Razotkriveno

Bukoč koji lovi ribu nije snimljen na Jadranu

Autor snimke, američki fotograf i snimatelj Mark Smith, potvrdio je za Faktograf da je bukoča snimio na Atlantskom oceanu.
Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP

Snimke neobičnih ili rijetko viđenih životinja u/na Jadranskom moru ljeti redovito oduševljavaju korisnike društvenih mreža, bilo da se radi o dupinima, sredozemnim medvjedicama, kornjačama, ili, sve češće, invazivnim ribama. Međutim, nedavno je u tu kategoriju zalutala jedna snimka ptice koja zapravo nije snimljena na Jadranskom moru.

“Lovac u vodi #jadran”, kratak je opis videa koji je objavljen na Facebooku 9. lipnja 2024. godine (arhiviran ovdje i ovdje).

Screenshot/Facebook

Snimka od 30 sekundi prikazuje grabežljivca koji pokušava uzletjeti nakon što je u moru uhvatio poveću ribu, a istovremeno se bori i s plijenom, vjetrom i valovima.

Bukoč snimljen na Atlantskom oceanu

Obrnuta pretraga slika preko Googlea dovela nas je do niza istih ili sličnih snimaka. Jedna od njih je snimka s YouTubea u na kojoj je vidljiv vodeni žig Instagram profila mark.smith.photography. Riječ je o fotografu i snimatelju Marku Smithu koji po Americi snima ptice grabežljivice i stavlja ih na društvene mreže (1, 2) s kratkim crticama i zanimljivostima o njima.

Poslali smo mu video za koji Facebook korisnik tvrdi da je snimljen na Jadranu. Smith nam je odgovorio da je video njegov i da je snimljen na Atlantskom oceanu. Napisao je da je na snimci bukoč (latinski Pandion haliaetus, engleski osprey).

Ta je vrsta poznata i pod nazivom orao ribar. Hrani se ribom, na koju se obrušava s visine od 15 do 30 metara i hvata je dugim pandžama. Raširen je uz rijeke i jezera. Bukoči imaju bijelu glavu s crnom crtom preko očiju koja se proteže do krila. Rasprostranjeni su u Sjevernoj Americi.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Bukoč je u Hrvatskoj izumrla gnjezdarica

Prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (2013.) publikacije tadašnjeg ministarstva zaštite okoliša koja daje cjeloviti pregled stanja ugroženosti ptičjeg svijeta, “nekada se gnijezdio u čitavoj Europi, a danas je rasprostranjen na sjeveru i sjeveroistoku kontinenta, s nekoliko malih izoliranih populacija u srednjoj i jugoistočnoj Europi te Sredozemlju”.

“U Hrvatskoj je izumrla gnjezdarica. U 19. st. gnijezdio se u Baranji (Mojsisovics 1883). Danas je redovita preletnica u čitavoj Hrvatskoj. Preletnička populacija procijenjena je gotovo ugroženom (…) Naše gnjezdarice vjerojatno su pripadale maloj rubnoj populaciji koja je izumrla zbog pretjeranog lova i nestajanja močvarnih područja”, stoji u Crvenoj knjizi.

Prošle je godine u Irskoj, nakon 200 godina, zabilježeno prvo parenje bukoča. Za njih se vjerovalo da su, zbog sustavnog ugnjetavanja, tamo izumrli još krajem 18 stoljeća.

Dakle, da je na Jadranu zaista snimljen bukoč, o tome bi izvijestili i mediji i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica. Uz potvrdu pravog autora snimke, zaključujemo da je opis videa koji kruži Facebookom netočan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.