Razotkriveno

Predstavu padobranaca s obojenim dimom prikazuju kao “dokaz” kako nastaje saharski pijesak

Pojava saharskog pijeska često dovodi do neutemeljenih tvrdnji o tome kako nastaje i kako dolazi do naših krajeva.
Screenshot: YouTube/Avioboy

Na Facebook stranici La Masha objavljen je reels (status arhiviran ovdje, a video ovdje) za koji se insinuira da prikazuje kako zrakoplovi kružnim pokretima izbacuju saharski pijesak iz zraka. “Afrički pijesak kako nastaje“, piše na videu. Uz video je objavljen i sljedeći opis:

“Evo vam je ta ‘Sahara’ sa neba!!!
#balkan #viral #fyp #sahara #chemtrails”

Reels je objavljen 2. srpnja, a prikupio je više od 8200 dijeljenja, 9 komentara i više od 3300 ostalih reakcija.

Predstava padobranaca na Baltic International Airshowu

Obrnuta pretraga kadrova iz reelsa odvela nas je do Baltika, točnije Latvije. Radi se o dijelu snimke koja je nastala na Baltic International Airshowu održanom u latvijskom gradu Liepāja, a prikazuje obojeni dim koji padobranci koji iskoče iz zrakoplova ispuštaju u svrhu promocije i zabave. Kako se i navodi na službenim stranicama Baltic International Airshowa, u međunarodnoj zračnoj luci Liepāja moguće je vidjeti borbene zrakoplove, akrobatske grupe, dim u boji i pirotehniku.

Reels dakle ne prikazuje “kako nastaje afrički pijesak” već prikazuje padobrance koji nakon iskakanja iz zrakoplova ispuštaju obojeni dim, a sve u svrhu zabave. Da se zaista radi o profesionalnim padobrancima koji takve predstave izvode diljem svijeta, moguće je vidjeti i na službenom Instagram profilu Royal Air Force Falconsa. Riječ je o jednom od najboljih timova vojnih padobranaca britanske vojske koji često izvode predstave u kojima u kružnim formacijama ispuštaju obojeni dim nakon iskakanja iz zrakoplova.

Ovdje je moguće vidjeti samo jednu od više fotografija objavljenih na službenom profilu RAF Falconsa koje pokazuju da se radi o istom tipu padobrana i obojenog dima koji ispuštaju nakon skoka iz zrakoplova. Na službenim internetskim stranicama Britanskog kraljevskog zrakoplovstva također se mogu pronaći informacije i snimke na kojima se vide skokovi i predstava profesionalnih padobranaca.

“Falconsi su glavni britanski vojni tim za formacijsko padobranstvo, sa sjedištem u RAF-u Brize Norton, Oxfordshire. Nastupaju na mjestima diljem Britanije i Europe tijekom cijele godine. Mnogo su puta nastupali za kraljevsku obitelj i šefove država te postavljali rekorde i uveli mnoge uzbudljive inovacije u formacijsko padobranstvo”, navodi se na stranicama britanskog Royal Air Forcea.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako saharski pijesak stiže u Europu i Hrvatsku?

Saharski pijesak, koji je već u nekoliko navrata ove godine stigao u Hrvatsku, predmet je brojnih dezinformacija u internetskom prostoru. Iako je afrička pustinja Sahara tisućama kilometara daleko, nije nemoguće da taj pijesak stigne i do naših prostora što brojni korisnici interneta nastoje osporavati.

Kako su Faktografu pojasnili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda još u veljači ove godine, saharska prašina je mješavina pijeska i prašine iz Sahare, golemog pustinjskog područja koje prekriva veći dio sjeverne Afrike. Kao posljedica grmljavinskih oluja, nastanka ili prolaska ciklone nad tim područjem, nastaju jaki vjetrovi velike brzine koji podižu prašinu i pijesak s tla u više slojeve atmosfere gdje su horizontalna strujanja jaka te pijesak i prašinu mogu prenijeti tisućama kilometra daleko od izvora, što objašnjava činjenicu kako prašina stiže i do područja Hrvatske. Prašina do tla dolazi suhim ili mokrim taloženjem (kiša ili snijeg).

Naime, nekoliko puta godišnje dovoljno jak južni vjetar može odnijeti oblake prašine prema sjeveru u Europu. U Hrvatskoj se, ističu u DHMZ-u, epizode saharske prašine također pojavljuju nekoliko puta godišnje. Kada čestice saharskog pijeska uđu u oblačne sustave, kiša koja će pasti u sebi će sadržavati saharski pijesak zbog čega će biti obojena. Naime, kada kišne kapi padnu na neku površinu i na kraju ispare, za sobom ostavljaju sloj prašine i stvaraju takozvanu blatnu kišu.

Blatna kiša je pojam za kišu koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima. Ne radi se opasnoj vremenskoj pojavi te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

Saharski pijesak u Europu ne stiže chemtrailsima

U postu se kroz hashtag spominju i chemtrailsi, jedna od najraširenijih teorija zavjere o kojima je Faktograf često pisao.

Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije činjenično utemeljena, radi se o tajnoj zavjeri za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijskom “zaprašivanju” okoliša i stanovništva iz zrakoplova. Teoretičari zavjere ponekad i saharski pijesak povezuju s chemtrailsima, odnosno tragovima koji ostaju iza zrakoplova, iako za takvo što nema nikakvih dokaza.

Vidljivi bijeli tragovi zrakoplova zapravo su contrailsi, točnije kondenzacijski tragovi, koji se pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Contrailsi nastaju naglim hlađenjem ispušnih plinova koji kao rezultat izgaranja goriva imaju visoki sadržaj vodene pare. Budući da je zrak iznad 8 000 metara izrazito hladan, čak i do -40 stupnjeva Celzijusa, vruća para u naglom susretu s tako hladnim zrakom se kondenzira i nastaju bijeli oblaci u linijama.

S obzirom na to da se kod saharske prašine radi o potpuno prirodnoj pojavi koja djelovanjem jakih struja stiže i do udaljenijih krajeva svijeta, navodi o tome da ona stiže kroz chemtrailse su činjenično neutemeljeni. Također, nema utemeljenja niti teorija da ono što meteorolozi nazivaju “saharskim pijeskom” su, ustvari, kemikalije koje se bacaju iz zrakoplova, a što bi se moglo zaključiti iz opisa snimke koju smo istraživali. Jer, snimka ne prikazuje nikakvo bacanje kemikalija iz zraka već se, kao što smo naveli, radi o predstavi padobranaca na nebu koji za te potrebe koriste obojani dim.

Zaključno, reels objavljen na stranici La Masha ne prikazuje kako nastaje afrički pijesak, kao što ne prikazuje niti bacanje opasnih kemikalija iz zraka. Radi se o zračnoj predstavi RAF Falconsa, formacijskih vojnih padobranaca Britanskog kraljevskog zrakoplovstva koji prilikom skoka iz zrakoplova u svrhu zabave uvijek ispuštaju obojeni dim. Slične fotografije i snimke moguće je vidjeti na službenom Instagramu RAF Falconsa, kao i na službenoj internetskoj stranici. Afrički (saharski) pijesak zaista može stići do Europe. Pod utjecajem jakog vjetra velike brzine dolazi do podizanja pijeska i prašine visoko u atmosferu gdje horizontalnim strujanjem mogu putovati tisućama kilometara daleko.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.