Daju velika obećanja, a nisu ih uvrstili čak ni u svoj izborni program

Petar Vidov

Izborni program koalicije s kojom HDZ izlazi na izbore, pod zajedničkim nazivnikom Domoljubna, lako je štivo. Prosječni će birač tih 20-ak strana, dostupnih na internetskoj stranici Domoljubna.hr, savladati bez većih problema i za to mu neće biti potrebno više od pola sata.

> Pregled svih izbornih obećanja HDZ-ove koalicije

Već samo taj podatak dobar je indikator konkretnosti i argumentiranosti programa s kojim HDZ izlazi na parlamentarne izbore: radi se, zapravo, o listi želja i velikih planova, u kojoj gotovo svaka rečenica najavljuje novu reformu, ali vrlo je malen broj slučajeva u kojima su najavljene reforme razrađene na način da je jasno kako će se točno i kada provesti.

Za početak, ponovimo bazične činjenice. Samoprozvana Domoljubna koalicija sastoji se od osam članova: osim HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarka, tu su još i HSLS, HSS, HSP dr. Ante Starčević, BUZ, Hrast, HDS i ZDS. Puni naziv njihovog zajedničkog izbornog programa je “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: Program 5+ Hrvatska”. Program se sastoji od šest poglavlja, a to su redom: Gospodarski rast i razvoj, Zapošljavanje, Zdravstvo i socijalna osjetljivost, Pravna stabilnost, Društvo, demografija, obrazovanje i znanost, te Domoljubna Hrvatska. Pridodana mu je i “Deklaracija o demografskom opstanku Hrvatske i hrvatskog naroda – vraćanje života Hrvatskoj”.

Prilikom analize programa cilj nam je bio sagledati konkretnost predloženih mjera i ciljeva. Dijelili smo ih na tri kategorije: konkretni, djelomično konkretni i nekonkretni. Kao što je bilo za očekivati, dominiraju nekonkretne ili djelomično konkretne mjere i ciljevi, dok sasvim konkretnih mjera i ciljeva gotovo da i nema.

Manji PDV i 100.000 radnih mjesta

To nije jedina specifičnost programa HDZ-ove koalicije. Glavnih predizbornih obećanja, onih koji su redom krasili novinske naslove kada je Domoljubna koalicija svoj program predstavila, u samom izbornom programu uopće nema. Njih je moguće pronaći tek u izjavama HDZ-ovog dužnosnika, te u svojevrsnom sažetku programa objavljenom na internetskim stranicama HDZ-ove koalicije.

Primjerice, HDZ-ova koalicija u svom programu navodi da će smanjiti opću stopu PDV-a u prvoj polovici mandata. Ne navode, međutim, koliko bi stopa PDV-a trebala iznositi nakon njihove reforme. No, na stranicama Domoljubne koalicije ipak se može pronaći obećanje da im je namjera “smanjiti PDV na 23 posto u prve dvije godine, a do kraja mandata na 20 posto”. Ista je stvar i s obećanjem da će HDZ-ova koalicija, ako dođe na vlast, u četverogodišnjem mandatu povući najmanje pet milijardi eura iz EU fondova, koje se također može pročitati na internetskim stranicama koalicije, ali ne i u samom izbornom programu.

U svom programu HDZ-ova koalicija obećava i stvaranje 100.000 novih radnih mjesta, koje su podijelili po sektorima. Obećavaju tako 25.000 novih radnih mjesta u IT sektoru, 40.000 radnih mjesta u poljoprivredi, po 5000 radnih mjesta u sektorima šumarstva i turizma, a 25.000 radnih mjesta u industriji.

Na stranicama koalicije, gdje se sve vrti oko brojke pet, obećavaju i pet posto manju nezaposlenost. Tog obećanja u samom programu nema, a djelomično je i u raskoraku s obećanjem o 100.000 novih radnih mjesta. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 13. listopada u Hrvatskoj je bilo zabilježeno 266.110 nezaposlenih. Ako bi se nezaposlenost smanjila za pet posto, broj nezaposlenih pao bi za 13.306 pa bismo u državi ukupno imali 252.805 nezaposlenih.

Veće mirovine i udar na birokraciju

U svom programu HDZ-ova koalicija najavljuje i reformu u sustavu parafiskalnih nameta. Obećavaju da će “reformirati porezni sustav kroz smanjenje parafiskalnih nameta”, bez da konkretiziraju kako će se i kada ta reforma provesti. Na stranicama Domoljubne koalicije to obećanje je barem djelomično konkretizirano pa se obećava ukidanje 50 do 60 parafiskalnih nameta kojih u Hrvatskoj, prema registru kojeg je 10. rujna objavilo Ministarstvo financija, ima ukupno 161.

Nadalje, na stranicama Domoljubne koalicije obećava se da će HDZ i partneri, ako dođu na vlast, povećati mirovine za pet posto, te ih dovesti do razine od 60 posto prosječne plaće. U programu također stoji da je cilj HDZ-ove koalicije postupno povećavati mirovine kako prema razini od 60 posto prosječne plaće, ali nema podatka o povećanju mirovina za pet posto. Umjesto toga, u programu stoji da će se mirovine usklađivati s rastom plaća, BDP-a i troškova života.

“Pojednostavit ćemo postupke, digitalizacijom ukinuti bespotrebnu papirologiju te osigurati građanima i poduzetnicima brzu uslugu. Uvest ćemo standard 5 dana od zahtjeva do dozvole & 5 dana od upita do odgovora!”, obećava HDZ-ova koalicija na svojim internetskim stranicama. Ni ovo obećanje nije moguće pronaći u programu s kojim Domoljubna koalicija izlazi na izbore. U programu se najavljuje modernizacija zemljišnih knjiga i katastra spajanjem njihovih podataka kako bi se oni ujednačili i bili u jednoj bazi podataka, a obećavaju i digitaliziranje javne uprave kako građani i poduzetnici više ne bi morali nositi razne papirnate dokumente od šaltera do šaltera.

Nigdje u programu nije moguće pronaći ni najzvučnije HDZ-ovo obećanje: da će za svako novorođeno dijete roditeljima iz proračuna poklanjati po 1000 eura. U samom izbornom programu HDZ i njegovi partneri barataju tek s općim konstrukcijama, pa tako najavljuju da će štititi obitelj, te da će podizati kvalitetu života djece i mladeži. U programu nije moguće pronaći ni obećanje da će PDV na dječju hranu biti smanjen na pet posto, a koje je također posebno istaknuto na internetskim stranicama Domoljubne koalicije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Predizborni programi"