Pod povećalom

“Rejting efendiju” napustilo 99 posto birača

Hina / Dario Grzelj / dag

Zvali su ga “rejting efendija”, a on se zbog tog posprdnog nadimka nije bunio, jer je doista neskriveno uživao u enormnoj popularnosti koju su mu prognozirala istraživanja javnog mnijenja. Pet godina je, od 2010. do 2015., prema tim istraživanjima, Ivo Josipović bio najpopularniji političar u Hrvatskoj. Na netom održanim parlamentarnim izborima dobio je 1604 preferencijalna glasa. Lista njegove koalicije Uspješna Hrvatska u prvoj izbornoj jedinici, gdje se Josipović kandidirao, ukupno je dobila tek 2365 glasova.

Jednako neslavan je i ukupni rezultat Josipovićeve koalicije, koja je u svojim redovima okupila poneka zvučna, ali očigledno potrošena imena. U deset izbornih jedinica uspjeli su privući tek 34.569 birača. Većina tih glasova, njih 13.314, dolazi iz treće izborne jedinice, odakle je u Sabor ušao Radimir Čačić. Očigledno je, međutim, da taj rezultat Čačić može zahvaliti prvenstveno vlastitoj izbornoj bazi koju je godinama gradio; više od polovice birača koji su u trećoj jedinici glasali za koaliciju Uspješna Hrvatska, njih 6805, preferencijalno je zaokružilo Čačićevo ime.

Gdje su nestali svi ti pusti Josipovićevi glasovi? U prvom krugu predsjedničkih izbora održanih krajem 2009. Josipović je, tada kao kandidat SDP-a, skupio 640.594 glasova. U drugom krugu izbora početkom 2010. za Josipovića je glasalo 1.339.385 birača.

U prvom krugu zadnjih predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović, Josipović je skupio 687.678 glasova. U drugom krugu za njega je opet glasalo više od milijun birača – ukupno njih 1.082.436. I tada je Josipović na izbore izašao kao kandidat SDP-a, odnosno stranaka koje su činile Kukuriku koaliciju.

Ako to prevedemo u postotke, ispada da je Josipovićeva koalicija zadržala tek 3,19 posto glasova onih birača koji su njegovo ime zaokružili u drugom krugu predsjedničkih izbora početkom 2015. godine. Pritom dobar dio od tih 34.569 birača za Uspješnu Hrvatsku nije glasao prvenstveno zbog Josipovića, već zbog nekog od njegovih partnera – Čačića, Slavka Linića, Jadranke Kosor, Josipa Kregara…

Ako bismo uspoređivali samo glasove koje je Uspješna Hrvatska dobila u prvoj, Josipovićevoj izbornoj jedinici, onda ispada da je bivši predsjednik u manje od godinu dana izgubio glasove čak 99,78 posto birača koji su za njega glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora, odnosno glasove 99,65 posto birača koji su njegovo ime zaokružili u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ovakvom rezultatu unatoč, Josipović tvrdi da se iz politike ne namjerava povući (Tportal). Svima ostalima je, međutim, jasno da je političkom životu bivšeg predsjednika došao kraj.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.