Ocjena točnosti

Mlakar: SDP je kopirao Hitlera

HRT / Otvoreno

Davorin Mlakar, donedavni saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar uprave, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 5. listopada, na dan kada je Kolinda Grabar Kitarović objavila odluku o datumu parlamentarnih izbora, optužio je SDP da inspiraciju crpe iz nacističke Njemačke…

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Recimo jedan od poznatih, da tako kažem, SDP-ovih slogana je bio, za prošle izbore, ‘Imamo plan’. Zbog naše javnosti ja ću reći, znate li tko je prvi imao izborni slogan ‘Imamo plan’? Adolf Hitler 1935. godine”, izjavio je Mlakar u Otvorenom.

Jedan od slogana SDP-a i Kukuriku koalicije uoči izbora 2011. godine doista je glasio “Imamo plan”, ali ostale Mlakarove tvrdnje nisu utemeljene u činjenicama. Za početak, u nacističkoj Njemačkoj izbori se 1935. godine uopće nisu održavali.

U vrijeme vladavine Adolfa Hitlera u Njemačkoj su se triput održavali parlamentarni izbori: 12. studenog 1933. godine, 29. ožujka 1936. godine i 10. travnja 1938. godine.

Prema podacima koje je na svojoj internetskoj stranici prikupio dr. Randall Bytwerk, profesor emeritus na američkom sveučilištu Calvin i autor više eseja i publicističkih izdanja na temu nacističke propagande, niti na jednom od tih izbora Hitler nije koristio slogan “Imamo plan”.

Bytwerk je na svojim stranicama prikupio opsežnu bazu nacističkog propagandnog materijala, kojeg je podijelio u tri kategorije: plakati korišteni prije 1933. godine, plakati korišteni između 1933. i 1939. godine i plakati korišteni između 1939. i 1945. godine. Niti na jednom plakatu u Bytwerkovoj arhivi nacističkog propagandnog materijala nije moguće pronaći slogan “Imamo plan”.

No, ako Mlakarova izjava i nema utemeljenje u historijskim činjenicama, ima ga u – pop kulturi. Mlakar je u Otvorenom zapravo parafrazirao vrlo popularnu repliku iz američke hit serije “Parks and Recreation” koja izvorno glasi: “You know who else had a plan? Adolf Hitler!” (“Znaš li tko je još imao plan? Adolf Hitler!”).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.