Ocjena točnosti

Plenković: Vlada se jasno odredila glede totalitarnih sustava

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

“Mi smo se vrlo jasno kao Vlada odredili glede totalitarnih sustava. To je čak dio programa Vlade”, rekao je premijer Andrej Plenković na aktualnom satu u Saboru, odgovarajući na pitanje MOST-ovog zastupnika Mire Bulja.

U programu Vlade RH, koji je Plenković morao predstaviti saborskim zastupnicima kako bi mu parlament izglasao povjerenje, doista se spominje i distanciranje od totalitarnih sustava. No, teško bi se to moglo nazvati “jasnim određivanjem”, s obzirom da Vlada u svom programu nije čak ni imenovala totalitarizme iz prošlosti s kojima bi se navodno htjela “odgovorno suočiti”. Radi se tek o jednom kratkom odlomku, koji se teško može iščitavati kao išta više od opće fraze. Citiramo ga u cijelosti:

“Vlada Republike Hrvatske promovirat će odgovorno suočavanje s prošlošću i osudu svih nedemokratskih sustava koji su u Hrvatskoj kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Vlada će graditi preduvjete za demokratski dijalog i razotkrivanje istine o kršenjima ljudskih prava koja su se provodila u bivšim totalitarističkim režimima. Cilj rada Vlade Republike Hrvatske bit će usmjeren na nadilaženje društvenih podjela te pružanje zadovoljštine žrtvama svih totalitarizama”.

Nejasno određenje

Priliku da se jasno odredi prema totalitarnim sustavima Plenkovićeva je vlada propustila upravo na primjeru HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu. Premijer je i sam priznao da se radi o neprihvatljivom totalitarističkom simbolu (Dnevnik.hr), ali sporna ploča i dalje je prisutna u javnom prostoru, u Novskoj, samo desetak kilometara dalje od lokacije na koju je izvorno postavljena.

HDZ-ovi članovi Vlade u više su navrata tumačili da rješenje ovog problema nije jednostavno, tj. da bi skidanje ploče ili uklanjanje ustaškog pozdrava iz HOS-ovog grba, uredno registriranog u Ministarstvu uprave, predstavljalo kršenje zakonske procedure. Pod tom izlikom osnovano je i famozno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, od kojeg se očekuje donošenje preporuka temeljem kojih bi trebao biti izrađen zakon kojim bi se reguliralo korištenje simbola totalitarnih sustava.

Potraga za rješenjem koje već postoji

Da se radi o izbjegavanju problema koji bi se, kada bi za to postojala politička volja, mogao riješiti i u okviru postojećih zakona pokazala je Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni su Vladi, Saboru i Ministarstvu uprave poslali svoj Prijedlog cjelovitog i zakonitog rješenja u vezi sa spomen pločom poginulim borcima HOS-a u Jasenovcu. A rješenje je zapravo prilično jednostavno.

Ministarstvo uprave moglo bi, temeljem odredbi članka 128., stavka 1., točke 6. Zakona o općem upravnom postupku i članka 25., stavka 2. Zakona o udrugama, registraciju zagrebačke udruge veterana HOS-a, koja je postavila ploču u Jasenovcu, proglasiti ništavim. Valjani razlog za takav postupak pružaju im 39. članak Ustava RH koji zabranjuje bilo koji oblik poticanja na nasilje, nesnošljivost i mržnju, te odluka Ustavnog suda u slučaju Josipa Šimunića kojom je nedvojbeno potvrđeno da korištenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” predstavlja iskazivanje ili poticanje mržnje.

“Nakon što Ministarstvo uprave poništi rješenje o registraciji UDHOS-a grada Zagreba više neće postojati niti jedna prepreka da Vlada Republike Hrvatske ukloni spornu spomen ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ koji predstavlja poziv na mržnju i nasilje i u suprotnosti je s člankom 39. Ustava Republike Hrvatske ili je zamjeni istovjetnom, ali bez ustaških obilježja”, objasnili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.