Pod povećalom

HDZ-ova obećanja koštaju više od 8, a SDP-ova skoro 7 milijardi kuna

Platforma 112

Predizborna obećanja HDZ-ove koalicije povećala bi proračunski deficit u 2016. godini za nešto više od osam, a SDP-ove koalicije za nešto manje od sedam milijardi kuna. Pokazala je to analiza predizbornih obećanja dvije najveće koalicije koju je provela Platforma 112.

Najskuplja mjera koju obećava HDZ-ova koalicija je povećanje mirovina na 60 posto prosječne plaće. Ovo obećanje bi za proračun predstavljalo godišnji trošak od 4,6 milijardi kuna, a ukupni potrošeni iznos tijekom mandata iznosio bi 18,38 milijardi kuna.

domoljubnarashod-platforma112

Drugo najskuplje obećanje HDZ-a je tvrdnja da će se za svako novorođeno dijete nakon izbora obiteljima dijeliti po 1000 eura. Trošak ovakva mjere iznosio bi 317,2 milijuna kuna godišnje. Tu je i obećanje o povećanju porodiljnih naknada za 5 posto, što bi koštalo dodatnih 45 milijuna kuna.

HDZ-ovo obećanje o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 23 posto utjecalo bi na prihodovnu stranu proračuna. Prema analizi Platforme 112, prihodi od PDV-a bi se u slučaju ispunjenja ovog HDZ-ovog predizbornog obećanja smanjili za 3,27 milijardi kuna na godišnjoj razini.

domoljubnaprihodi-platforma112

Što se tiče mjera koje se mogu pronaći u programu SDP-ove koalicije, najskuplja su ona obećanja koja predstavljaju investiciju u povećanje kvalitete života, a na proračun bi značajno utjecale i investicije u socijalnu i komunalnu infrastrukturu, te najava delimitiranja iznosa porodiljnih naknada.

hrvatskaraste-rashodi-platforma112

Za porodiljne naknade tako bi se trebalo izdvojiti dodatnih 300 milijuna kuna na godišnjoj razini, dok bi energetske naknade mjesečno koštale 36,23 milijuna kuna, navodi se u analizi Platforme 112, uz napomenu da se radi o nepreciznoj mjeri s obzirom da nije navedeno koliko bi točno korisnika od nje profitiralo. Također, dodatnih 500 milijuna kuna bi se, prema SDP-ovom programu, trebalo investirati u izgradnju prometnica.

Što se tiče prihodovne strane proračuna, na nju bi znatno utjecali smanjenje parafiskalnih nameta i tri posto manji doprinosi za zdravstvo. Rezovi u sustavu parafiskalnih nameta značili bi 300 milijuna kuna manje proračunske prihode na godišnjoj razini, dok bi se prihodi od doprinosa smanjili za 39,97 milijuna kuna.

hrvatskarasteprihodi-platforma112

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.