Ocjena točnosti

Karamarko: U dvije i pol godine u Njemačku je otišlo 93.000 Hrvata

Hina / mm

“Taj posljednji podatak koji je prije par dana objavila ministrica rada Savezne vlade Njemačke silno me zabrinuo i rastužio i kao čovjeka i kao političara. Ta crna brojka od 93.000 iseljenih Hrvata samo u Njemačku, i to samo u posljednje dvije i pol godine, crnja je od svih dosadašnjih predviđanja”, izjavio je Tomislav Karamarko u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Karamarko se referira na podatak koji je na službenim internetskim stranicama njemačke vlade objavljen još 17. lipnja, a kada je Njemačka najavila da će u potpunosti otvoriti svoje tržište rada za hrvatske državljane.

“U 2014. ukupno 93.000 Hrvata bilo je zaposleno u Njemačkoj, na poslovima na kojima se plaćaju doprinosi”, navodi se u priopćenju koje je na stranicama njemačke vlade dostupno na njemačkom i engleskom jeziku.

U priopćenju njemačke vlade također se objašnjava da je Hrvatska ušla u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, što je hrvatskim državljanima olakšalo ulazak na njemačko tržište rada. Dodaje se da su labavije kriterije kroz 2013. i 2014. već iskoristili “mnogi, uglavnom mlađi Hrvati”, ali ne precizira se njihov točan broj.

Netočna je stoga tvrdnja da se brojka od 93.000 Hrvata ukupno zaposlenih u Njemačkoj na poslovima na kojima se plaćaju doprinosi odnosi samo na one koji su iseljeni u zadnje dvije i pol godine, kako to kaže Karamarko. Radi se zapravo o ukupnom broju hrvatskih državljana koji su 2014. evidentirani kao legalno zaposleni u Njemačkoj.

Zanimljivo je istaknuti i procjenu njemačkih vlasti, također iznesenu u navedenom priopćenju od 17. listopada, a koja je glasila da će nakon 1. srpnja, kada su ukinute sve prepreke hrvatskim državljanima za participiranje na njemačkom tržištu rada, “u Njemačku dolaziti raditi oko 10.000 Hrvata godišnje”.

Podsjećamo, HDZ-ovi dužnosnici tijekom predizborne kampanje inzistiraju na tvrdnjama da je samo u mandatu vlade Zorana Milanovića iz Hrvatske otišlo barem 100.000 ljudi. No, Državni zavod za statistiku je 10. srpnja 2015. objavio podatke o migraciji stanovništva prema kojima je iz Hrvatske 2012. godine u inozemstvo odselilo 12.877 ljudi, 2013. emigriralo je 15.262 osobe, dok je 2014. odselilo 20.858 osoba. Ukupno je, dakle, prema službenim podacima DZS-a u tri navedene godine iz Hrvatske otišlo 48.997 ljudi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.