Ocjena točnosti

Policija nema podataka o kradljivim Nepalcima koje na Facebooku spominje Ivan Vilibor Sinčić

U MUP-u nemaju zaprimljenu prijavu sličnog događaja.
Izvor: Screenshot

U našoj zemlji trenutno boravi i radi 124.000 stranaca, odnosno, kako je to slikovito neki dan rekao ministar rada Marin Piletić, „populacija veća od grada Osijeka koja je u Hrvatskoj potražila sreću“.

Ministar je boravio na radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a istom je prilikom predsjednica HUP-a Irena Weber kazala kako se HUP snažno ograđuje i apsolutno osuđuje sve prakse i neljudske postupke prema stranim radnicima te zahtijeva od državnih institucija da se takvi poslodavci najstrože kazne te uklone i eliminiraju s tržišta rada.

Ministar je za Jutarnji list potvrdio kako na svakodnevnoj bazi primaju prijave neregularnosti vezane za iskorištavanje stranih radnika i loš tretman radnika te povodom toga, kazao je, kontaktiraju Državni inspektorat i traže intervencije.

Postoje, međutim, i političari koji suptilno grade animozitet prema stranim radnicima.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić objavio je prije nekoliko dana na Facebooku status u kojem navodi:

„Od poznanika sam čuo da se skupina Nepalaca zaposlila kod jednog domaćeg građevinara i da su nakon 10-ak dana rada nestali zajedno sa svim vrijednim alatima s gradilišta. Kada su ih išli prijaviti, ispostavilo se da su imali lažne dokumente.

Jesu li zastupnici vladajuće većine svjesni što čine dok podržavaju ovakvu demografsku politiku? Subvencionirati plaće i plaćati smještaj strancima, a naše ljude tjerati van, to može samo zlonamjerna i veleizdajnička vlast“ te potom poziva pratitelje da iduće godine izađu na izbore.

Status je do vremena pisanja ovog teksta dobio 590 lajkova i podijeljen je 37 puta.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

S obzirom na to da je teško pretpostaviti kako oštećeni poduzetnik ne bi krađu „vrijednih alata s gradilišta“ prijavio policiji, poslali smo upit MUP-u u kojem smo se interesirali imaju li podatak da se takva krađa dogodila, koji je poduzetnik oštećen i je li se u međuvremenu ušlo u trag počiniteljima.

Iz MUP-a nam nisu potvrdili točnost Sinčićevih riječi. Dobili smo odgovor kako „provjerom u svim policijskim upravama utvrđeno je da policija nema saznanja, odnosno zaprimljenu prijavu o slučaju kojeg spominjete u svom upitu“.

 

Ovaj tekst dio je projekta “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca europskih populista” kojeg podupire European Media and Information Fund.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.