Razotkriveno

Nema dokaza da je Zbigniew Brzezinski rekao da je cilj SAD-a jedna svjetska vlada

Citat o jednoj svjetskoj vladi već godinama se netočno pripisuje bivšem američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost.
Zbigniew Brzezinski
Foto: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Već više od desetljeća internetom kruži citat bez navođenja izvora koji se pripisuje američkom diplomatu i stručnjaku za međunarodne odnose Zbigniewu Brzezinskom. 21. lipnja je ponovno objavljen na Facebooku (arhiviran ovdje), opet bez izvora, a uz fotografiju američkog Poljaka stoji objava:

“4. lipnja 2009. Zbigniew Brzezinski, američki politolog, sociolog i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je: ‘Ova kriza nikada neće završiti dok ne postignemo svoje ciljeve. Naši ciljevi su vam dobro poznati, jedna svjetska vlada. To je ono što nam treba. I formirat će se, svidjela vam se ideja ili ne. Odavde će biti samo gore i gore. To nije kriza, to je kontrolirani kaos. Društvo mora ne samo prihvatiti ideju jedne svjetske vlade, već u njoj vidjeti i svoj jedini spas, za to su nam potrebni ratovi, glad i epidemije u cijelom svijetu.’

Čini se da je to odgovor na pitanje kada će sve završiti. Ali najvjerojatnije je to rekao kako bi odvratio pozornost, pošto jedna svjetska vlada već dugo postoji.”

Screenshot / Facebook

Citat se prvo 2009. godine pojavio na ruskim društvenim mrežama

Zbigniew Brzezinski bio je američki diplomat i politolog poljskog porijekla, stručnjak za međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost koji je napisao nekoliko knjiga i među ostalim je radio kao savjetnik za sigurnost u administraciji američkog predsjednika Jimmyja Cartera (1977.-1981.). Brzezinski je preminuo u svibnju 2017. sa 89 godina.

Bez navođenja izvora navodni citat Zbigniewa Brzezinskog počeo je kružiti društvenim mrežama i blogovima na ruskom jeziku 2009. godine, da bi se potom proširio među korisnicima i drugih jezika, iako se niti kompletna verzija govora kao niti jedan fragment ne može pronaći ni u jednom vjerodostojnom izvoru, uključujući i arhiv njegovih djela. Dakle, nema dokaza da je identične ili slične riječi doista izgovorio ili napisao američki diplomat.

Navodni citat koji uključuje navode o “jednoj svjetskoj vladi” ili “kontroliranom kaosu” ne može se pronaći pomoću dostupnih tražilica, a čak ni digitalizirana arhiva Brzezinskog u sklopu Kongresne knjižnice (arhivirano ovdje), koja sadrži i transkripte javnih govora, pisama i intervjua, ne daje rezultate, navodi portal My detector.

No, citat se svejedno javlja na različitim jezicima na raznim platformama. Prema informacijama do kojih je došao My detector, citat se ruskim društvenim mrežama širio još u lipnju 2009. Dostupan je samo jedan intervju s Brzezinskim, i to za NBC-jev “The Rachel Maddow Show” 4. lipnja 2009. (arhiviran ovdje). Brzezinski je u tom intervjuu govorio o aktualnim problemima na Bliskom istoku, no niti jednom nije spomenuo riječi “kriza” niti “novi svjetski poredak”.

Ako se gleda datum početka širenja citata, lipanj 2009., Brzezinski je u to vrijeme, točnije 5. lipnja 2009., održao govor na panel diskusiji koju je organizirala korporacija RAND, a govorio je o američko-iranskoj politici (arhivirano ovdje). Međutim, ni točan citat ni dijelovi citata ne mogu se pronaći ni na toj stranici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izjavom “dokazivali” da je pandemija Covida-19 davno isplanirana

Za vrijeme pandemije koronavirusa citat Zbigniewa Brzezinskog dijelio se naveliko među korisnicima raznih društvenih mreža, od X-a preko ruske mreže VKontakte do Facebooka (1, 2, 3). U tom kontekstu su korisnici tvrdili da je globalna kriza uzrokovana pandemijom bila u planu još 2009. među globalističkim elitama. Naravno, za to nema nikakvog dokaza.

Posljednjih godina citatu se pridodaje da se sve to radi još dodatno na štetu Rusije. “Dvadeset i prvo stoljeće bit će izgrađeno na štetu Rusije, na ruševine Rusije i protiv Rusije”, navodno je rekao Brzezinski, a objavila je Svobodnaya Pressa (arhivirano ovdje). Premda u članku Svobodnya Pressa nije naveden izvor citata, razne varijacije iste rečenice godinama kruže ruskim medijima i društvenim mrežama.

U nekrologu Brzezinskom iz svibnja 2017. rusko izdanje časopisa Esquire (arhivirano ovdje) citiralo je nešto drugačiju verziju iste rečenice, tvrdeći da ju je Brzezinski napisao u knjizi “Velika šahovska ploča” iz 1997.: “Evo što je napisao u svojoj poznatoj knjizi ‘Velika šahovska ploča’ (objavljena 1997.): ‘Novi svjetski poredak će se izgraditi protiv Rusije, na ruševinama Rusije i na račun Rusije. Uništili smo Sovjetski Savez, mi ćemo uništiti Rusiju. Nemate šanse'”.

Nakon pregleda objavljenih radova Brzezinskog, kao i razgovora s ljudima koji su mu bili bliski, Polygraph.info je zaključio da je citat lažan. Citat koji je Esquire pripisao Brzezinskom “The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives” zapravo se ne pojavljuje u knjizi (arhivirano ovdje).

Janusz Bugajski, viši suradnik u Centru za analizu europske politike, think tanku iz Washingtona, koji je bio Brzezinskijev prijatelj i kolega više od 30 godina, rekao je za Polygraph.info: “Ovo je izmišljena propaganda. I ne radi se toliko o Zbigu, koliko o strahovima Moskve da ovom carstvu koje još uvijek održavaju, prijeti raspad pa traže žrtvene jarce, pa i one kojih nažalost više nema s nama kako bi opravdali svoju propagandu protiv Zapada.”

Budući da se ni na izvornom ni na engleskom jeziku u dostupnim izvorima ne može pronaći ovaj citat koji se pripisuje Zbigniewu Brzezinskom, a i njegovi bivši suradnici su potvrdili da su njegovi stavovi bili posve suprotni te budući da statusu na Facebooku nedostaje izvor, ocjenjujemo ga netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.