Razotkriveno

Video iz 2019. ne prikazuje rušenje 5G antene u Peruu

Razlog rušenja antene u Peruu nije bila navodna štetnost 5G tehnologije nego jer ju je tvrtka postavila ilegalno.
Foto: Damien MEYER / AFP

5G tehnologija, kao i antene preko kojih se emitira 5G signal ne prestaju inspirirati teoretičare zavjera pa je tako na Facebook profilu privatne korisnice objavljen video (status arhiviran ovdje, a video ovdje) koji prikazuje skidanje visokih stupova na javnoj površini za koje se tvrdi da su 5G antene. Uz video je objavljen i sljedeći opis:

U Peruu su 5G antene skinute jer je javnost postala svjesna njihove opasnosti.
S E E | Secret History

Screenshot/Facebook

Kao što je Faktograf već u više navrata pisao, ne postoje nikakvi podaci ili znanstvene spoznaje na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je 5G tehnologija opasna za ljude.

Također, iako je video stvaran, on nije snimljen 2024. godine i ne prikazuje demontažu 5G antene u Peruu jer su “ljudi postali svjesni njihove opasnosti”.

Snimka prikazuje rušenje nepropisno postavljene radijske i mobilne antene

Snimka je nastala u studenom 2019. u Mirafloresu, okrugu metropolitanskog područja Lime, glavnog grada Perua, a to potvrđuju objave u peruanskim medijima, kao i na službenoj Facebook stranici okruga. (1,2,3) Iz okruga Miraflores u priopćenju za medije pojašnjava se da su demontirali “radijsku te antenu za odašiljanje mobilnog signala” jer ju je postavila privatna tvrtka na nepravilan način, bez potrebnih dozvola.

Peruansko Ministarstvo prometa i komunikacija je u lipnju 2020. objavilo da sve do tada u Peruu nisu postojale 5G antene. Stoga je nemoguće da je video originalno snimljen 2019. prikazuje uklanjanje 5G antene u Limi, piše Facta. Novinari agencije AFP kontaktirali su peruansko Ministarstvo prometa i komunikacija u svibnju 2022.,  iz kojeg su im potvrdili da su prve instalacije 5G antena odobrene u više gradova Perua tek 2021., dakle tek dvije godine nakon što je nastao video za koji se pogrešno tvrdi da prikazuje rušenje 5G antene.

Zaključno, video koji je objavila korisnica Facebooka snimljen je 2019. i prikazuje rušenje radijske i mobilne antene koja je postavljena u okrugu Miraflores, metropolitanskom području peruanskog glavnog grada Lime. Prve 5G antene u Peruu instalirane su tek 2021. godine stoga predmetni video ne može prikazivati rušenje 5G antena. Što se pak tiče štetnosti 5G tehnologije, do danas ne postoje nikakvi znanstveni podaci koji bi potvrdili da ta tehnologija ima bilo kakav štetan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.