama ptičja gripa (kao ni ostali nazivi i pojmovi koji su s njom povezani: visoko patogena ptičja influenca, HPAI, H5N1).

“Izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa ojačat će sposobnost zemalja da otkriju i odgovore na buduće epidemije i pandemije jačanjem vlastitih nacionalnih kapaciteta i koordinacije među državama u vezi s nadzorom bolesti, razmjenom informacija i odgovorom”, pojasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a u priopćenju objavljenom 1. lipnja 2024. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ondje je navedeno i što su konkretno nove izmjene i dopune IHR-a. Među glavnima je “uvođenje definicije hitne pandemije” kako bi se pokrenula učinkovitija međunarodna suradnja kao odgovor na događaje koji su u opasnosti da postanu ili su postali pandemija.

Tu je i odredba o jačanju solidarnosti i jednakosti kad se radi o raspodjeli medicinskih proizvoda i financiranju zemalja u razvoju koje su posebno ugrožene za vrijeme zdravstvenih kriza. Izmjenom IHR-a predviđeno je i osnivanje posebnog odbora koji će “promicati i podržavati suradnju među državama strankama za učinkovitu provedbu IHR-a” te stvaranje nacionalnih tijela za IHR kako bi se poboljšala koordinacija provedbe uredbi unutar i među zemljama članicama.

SZO na svojim internetskim stranicama, u rubrici Pitanja i odgovori, naglašava da joj IHR ne daje ovlasti nametati bilo kakve zdravstvene mjere. Dodatno, glasnogovornik SZO je potvrdio za nekoliko portala (Raskrikavanje i Reuters) da Međunarodni zdravstveni propisi, uključujući i njihove posljednje izmjene, “ne mogu, niti propisuju hapšenje ili krivično gonjenje pojedinaca ili skupina na bilo kojoj osnovi”.

SZO na meti dezinformatora

Međunarodni zdravstveni propisi (IHR) iz 2005. godine, nasljednici su Međunarodnih sanitarnih propisa (1951.), a zamišljeni su kako bi se maksimizirali kolektivni napori za upravljanje javnozdravstvenim događajima i krizama. IHR su prihvaćeni i ugrađeni u zdravstvenu regulativu većina zemalja članica SZO, uključujući Hrvatsku.

Prema prihvaćenim propisima, zemlje su dužne osigurati sustav koji će omogućiti sprečavanje, pravovremeno otkrivanje i suzbijanje zdravstvenih događaja od međunarodnog značaja, tj. koji predstavljaju međunarodnu zdravstvenu prijetnju. Kako objašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), “IHR uključuje zdravstveni i nezdravstveni sektor (državnu upravu, civilnu zaštitu, veterinarsku djelatnost, djelatnost kemijske i radiološke zaštite, policiju, inspekciju, pomorski, zračni i kopneni promet), no najaktivniji je u području zaraznih bolesti”.

U svjetlu iskustva s pandemijom Covida-19, u siječnju 2022. godine, SZO je pozvao “države članice da poduzmu sve odgovarajuće mjere za razmatranje mogućih izmjena i dopuna Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.)” kako bi se ojačale globalne spremnosti i sposobnosti odgovora na javnozdravstvene hitne situacije. Više od dvije godine je trebalo da se izmjene napokon donesu.

Iz istih razloga, suočavanje s pandemijskim prijetnjama, SZO je pokrenuo donošenje globalnog Pandemijskog sporazuma, no tu dogovor još uvijek nije postignut. Razgovori su produženi zbog “dubokih podjela između bogatih i siromašnijih zemalja o pitanjima poput dijeljenja vakcina i spremnosti”. Plan je da se razgovori završe do 2025. godine, međutim, netočne tvrdnje oko tog sporazuma već su se primile kod dijela publike (primjerice kako će time SZO dobiti ovlasti da prisilno provodi cijepljenja i uvodi lockdown). Domaći ih političari također netočno tumače i šire tvrdnje da će Hrvatska ostati bez suvereniteta.

Zaključno, ni gore navedene tvrdnje, da će državama članicama SZO-a novim izmjenama IHR-a biti omogućeno zatvaranje ili procesuiranje osoba koje se protive cijepljenju, nisu točne.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.