Pod povećalom

MOST ima alibi da otpiše Milanovića i SDP

Općina Lastovo (Lastovo.hr)

“Inzistirat ćemo na isključivom gospodarskom pojasu i to će biti naš uvjet suradnje”, izjavio je agenciji Hina u utorak 24. studenog Nikola Grmoja, glasnogovornik MOST-a i zamjenik gradonačelnika Metkovića Bože Petrova.

“Isključivi gospodarski pojas je, poručuje, jedan od zadnjih, ali najvažnijih zahtjeva Mosta za podršku novoj vladi”, stajalo je tada u izvještaju Hine, iako MOST nikad ranije, ni u predizbornoj kampanji, ni u svom programu, nije najavljivao proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa.

Alibi-reforma za razlaz sa SDP-om?

Samo dva dana nakon što su najavili da bez isključivog gospodarskog pojasa nema ni Vlade, predstavnici MOST-a o tome su pregovarali s potencijalnim partnerima iz HDZ-a i SDP-a. Očekivano, HDZ-ovci su ideju o gospodarskom pojasu objeručke prihvatili, dok je SDP ipak ostao rezerviran.

“Postigli smo visoki stupanj konsenzusa i složili smo se oko toga da ćemo odluku o isključivom gospodarskom pojasu podržati i jedni i drugi. Naš je stav da je njegovo proglašenje od interesa za RH”, rekao je novinarima nakon sastanka HDZ-ov Oleg Butković (Hina).

Govoreći o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Arsen Bauk iz SDP-a je, pak, kazao da su pregovarački timovi razmijenili mišljenja i međunarodne obveze Hrvatske. “O tome ćemo dalje razgovarati”, dodao je Bauk (Hina).

Ukoliko je Stipe Petrina u pravu kada kaže da Božo Petrov i njegovi “dečki iz Metkovića” ni pod koju cijenu ne žele savez s SDP-ovom koalicijom (Slobodna Dalmacija), onda ispada da je MOST iznenadnim zahtjevom za proglašenje gospodarskog pojasa dobio savršen alibi da u Vladu uđe s HDZ-om ili isprovocira izvanredne izbore. Dosad su, naime, pregovarači HDZ-ove i SDP-ove koalicije gotovo bespogovorno prihvaćali sve MOST-ove zahtjeve, s jednim bitnim izuzetkom; predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko decidirano je poručio da ne pristaje na ukidanje županija (Telegram), iako je to jedna od temeljnih reformi koje MOST zaziva.

Desnica već tražila gospodarski pojas, Milanović im odgovorio da je nepotreban

Neizbježno se stoga nameće pitanje je li zahtjev za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa zapravo “kukavičje jaje” – zahtjev kojeg MOST uvaljuje SDP-u unaprijed znajući da koalicija pod vodstvom Zorana Milanovića na njega ne može pristati? Argument u korist te teze je i priopćenje koje je u petak ujutro medijima poslao HSP dr. Ante Starčević, HDZ-ov partner u Domoljubnoj koaliciji, a koje potpisuje glavni tajnik te stranke Pero Ćorić.

“HSP AS je putem svog saborskog zastupnika Ivana Šimunovića kao predlagatelja predložio donošenje Odluke o proglašenju gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru 29.10.2013. Potporu ovom prijedlogu dali su naši koalicijski partneri HDZ i HSS. Vladajuća većina na čelu sa SDP-om putem svog predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke nije ovaj prijedlog stavila ni na glasovanje temeljem mišljenja svog šefa Zorana Milanovića”, stoji u Ćorićevom priopćenju znakovitog naslova “Koliko vode treba proteći ispod MOST-a dok Zoran Milanović proglasi isključivi gospodarski pojas?”.

Zajedno s tekstom priopćenja medijima je dostavljeno i mišljenje Vlade RH od 30. siječnja 2014. godine, koje potpisuje Milanović, a u kojem se Saboru “predlaže da ne prihvati Prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru”. Vladin stav bio je da “proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u ovome trenutku ne bi bilo oportuno”, uz objašnjenje da je Hrvatska ionako već proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji se, doduše, odlukom Sabora iz 2008. godine ne primjenjuje na zemlje članice Europske unije “do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu”.

Isključivim gospodarskim pojasom Hrvatska ništa ne dobiva

Što to zapravo znači i što bi Hrvatskoj zapravo donijelo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa? Prema tvrdnjama koje je u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju iznijela Maja Seršić s katedre Međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu – gotovo ništa. “ZERP i isključivi gospodarski pojas su potpuno isti, tu nema razlike”, izjavila je Seršić, dodavši da se prepucavanja na temu isključivog gospodarskog pojasa zapravo koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Glavna razlika između ZERP-a i isključivog gospodarskog pojasa, kako pojašnjava Seršić, je činjenica da ZERP ne obuhvaća morsko dno. No, Hrvatska je svoje morsko dno već zaštitila epikontinentalnim pojasom kojeg, kako kaže Seršić, svaka država ima samim time što je obalna.

“Sve imamo i bez proglašenja isključivog gospodarskog pojasa”, kaže Seršić, koja tvrdi da Hrvatskoj proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u praksi ne bi donijelo niti veći suverenitet, niti bi državi otvorilo neke mogućnosti koje joj već sada nisu na raspolaganju. Ako su u MOST-u toga svjesni, a za pretpostaviti je da bi trebali biti s obzirom na važnost koju pridodaju proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, morali bi javnosti obrazložiti zbog čega je baš taj zahtjev, i to doslovno u zadnji čas, postao eliminirajući faktor prilikom odlučivanja s kojom će političkom opcijom sastavljati Vladu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.