Ocjena točnosti

Bauk: Nema kazni zbog manjka žena na listama

Hina / Mario Strmotić / ua

“Svi mi u Saboru smo tumačili da odredbe o kaznama stupaju na snagu 2017. za lokalne i 2019. godine za parlamentarne izbore. Smatram da je zakon isti kao i za sve prošle izbore kad nitko nije plaćao kazne”, izjavio je Arsen Bauk, ministar uprave u vladi Kukuriku koalicije, prenosi dnevni list 24sata u izdanju od 22. listopada.

Ovakvo Baukovo tumačenje u koliziji je s priopćenjem koje je 8. listopada izdalo Državno izborno povjerenstvo, koje se pritom pozvalo na odluku Ustavnog suda od 24. rujna 2015. godine.

Bauk se u svom tumačenju poziva na Zakon o ravnopravnosti spolova, koji u drugom stavku svog 15. članka propisuje da se “postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovog Zakona”. No, prema mišljenju DIP-a i Ustavnog suda, primarne su odredbe Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

“S obzirom da je Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kao zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, lex specialis u odnosu na Zakon o ravnopravnosti spolova, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske upozorava da se zastupljenosti pripadnika oba spola u visini od 40% na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 8. studenog 2015.”, priopćeno je iz DIP-a tjedan i pol dana prije nego je istekao rok za predaju izbornih lista.

U istom priopćenju DIP je također pojasnio, opet se pozivajući na odluku Ustavnog suda, da stranačke i neovisne liste za parlamentarnim izborima na kojima ne bude zastupljeno barem 40 posto žena podliježu prekršajnoj odgovornosti temeljem članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova. Za kršenje ove zakonske odredbe propisana je kazna od 50.000 kuna. Kvotu od 40 posto HDZ-ova koalicija nije zadovoljila ni u jednoj od 11 izbornih jedinica u kojoj se kandidiraju, zbog čega im u sudskim postupcima, koje je DIP obećao pokrenuti, prijeti 550.000 kuna kazne, dok SDP-ovoj koaliciji prijeti kazna od 250.000 kuna, s obzirom da kvotu nisu zadovoljili u pet izbornih jedinica. Globa od 100.000 kuna prijeti i HDSSB-u, koji nije zadovoljio kvotu u dvije jedinice u kojima se kandidira.

> Reagiranje Arsena Bauka: Ustavni sud ne može izmijeniti zakon

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.