Ocjena točnosti

Sinčić: Teroristi se skrivaju među izbjeglicama

Hina / Daniel Kasap / dk

“Zna se da je Islamska država potvrdila da je poslala više tisuća terorista u EU u ovom izbjegličkom valu”, izjavio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na otvaranju glavnog izbornog stožera stranke za VII. izbornu jedinicu u Karlovcu (Index.hr).

Sinčić informacije o teroristima ISIS-a infiltriranima među izbjeglice predstavlja kao neoborivu činjenicu, iako je to daleko od istine. Primarni izvor ove informacije, kojom su se europski tabloidi poput Daily Expressa , Daily Maila  ili Daily Mirrora opširno bavili tijekom 2015. godine je tekst objavljen na američkom portalu BuzzFeed 30. siječnja.

U tekstu kojeg potpisuju BuzzFeedov dopisnik iz Istanbula Mike Giglio i turski novinar Munzer al-Awad citira se izjava neimenovanog izvora, predstavljenog kao operativca Islamske države iz Sirije, a koji je tada tvrdio da je poslan u Tursku u sklopu tajne misije švercanja džihadista u Europu. Novinari BuzzFeeda tvrdili su da su potvrdu ove informacije dobili i od dvojice također anonimnih švercera ljudima koji prevoze izbjeglice po Sredozemnom moru. Radi se o informacijama koje je nemoguće potvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali koje treba, kako upozoravaju obavještajne službe i sigurnosni analitičari, uzeti s popriličnom dozom rezerve.

The Los Angeles Times tako je 13. rujna objavio tekst u kojem prenosi tvrdnju Gerharda Schindlera, šefa njemačke obavještajne službe BND, koji je tabloidu Bild rekao da “nema konkretnih dokaza” da teroristi pristižu u Europu predstavljajući se kao izbjeglice iz Afrike i Bliskog istoka. Istu stvar za LA Times potvrdio je i Reinoud Leenders, predavač na odjelu ratnih studija na londonskom Kraljevskom koledžu, koji tvrdi kako nema nikakve potrebe da džihadisti ISIS-a pribjegavaju tako kompliciranim shemama da se infiltriraju u Europu, s obzirom da istu stvar mogu postići i na puno jednostavnije načine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.