Predizborni programi

Daju velika obećanja, a nisu ih uvrstili čak ni u svoj izborni program

Hina / ik

Izborni program koalicije s kojom HDZ izlazi na izbore, pod zajedničkim nazivnikom Domoljubna, lako je štivo. Prosječni će birač tih 20-ak strana, dostupnih na internetskoj stranici Domoljubna.hr, savladati bez većih problema i za to mu neće biti potrebno više od pola sata.

> Pregled svih izbornih obećanja HDZ-ove koalicije

Već samo taj podatak dobar je indikator konkretnosti i argumentiranosti programa s kojim HDZ izlazi na parlamentarne izbore: radi se, zapravo, o listi želja i velikih planova, u kojoj gotovo svaka rečenica najavljuje novu reformu, ali vrlo je malen broj slučajeva u kojima su najavljene reforme razrađene na način da je jasno kako će se točno i kada provesti.

Za početak, ponovimo bazične činjenice. Samoprozvana Domoljubna koalicija sastoji se od osam članova: osim HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarka, tu su još i HSLS, HSS, HSP dr. Ante Starčević, BUZ, Hrast, HDS i ZDS. Puni naziv njihovog zajedničkog izbornog programa je “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: Program 5+ Hrvatska”. Program se sastoji od šest poglavlja, a to su redom: Gospodarski rast i razvoj, Zapošljavanje, Zdravstvo i socijalna osjetljivost, Pravna stabilnost, Društvo, demografija, obrazovanje i znanost, te Domoljubna Hrvatska. Pridodana mu je i “Deklaracija o demografskom opstanku Hrvatske i hrvatskog naroda – vraćanje života Hrvatskoj”.

Prilikom analize programa cilj nam je bio sagledati konkretnost predloženih mjera i ciljeva. Dijelili smo ih na tri kategorije: konkretni, djelomično konkretni i nekonkretni. Kao što je bilo za očekivati, dominiraju nekonkretne ili djelomično konkretne mjere i ciljevi, dok sasvim konkretnih mjera i ciljeva gotovo da i nema.

Manji PDV i 100.000 radnih mjesta

To nije jedina specifičnost programa HDZ-ove koalicije. Glavnih predizbornih obećanja, onih koji su redom krasili novinske naslove kada je Domoljubna koalicija svoj program predstavila, u samom izbornom programu uopće nema. Njih je moguće pronaći tek u izjavama HDZ-ovog dužnosnika, te u svojevrsnom sažetku programa objavljenom na internetskim stranicama HDZ-ove koalicije.

Primjerice, HDZ-ova koalicija u svom programu navodi da će smanjiti opću stopu PDV-a u prvoj polovici mandata. Ne navode, međutim, koliko bi stopa PDV-a trebala iznositi nakon njihove reforme. No, na stranicama Domoljubne koalicije ipak se može pronaći obećanje da im je namjera “smanjiti PDV na 23 posto u prve dvije godine, a do kraja mandata na 20 posto”. Ista je stvar i s obećanjem da će HDZ-ova koalicija, ako dođe na vlast, u četverogodišnjem mandatu povući najmanje pet milijardi eura iz EU fondova, koje se također može pročitati na internetskim stranicama koalicije, ali ne i u samom izbornom programu.

U svom programu HDZ-ova koalicija obećava i stvaranje 100.000 novih radnih mjesta, koje su podijelili po sektorima. Obećavaju tako 25.000 novih radnih mjesta u IT sektoru, 40.000 radnih mjesta u poljoprivredi, po 5000 radnih mjesta u sektorima šumarstva i turizma, a 25.000 radnih mjesta u industriji.

Na stranicama koalicije, gdje se sve vrti oko brojke pet, obećavaju i pet posto manju nezaposlenost. Tog obećanja u samom programu nema, a djelomično je i u raskoraku s obećanjem o 100.000 novih radnih mjesta. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 13. listopada u Hrvatskoj je bilo zabilježeno 266.110 nezaposlenih. Ako bi se nezaposlenost smanjila za pet posto, broj nezaposlenih pao bi za 13.306 pa bismo u državi ukupno imali 252.805 nezaposlenih.

Veće mirovine i udar na birokraciju

U svom programu HDZ-ova koalicija najavljuje i reformu u sustavu parafiskalnih nameta. Obećavaju da će “reformirati porezni sustav kroz smanjenje parafiskalnih nameta”, bez da konkretiziraju kako će se i kada ta reforma provesti. Na stranicama Domoljubne koalicije to obećanje je barem djelomično konkretizirano pa se obećava ukidanje 50 do 60 parafiskalnih nameta kojih u Hrvatskoj, prema registru kojeg je 10. rujna objavilo Ministarstvo financija, ima ukupno 161.

Nadalje, na stranicama Domoljubne koalicije obećava se da će HDZ i partneri, ako dođu na vlast, povećati mirovine za pet posto, te ih dovesti do razine od 60 posto prosječne plaće. U programu također stoji da je cilj HDZ-ove koalicije postupno povećavati mirovine kako prema razini od 60 posto prosječne plaće, ali nema podatka o povećanju mirovina za pet posto. Umjesto toga, u programu stoji da će se mirovine usklađivati s rastom plaća, BDP-a i troškova života.

“Pojednostavit ćemo postupke, digitalizacijom ukinuti bespotrebnu papirologiju te osigurati građanima i poduzetnicima brzu uslugu. Uvest ćemo standard 5 dana od zahtjeva do dozvole & 5 dana od upita do odgovora!”, obećava HDZ-ova koalicija na svojim internetskim stranicama. Ni ovo obećanje nije moguće pronaći u programu s kojim Domoljubna koalicija izlazi na izbore. U programu se najavljuje modernizacija zemljišnih knjiga i katastra spajanjem njihovih podataka kako bi se oni ujednačili i bili u jednoj bazi podataka, a obećavaju i digitaliziranje javne uprave kako građani i poduzetnici više ne bi morali nositi razne papirnate dokumente od šaltera do šaltera.

Nigdje u programu nije moguće pronaći ni najzvučnije HDZ-ovo obećanje: da će za svako novorođeno dijete roditeljima iz proračuna poklanjati po 1000 eura. U samom izbornom programu HDZ i njegovi partneri barataju tek s općim konstrukcijama, pa tako najavljuju da će štititi obitelj, te da će podizati kvalitetu života djece i mladeži. U programu nije moguće pronaći ni obećanje da će PDV na dječju hranu biti smanjen na pet posto, a koje je također posebno istaknuto na internetskim stranicama Domoljubne koalicije.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.