Razotkriveno

Zavjere američke QAnon zajednice o otimanju i ubijanju djece postaju sve popularnije i u Hrvatskoj

EPA/Erin Schaff / POOL

Što povezuje  američkog predsjednika Donalda Trumpa i fotografiju snimljenu za promoviranje serije “American Horror Story” koja prikazuje pjevačicu Lady Gagu, “sotonsko podzemlje”, Billa Gatesa, navodne otmice djece koja zatim služe kao sirovina za drogu “adrenokrom”, najtraženijom drogom “među elitom”?

Prema internetskoj zajednici teoretičara zavjera QAnon, američki predsjednik Trump trebao bi nas spasiti od svih navedenih zala.

O pripadnicima QAnon zajednice – skupine ljudi koji vjeruju da je Donald Trump svojevrsni mesija čiji je životni poziv da Ameriku i svijet spasi od globalističko-pedofilske mreže moćnika koji kroje svjetski poredak – Faktograf je pisao i ranije. O toj zajednici pisali smo početkom travnja u tekstu “Domazet Lošo spojio dezinformacije o koroni, cijepljenju i mikročipovima u jednu veliku teoriju zavjere”, a zatim i u tekstu “Ne, Bill Gates vam ne želi ugraditi mikročip ID2020”.

U oba slučaja raskrinkali smo teze o “ID čipovima” koji se, kako se netočno tvrdi, žele stanovništvu diljem svijeta ubrizgati u tijelo u sjeni pandemije novog koronavirusa.

No to nisu jedine teorije proizašle iz QAnon zajednice, čija su uvjerenja u jeku pandemije koronavirusa popularizirali rubni portali i korisnici društvenih mreža u Hrvatskoj i regiji.

Koronavirus nije krinka za otimanje djece

Tekst objavljen na portalu Slobodari naslovljen “Gdje nestaju djeca i kakve poruke šalje Alemkin WHO?” na Facebooku je podijeljen više od tisuću puta, a prema servisu CrowdTangle potaknuo je više od 2000 interakcija.

Sintagma “Alemkin WHO” odnosi se na ravnateljicu zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemku Markotić i engleski akronim imena Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization). U tekstu se bez ikakvih dokaza pokušava u vezu dovesti nestanke djece diljem svijeta i pandemiju koronavirusa.

“Postoji zastrašujuća činjenica koja se ustrajno skriva ispod tepiha, ne rješava se i prešućuje je ‘Gdje nestaju djeca?’ Na naslovnoj fotografiji je Lady Gaga zaštitno lice Svjetske zdravstvene organizacije WHO koja se ovih dana stalno spominje budući šalje naredbe svojim plaćenicima po kriznim stožerima. Kakvu nam poruku šalje WHO dok mi kao ovce šetamo sa maskama? Je li sloboda izražavanja ako se Lady Gaga slika sa krvlju na ustima i po dekolteu, dok pored nje troje malih anđela piju krv? Nije li to možda neka poruka. Kome?” [sic], navodi se u tekstu Slobodara.

Slobodarima sporna fotografija nalazi se niže u tekstu, a dio je reklamne kampanje za američku TV seriju “American Horror Story” u čijoj je petoj sezoni ulogu imala i slavna pjevačica. Fotografija nije, kako to tvrde Slobodari, “nedavna”, već je riječ o fotografiji iz 2015. godine.

Lady Gaga također nije “zaštitno lice” Svjetske zdravstvene organizacije, ali je nedavno, u suradnji s tom organizacijom, organizirala dobrotvorni koncert za prikupljanje sredstava za borbu protiv pandemije novog koronavirusa.

U tekstu se potom manipulira brojem nestale djece diljem svijeta, uz tvrdnje da djeca nestaju kako bi ih se koristilo za proizvodnju droge ‘adrenokrom’.

U tekstu se tako tvrdi da u SAD-u godišnje nestane 800 tisuća djece. Nigdje se, međutim, ne navodi da je najveći dio te djece pronađen. Prema Washington Postu, čija je sekcija specijalizirana za provjeru činjenica tu tvrdnju provjeravala još 2015. godine, čak 99,8 posto slučajeva završi sretnim povratkom djece. Do QAnon zajednice ova činjenica, međutim, teško dopire.

“Radi se o proizvodnji adrenokroma, najskuplje droge koju koristi tzv elita, a zapravo psihopate koji su od obijesti i pohlepe potpuno pomahnitali u svom poremećenom poimanju stvarnosti. Najskuplju drogu na svijetu koriste državnici, bankari i ostali moćnici, a takvih monstruma ima i među nama” [sic], pišu Slobodari.

Bizarne tvrdnje kružile su i ranije

Teorija o otimanju djece za proizvodnju adrenokroma širi se Facebookom u Hrvatskoj već dulje vrijeme. Jedan od primjera takvih objava (arhiviran ovdje), sa stranice poznate po širenju brojnih teorija zavjere “Throne of Matrix”, podijeljen je gotovo tisuću i pol puta.

Faktograf je ranije raskrinkao tvrdnje stranice “Throne of Matrix” da norveška vlada i Bank of America ljudima po svijetu oduzimaju djecu.

 

Facebook stranica “Throne of Matrix”, prema javno dostupnim podacima, kreirana je u prosincu 2017. godine, a osoba koja administrira stranicu, premda objavljuje na hrvatskom jeziku, primarno je locirana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Samo dva mjeseca prije nego je kreirana stranica “Throne of Matrix”, u listopadu 2017. godine, na forumu 4chan postove je počeo objavljivati korisnik pod pesudonimom Q Clearance Patriot. Taj se trenutak najčešće smatra začetkom QAnon zajednice.

Slobodari i Throne of Matrix u potpunosti ignoriraju činjenicu da je “proizvodnja adrenokroma”  iz “žlijezdi djece koja su ranije mučena” potpuna fikcija.

Naime, prvi spomen te droge u tom kontekstu zabilježen je u knjizi Huntera S. Thompsona “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, u dijalogu dvojice likova. Dijalog je i ekraniziran kada je po knjizi snimljen i film 1998. godine.

Niže u tekstu nalazi se isječak koji prikazuje upravu tu scenu, a u komentarima pod YouTube videom jasno je da među pripadnicima QAnon zajednice prevladava mišljenje da “im je istina stavljena pred oči kako bi im se rugali”.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.