Ocjena točnosti

Reagiranje Arsena Bauka: Ustavni sud ne može izmijeniti zakon

Hina / Nikša Miletić / ik

Ministar uprave Arsen Bauk reagirao je na ocjenu njegove izjave koja je na Faktografu objavljena pod naslovom “Bauk: Nema kazni zbog manjka žena na listama“. Ministrova izjava prenesena je iz dnevnog lista 24sata od 22. listopada, ali Bauk tvrdi da nije rekao ono što mu se imputira. Reagiranje ministra Bauka objavljujemo u cijelosti.

“Poštovani,

Najprije, želim iskazati punu potporu Vašem projektu. Zbog toga i reagiram na objavu kojom se moja navodna izjava o kažnjavanju stranaka zbog žena na listama našla na vašim stranicama u kontekstu izrečene laži.

Ja naime takvo nešto nisam izrekao.

Moja autorizirana izjava glasi: ‘Iste odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova na snazi su bile i 2011. i na snazi su danas.’ Sve ostalo su izvedenice i interpretacije.

To je nepobitna i neoboriva činjenica.

Nesporazum je nastao zbog odluke Ustavnog suda kojom je upozorio da su na snazi odredbe po kojoj se stranke kažnjavaju ako nemaju 40% žena (ili muškaraca) na listama. Naime, njihovo je tumačenje da se nakon trećeg ciklusa izbora postotak oba spola na listama treba uskladiti s udjelom u stanovništvu (51-49), a da se do tada kažnjava ako nema 40%.

Ja mogu prihvatiti i takvo tumačenje, ali u tom slučaju trebaju se kazniti sve stranke koje su imale liste na lokalnim izborima 2009. i 2013., na EU izborima 2013. i 2014., te na parlamentarnim izborima 2011. Kako su neki od tih izbora u zastari, ostaje nekoliko zadnjih izbora, a samo bi za lokalne izbore 2013. HDZ trebao platiti oko 5.500.000 kn, a SDP nešto manje. Iz toga je jasno da nitko nije na taj način tumačio te odredbe što se vidi i iz rasprave u Saboru 2008. kako onih koji su zakon podržavali, tako i onih koji su se zakonu protivili. To pravno stajalište izneseno je i u mišljenju Vlade iz prosinca 2012.

Zbog toga što sam upozorio na nelogičnost tog stava nikako se nisam smio naći na vašoj “crnoj listi”. Logičnije je tražiti objašnjenje DIP-a zašto nije i prije na taj način primjenjivao tu odredbu. Odluka Ustavnog suda ne može biti temelj za drugačiju primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova. Ustavni sud nije zakonodavno tijelo i on nije mogao izmijeniti taj zakon, a Sabor to napravio nije. Kazna od 50.000 stranci ili listi koja će za troškove naknade kampanje dobiti 10.000.000 kn je besmislena, tim više što će tijekom mandata izgubiti 120.000 kn za svakog zastupnika “krivog” spola.

Također, besmisleno je kažnjavati stranku koja možda bude imala 75% žena u Saboru jer ih na listi nije bilo 40%, a posebno je besmisleno kazniti listu s 10.000 kn u općini sa 500 birača, a sa 50.000 kn u izbornoj jedinici sa 400.000 birača.

Zato smatram da je potrebna temeljna rekonstrukcija članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Molim Vas da ovaj moj ispravak i objašnjenje objavite.

S poštovanjem,
Arsen Bauk”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.