Razotkriveno

Na zgradi Fondacije Billa Gatesa ne piše da se radi o centru za depopulaciju svijeta

Fotografije iz Seattlea pokazuju da je priložena snimka samo još jedna dezinformacija vezana za osnivača Microsofta.
Foto: David Ryder/Getty Images/AFP

Na Facebook profilu Istina Istina 20. lipnja objavljen je status (arhivirano ovdje) sa snimkom (arhivirana ovdje) na kojoj piše da na zgradi Fondacije Billa i Melinde Gates stoji i natpis da se radi o centru za smanjenje populacije.

“Velikim slovima piše: Centar za globalno smanjenje ljudske populacije Bill i Melindica Gates fondacija – kome do sad nije jasno, ne znam kad će”, navodi se na snimci dok je u statusu navedeno: “Sve je jasno…”.

Na zgradi ne piše da se radi o centru za depopulaciju svijeta

No, fotografija koja se i ranije širila internetom, nije autentična. Odnosno, iznad stvarnog natpisa na zgradi “Fondacija Billa i Melinde Gates” na fotografiji je dopisan dio: “Centar za globalno smanjenje ljudske populacije”.

Da tog dijela natpisa nema na pročelju zgrade u američkom gradu Seattleu dokazuje i fotografija s Google Mapsa. Uz to, i naslovna AFP-ova fotografija ovog teksta prikazuje isti dio zgrade u Seattleu na kojem nema natpisa o centru za depopulaciju svijeta. Također, kada je Reuters slične navode s društvenim mreža provjeravao u svibnju 2020. godine iz Fondacije Gates su im, preko e-maila, potvrdili da toga znaka nema na tom mjestu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Bill Gates je česta meta dezinformatora

Filantrop i osnivač Microsofta Bill Gates česta je meta dezinformatora na društvenim mrežama, o čemu je Faktograf pisao u mnogim člancima. Te su se dezinformacije posebno intenzivirale u doba pandemije Covida-19, a česta tema je bila njegovo navodno nastojanje da se putem cjepiva smanji populacija na Zemlji. Uglavnom se neutemeljeni navodi o pokušaju depopulacije svijeta temelje na pogrešno protumačenoj Gatesovoj izjavi iz 2010. o kojoj je Faktograf opširno pisao u travnju 2021.

Zaključno, netočno je da na zgradi Fondacije Billa i Melinde Gates stoji natpis da se radi o centru za globalno smanjenje ljudske populacije. Da toga natpisa nema dokazuju fotografije zgrade kao i izjava Fondacije da se radi o netočnom navodu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.