Ocjena točnosti

Šuker: Veća prava za veterane HVO-a su uštede, a ne trošak

Hina / Zvonimir Kuhtić / kz

HDZ-ova koalicija u svom je izbornom programu obećala da će prava veterana HVO-a izjednačiti s pravima ratnih veterana iz redova Hrvatske vojske. Ovo obećanje HDZ-ovci koriste kao adut na predizbornim skupovima u BiH, javila je Slobodna Dalmacija prenoseći izjave Tomislava Karamarka, Dragana Čovića i Ivana Šukera s jednog takvog skupa.

“Ta ćemo prava izjednačiti poštujući međudržavne ugovore”, izjavio je Karamarko, dok je Šuker dodao da će bi takvo povećanje prava za sve bivše pripadnike HVO-a hrvatskom državnom proračunu “donijelo uštede, a ne trošak”.

Faktograf je od Ministarstva branitelja RH zatražio mišljenje o točnosti ovakve Šukerove procjene. Iz ministarstva kojem je na čelu Predrag Matić dobili smo odgovor u kojem stoji da bi ispunjenje HDZ-ovog obećanja o izjednačavanju prava proračun godišnje opteretilo barem za dodatnih milijardu kuna. Evo što su nam kazali:

“Republika Hrvatska za korisnike mirovina – 6.849 korisnika s prosječnom mirovinom od 2803,79 kuna – ostvarenih temeljem Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji izdvaja godišnje 230.437.892,52 kune. Osim njih, određen broj pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj je ostvario pravo na mirovinu i prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a njihov broj može biti najviše oko 10.000 korisnika. Ukoliko bi svih 10.000 ostvarivalo prosječnu mirovinu od 5.102,84 kune, na godišnjoj bi razini bilo potrebno 612.340.800,00 kuna. Točan podatak o broju pripadnika HVO-a koji mirovine ostvaruju temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata posjeduje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao institucija koja vodi evidenciju i isplatu svih mirovina u Republici Hrvatskoj pa tako i onih braniteljskih.

Budući da je procjena Ministarstva branitelja Republike Hrvatske kako je sveukupno otprilike 25 tisuća bivših pripadnika HVO-a koji bi u BiH ostvarivali prava prema tamošnjem zakonu o pravima branitelja, ovim dvjema brojkama (6.849 i 10.000) valja pridodati još otprilike osam tisuća pripadnika HVO-a koji u Republici Hrvatskoj ne ostvaruju nikakva prava. Ako bi se i njima omogućila prosječna mirovina u iznosu od 5.102,84 kune, na godišnjoj bi razini bila potrebna dodatna izdvajanja u iznosu od 499.118.986 kuna.

Međutim, mirovinska prava nisu jedina koja Zakon propisuje i njima treba pridodati pravo na invalidninu, stambeno zbrinjavanje, pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na besplatne udžbenike, pravo na pokop uz vojne počasti i brojna druga prava. Za ilustraciju i usporedbu, već sada se, za postojećih 72.290 korisnika, godišnje izdvaja otprilike 700 milijuna kuna za trajna novčana prava (invalidnine, doplaci i sl.), 21 milijun kuna za zdravstveno osiguranje, 34 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje, 24 milijuna za udžbenike, 12.3 milijuna kuna za pokope uz vojne počasti, 33 milijuna kuna za programe zapošljavanja hrvatskih branitelja, 8.7 milijuna kuna za psihosocijalne programe te 8.6 milijuna za jednokratna prava.

Izjednačavanjem statusa pripadnika HVO-a sa statusom hrvatskih branitelja, sva ova prava ostvarilo bi svih 6.849 pripadnika HVO-a iz Ugovora koji sada u RH ostvaruju samo pravo na mirovinu, još otprilike osam tisuća koji u RH ne ostvaruju nikakva prava te dio od deset tisuća s MORH-ovim potvrdama o ranjavanju na ‘Južnom bojištu’ koji nije uspio ostvariti prava. Pokušajte sada zamisliti što bi bilo kad bi Republika Hrvatska svima njima omogućila pravo na mirovinu, invalidninu, različite doplatke, pravo na jednokratnu novčanu pomoć, stambeno zbrinjavanje, zdravstveno osiguranje, pravo na fizikalnu rehabilitaciju, besplatne udžbenike, smještaj u učeničke i studentske domove, oslobađanje od plaćanja carine i PDV-a te druga prava. Mi smatramo da bi za to bile potrebne milijarde kuna, ako ne i deseci milijardi”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.