Razotkriveno

Kamala Harris se ne povlači iz utrke za predsjednicu SAD-a

Dezinformaciju je u internetski prostor pustio Phil Godlewski, jedan od poznatijih članova pokreta QAnon.
Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
Na dva Facebook profila 25. rujna objavljeni su statusi (arhivirano ovdje i ovdje) istog sadržaja u kojima se navodi da se potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a povlači iz utrke:

Svježe vijesti!
Kamala Harris se povlači!
Izvor: Phil Godlewski

Screenshot/Facebook

Nema nikakvih kredibilnih dokaza da se Harris povlači iz utrke za predsjednicu SAD-a

Aktualna potpredsjednica SAD-a Kamala Harris nije objavila da se povlači iz utrke za predsjednicu SAD-a. Naime, da se tako nešto dogodilo, o tome bi sasvim sigurno pisali svi kredibilni svjetski mediji. No, o tome jednostavnom pretragom interneta nije moguće pronaći ništa.

Naime, aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden još je 21. srpnja ove godine objavio da odustaje od kandidature za novi mandat pod pritiskom dijela političara iz Demokratske stranke koji su su smatrali da ne može pobijediti republikanskog kandidata Donalda Trumpa. U objavi na svom službenom profilu na platformi X (bivši Twitter) u kojoj je istaknuo da odustaje od utrke, Biden je odmah kazao da daje potporu svojoj potpredsjednici Kamali Harris da bude nominirana kao kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a. Harris je ubrzo nakon te objave već krenula u kampanju, a 2. kolovoza objavljeno je da je prikupila dovoljno glasova delegata da postane  predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke. Glasanje o nominaciji Harris održano je virtualnim putem.

Harris je nominaciju i službeno prihvatila 23. kolovoza u Chicagu, posljednjeg dana kongresa Demokratske stranke, u govoru koji je održala pred članovima i pristašama stranke.  Nominaciju su podržali brojni istaknuti članovi Demokratske stranke poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle Obama, bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge Hillary Clinton, kao i bivše predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Potpredsjednica SAD-a Harris i bivši predsjednik Trump u tijesnoj su utrci u sedam ključnih saveznih država (eng. swing-states) i to manje od dva tjedna do predsjedničkih izbora (5. studenog), pokazuje posljednja anketa koju su objavili Washington Post i učilište Schar School. Bivša tužiteljica, demokratkinja Harris vodi u Georgiji s 51 prema 47, a republikanski je kandidat u Arizoni neznatno u prednosti s 49 prema 46, dok su oba rezultata unutar granice pogreške od plus ili minus 4.5 postotnih bodova.

Harris također ima prednost u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, trima državama u kojima će kasnije voditi kampanju, zajedno s bivšom republikanskom zastupnicom Liz Cheney. Trump vodi u Sjevernoj Karolini, a izjednačen je s Harris u Nevadi 48 prema 48, pokazala je anketa provedena među 5016 glasača ispitanih od 30. rujna do 15. listopada. Anketa Reutersa/Ipsosa 15. listopada pokazala je da Harris ima stabilnu, marginalnu prednost od 45 posto prema 42 posto ispred Trumpa.

Tko je Phil Godlewski?

Ono što je svakako zanimljivo u objavama jest navodni izvor te informacije, a to je stanoviti Phil Godlewski. Radi se o jednom od poznatijih članova pokreta QAnon, skupine ljudi koja vjeruje da je Donald Trump svojevrsni mesija čiji je životni poziv da Ameriku i svijet spasi od globalističko-pedofilske mreže moćnika koji kroje svjetski poredak, o čemu je Faktograf pisao ranije.

Prema pisanju Daily Beasta iz studenog 2022. sudski zapisi pokazuju da Godlewski ima vlastitu kriminalnu prošlost koja uključuje neprimjerenu vezu s maloljetnicom za koju je policija utvrdila da je postala seksualna. Zahvaljujući loše osmišljenoj tužbi za klevetu protiv lokalnih novina, Godlewski je ugrozio svoju karijeru teoretičara zavjere nehotice potaknuvši objavljivanje više detalja u vezi s njegovim slučajem, uključujući jezive tekstualne poruke i video svojeg penisa u erekciji.

QAnon je ipak vrlo unosna karijera za Godlewskog, promotora teorije zavjere sa sjedištem u Pennsylvaniji koji se obraća svojim obožavateljima u dugim videoobraćanjima uživo. S više od nekoliko stotina tisuća pratitelja na aplikaciji Telegram i više stotina tisuća pretplatnika na alternativnoj video platformi Rumble, Godlewski profitira od poticanja svojih obožavatelja da se prijave za financijske aranžmane poput mrežnog marketinga (MLM) kojim prodaje srebro. Zahvaljujući zaradi od QAnona, Godlewski je 2022. kupio kuću u vrijednosti 1.7 milijuna dolara.

Zaključno, Kamala Harris ne povlači se iz utrke za predsjednicu SAD-a. S obzirom na to da sljedbenici QAnona vide Trumpa kao spasitelja, ne čudi da je dezinformacija da se Kamala Harris povlači iz utrke potekla baš od jednog od lidera te zajednice Phila Godlewskog. Brojni medijski izvještaji o aktivnostima u kampanji Harris koji se svakodnevno objavljuju nesumnjiv su dokaz da se aktualna potpredsjednica SAD-a nije planirala niti se povukla iz utrke za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo statuse korisnika Facebooka netočnim.
Facebook
Threads

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.