Ocjena točnosti

Krstičević: Sport pripada sportašima, ne politici

Hina / Mario Strmotić / mm

“Sport pripada sportašima, a igra se zbog publike. Politika tu nema što tražiti”, izjavio je u intervjuu za Jutarnji list 28. listopada Damir Krstičević, umirovljeni general i prvi na listi HDZ-ove koalicije u X. izbornoj jedinici.

Krstičevića je zbog ove izjave putem Facebooka prozvao SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk. “Sutra će prvi na listi HDZ-a u petoj izbornoj jedinici dati ostavku na sve funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu, a drugi na listi HDZ-a u jedanaestoj izbornoj jedinici dat će ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza”, napisao je Bauk na Facebooku.

Činjenica je da se isprepletenost HDZ-a i hrvatskog sporta ne može osporiti, a to se najbolje vidi na primjeru Hrvatskog nogometnog saveza. U Izvršnom odboru HNS-a, koji ima 17 članova, sjedi najmanje 11 članova HDZ-a. Radi se o dobro poznatoj činjenici koja je više puta bila predmet izvještavanja hrvatskih medija (Index.hr, Tportal.hr).

Među članovima izvršnog odbora HNS-a je i Božo Galić, HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije, kojeg Bauk proziva kao prvog na listi HDZ-ove koalicije u V. izbornoj jedinici. Drugi HDZ-ovac na kojeg se Bauk referira je Ivan Šuker, drugoplasirani na HDZ-ovoj listi za XI. izbornu jedinicu i predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.

Lista HDZ-ovaca koji se aktivno bave sportom tu ne staje. Člansku iskaznicu HDZ-a posjeduje i predsjednik HNS-a Davor Šuker, kao i sljedeći članovi izvršnog odbora tog tijela: Đuro Bukvić, Dubravko Galović, Nenad Horvatić, Ante Kulušić, Marijan Kustić, Drago Lucić, Stjepan Merkaš – Krojf, Slavko Prišćan i Alojzije Šupraha.

Veza između sporta i HDZ-a ne staje samo na nogometu i košarci. U Hrvatskom vaterpolskom savezu potpredsjednik je tako Perica Bukić, bivši saborski zastupnik HDZ-a, a u upravnom odboru sjedi i već spomenuti Ante Kulušić. Slična stvar je i u Hrvatskom rukometnom savezu, čiji je potpredsjednik Zoran Gobac, a kojeg je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić tijekom suđenja za aferu Fimi-medija optužio da je dva milijuna eura namijenjenih gradnji Arene Zagreb “prebacio” u crne fondove HDZ-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.