Razotkriveno

Indija ne traži smrtnu kaznu za bivšu znanstvenicu SZO-a

Soumyi Swaminathan je 2021. prenijela stav SZO-a da nema dokaza koji podupiru korištenje ivermektina za liječenje Covida-19.
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Društvenim mrežama i rubnim portalima širi se netočna tvrdnja da Indija procesuira znanstvenicu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Soumyu Swaminathan jer je “uzrokovala smrt indijskih građana tako što ih je obmanjivala u pogledu učinkovitosti ivermektina”.

“Indijska odvjetnička komora (IBA) pokrenula je pravni postupak protiv glavne znanstvenice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Soumye Swaminathan, optužujući je da je uzrokovala smrt indijskih građana tako što ih je obmanjivala u pogledu učinkovitosti ivermektina.

Prema navodima sadržanim u tužbi, WHO je odlučio potisnuti Ivermectin unatoč mnoštvu znanstvenih dokaza koji tvrde da je djelotvoran protiv Covida u korist promicanja mRNA cjepiva protiv Covid-19. Glavna znanstvenica WHO-a optužena je za slanje namjerno obmanjujućeg tweeta 10. svibnja 2021. protiv upotrebe ivermektina, što je rezultiralo time da je država Tamil Nadu 11. svibnja uklonila lijek iz protokola. Prema IBA-i, to je koštalo života tisuće indijskih građana i trebalo bi se smatrati zločinom protiv čovječnosti.

Ako dr. Soumya Swaminathan bude proglašena krivom, mogla bi biti osuđena na smrt ili doživotni zatvor”, objavljeno je u članku 14. lipnja 2024. godine na portalu Epoha (arhiviran ovdje) naslovljenom: “Indijska odvjetnička komora traži smrtnu kaznu sa SZO-ovu znanstvenicu dr. Soumye Swaminathan jer je blokirala pristup Ivermektinu”.

Screenshot/Facebook

Uz Epohu, za koju je Faktograf u više navrata utvrdio da širi netočne ili neprovjerene tvrdnje, širenju dezinformacije pridružio se i portal Nulta tačka. Oni su u svom naslovu otišli i korak dalje od Epohe te su napisali: “Indija traži smrtnu kaznu za naučnika SZO koji je blokirao pristup Ivermektinu“.

Oba su portala sadržaj u potpunosti preuzeli s američkog The People’s Voicea, koji također učestalo širi netočnosti. Taj se sadržaj dijelio i na društvenim mrežama (1, 2). No, nije sasvim jasno zašto se članci na ovu temu ponovno pišu s obzirom da se radi o obavijesti koju je indijsko privatno udruženje odvjetnika objavilo još u svibnju 2021. godine, znači prije više od tri godine. To je poprilično neobično s obzirom da se u člancima iz lipnja ne navode nikakve nove informacije vezane uz taj slučaj iz 2021. godine.

Nema dokaza da je slučaj završio na sudu

Tvrdnja se temelji na pravnoj obavijesti privatnog udruženja odvjetnika u Mumbaiju u Indiji, koja je optužila bivšu znanstvenicu SZO-a za “dezinformacijsku kampanju” i izazivanje smrti jer je savjetovala građanima da ne koriste ivermektin kao lijek protiv Covida-19.

Obavijest, koja je znanstvenici poslana u svibnju 2021., bila je reakcija na njene javne izjave, uključujući i jedan (izbrisani) post na Twitteru, odnosno X-u, u kojem se objašnjava da nema dokaza koji podupiru korištenje ivermektina za liječenje Covida-19. “Sigurnost i učinkovitost važni su kada se bilo koji lijek koristi za novu indikaciju. SZO ne preporučuje upotrebu ivermektina za Covid-19 osim u okviru kliničkih ispitivanja”, napisala je Swaminathan 10. svibnja 2024. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ona nije isticala vlastiti stav nego stav organizacije kojoj je pripadala. U ožujku 2021. godine SZO je objavio priopćenje u kojem upozorava na upotrebu ivermektina: Trenutačni dokazi o upotrebi ivermektina u liječenju pacijenata s Covidom-19 nisu uvjerljivi. Dok ne bude dostupno više podataka, SZO preporučuje da se lijek koristi samo unutar kliničkih ispitivanja. Ova preporuka, koja se odnosi na Covid-19 pacijente bilo koje težine bolesti, sada je dio SZO-ovih smjernica o liječenju COVID-19″.

Dokument koji je Indian Bar Association (IBA) uručila znanstvenici nije dokaz da je slučaj pred sudom. Pretraga na engleskom jeziku, na Googleovoj tražilici sadržaja, “Soumya Swaminathan optužena” i “Soumya Swaminathan smrtna kazna” ne vodi niti na jedan kredibilan medijski izvještaj. Isto je i s pretragom na hrvatskom (1, 2). Da se jedna visoka službenica Svjetske zdravstvene organizacije suočava s rizikom smrtne kazne, punile bi se naslovnice svjetskih, ali i domaćih medija.

Ivermektin nije lijek za Covid-19

Ivermektin je u pandemijskim godinama postao iznimno popularan među protivnicima javnozdravstvenih mjera za suzbijanje Covida-19. I Faktograf se bavio tim alternativnim i kako njegovi zagovornici tvrde “prešućenim” lijekom u nekoliko navrata.

U obliku tableta odobren je u Europskoj uniji za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su pripravci ivermektina za kožu odobreni za liječenje kožnih bolesti poput rozaceje. Ivermektin je također odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutarnjih i vanjskih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta. Lijekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primjenu protiv bolesti Covid-19 na području EU-a.

Usred drugog pandemijskog vala (svibanj 2021.) indijske smjernice za liječenje Covida-19 uključivale su ivermektin, ali za tretmane blažih oblika bolesti. No, kako naglašava portal Health Feedback, i tamo je stajalo upozorenje na “nisku sigurnost dokaza”. Indijsko vijeće za medicinska istraživanja revidiralo je te smjernice u rujnu 2021. godine, odbacivši ivermektin nakon što su studije pokazale da lijek ima malo bez utjecaja na Covid-19. To je u skladu sa smjernicama utemeljenim na dokazima koje su dale SZO i Europska agencija za lijekove, kao i profesionalne znanstvene skupine poput Društva za infektivne bolesti Amerike.

Portal Health Feedback, koji inače provjerava točnost tvrdnji vezanih uz ljudsko zdravlje, ocijenio je da je tvrdnja kako Soumyi Swaminathan prijeti smrtna kazna zbog upozoravanja na ivermektin netočna. “Što je još važnije, nije utvrđeno da je ivermektin učinkovit protiv Covida-19″, navodi taj medij. S tom se ocjenom slažemo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.