Pod povećalom

Vraćanje dugova

Hina / Damir Senčar / ds

“U cilju potpune transparentnosti s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i institucionalnim”, glasilo je dramatično upozorenje koje je s građanima podijelila Kolinda Grabar Kitarović nakon obavljenih konzultacija o sastavljanju Vlade (Hina).

Za očekivati je da su predsjednicu na pritiske o koje spominje upozorila dva člana SDSS-a – Milorad Pupovac i Mirko Rašković – koji su dio priče u četvrtak podijelili i s novinarima na Pantovčaku.

“Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaj prijetnji ograničavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njihovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala”, rekao je Pupovac nakon konzultacija (Hina).

Rašković za pritiske i prijetnje optužio svoju stranku

Puno intrigantniji bio je istup Raškovića, koji je novinarima potvrdio da, za razliku od svojih kolega iz SDSS-a, nije još nikome dao potpis potpore za sastavljanje Vlade.

“Došao sam osobno tražiti pomoć kod predsjednice države”, rekao je Rašković (Hina), te pojasnio da je od Grabar Kitarović tražio političku zaštitu jer ga se, kako kaže, “pritišće da preuzme odgovornost mimo svoje savjesti, mimo odluke svoje stranke, pa i mimo odluke birača”. Kazao je kako ga ne pritišću ni HDZ niti SDP, a na novinarski upit dolaze li pritisci iz njegove stranke, Rašković je odgovorio: “Moguće da da, moguće. Eto, valjda tako”.

Konkretniji je Rašković bio u razgovoru za portal Šibenik.in: “Poručili su mi da će mi ‘skinuti glavu’, ne iz redova hrvatskog naroda nego iz mojih stranačkih redova i zato sam tražio jučer od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zaštitu”.

Iz SDSS-a su Raškovićeve optužbe, sasvim očekivano, demantirali. Predsjednik te stranke Vojislav Stanimirović tvrdi da Raškoviću nitko nije prijetio (Hina).

“Ne znam zašto bi mu netko iz stranke prijetio. On je sam u toj izjavi bio nesuvisao, kazao je da će se držati stava stranke, a onda se nije držao odluke Predsjedništva stranke da SDSS daje podršku lijevoj koaliciji. Stvarno je bio kontradiktoran”, rekao je Stanimirović.

“On nas je zatekao i iznenadio jer je onda na tom sastanku trebao reći da neće glasati za lijevu opciju, moram glasati za desnu jer imam obveze ili već što. Mogao je to reći, a nije, nego se složio s odlukom Predsjedništva i onda napravio to što je napravio”, kaže Stanimirović.

HDZ-ov igrač

Politička “igra prijestolja”, čiji pobjednik na četiri godine polaže pravo na Banske dvore, dobila je tako novu figuru, čije motive je u tekstu objavljenom na portalu Tris.com.hr pokušala detektirati šibenska novinarka Davorka Blažević. Ona tako tvrdi da Rašković, iako predsjednik SDSS-ova ogranka u Šibensko-kninskoj županiji, ima bogatu povijest šurovanja s HDZ-om.

“Na lokalnim izborima 2009. otvoreno je ‘drukao’ za HDZ-ova župana Gorana Pauka, a kako su svjedočili brojni SDSS-ovci s kninskog područja, potrudio se instruirati manjinske birače koji su autobusima organizirano dolazili na glasanje, koje brojeve na listićima moraju zaokružiti. Time se izravno suprotstavio Miloradu Pupovcu koji je za tu prigodu stigao u Šibenik da bi javno dao podršku SDP-ovom kandidatu za župana Dušku Živkoviću, što mu nije pomoglo.

Ta se situacija ponovila i za recentnih parlamentarnih izbora. Dok je Pupovac pozivao građane srpske nacionalnosti da u 9. izbornoj jedinici svoj glas dadu koalicijskoj listi ‘Hrvatska raste’ glasajući za Borisa Miloševića pod brojem 14., Rašković je to opstruirao , iako je njegov prolaz u 12. izbornoj jedinici bio neupitan”, piše glavna urednica portala Tris.

Petrina ih optužio za korupciju

Teške optužbe na račun HDZ-a i šibensko-kninskog SDSS-a sipao je u više navrata i nezavisni načelnik Primoštena i županijski vijećnik Stipe Petrina, danas član MOST-a (Tris.com.hr).

“Činjenica je da u ovoj županiji godinama caruje politička korupcija. Poznato je da je 2009. u Kninu cirkulirao izborni listić sa zaokruženim imenom HDZ-ova župana Gorana Pauka i njegovih dožupana kao naputak za tamošnje građane srpske nacionalnosti za koga trebaju glasati. Tvrdim i dalje da je SDSS u pregovorima s nama u kampanji 2009. tražio 60 tisuća eura za autobuse kojima bi se dovezli birači iz Srbije spremni dati potporu našoj koaliciji. Uobičajena tarifa je bila dvije tisuće eura po autobusu. A 2013. su tražili 30 tisuća eura za potporu lijevoj kandidatkinji za županicu Aniti Bari, ali ona je imala jedva pola toga iznosa pa je dogovor propao”, govorio je Petrina u lipnju ove godine.

Vojna mirovina i Karamarko

Zbog raskola unutar SDSS-a i prozivanja zbog pritisaka i prijetnji u fokusu se ponovno našla i navodna Raškovićeva vojna mirovina. Radi se o priči koja datira iz 2013. godine, kada je SDSS-u konkurentska “Naša stranka” iz Vukovara optužila Raškovića da od MORH-a dobiva više od sedam tisuća kuna mirovine, te da mu je uvjerenje zahvaljujući kojem je mirovinu i dobio potpisao Tomislav Karamarko (Večernji list).

Izvor za te optužbe im je doduše bio opskurni desničarski portal kojem objavljivanje dezinformacija nije strano, ali legitimitet ovoj aferi sada je dao i sam predsjednik Raškovićeve stranke Stanimirović. On je u razgovoru za Media servis rekao kako ne isključuje mogućnost da je upravo to pravi razlog Raškovićeve disidencije.

“Rašković je imao nekakvu mirovinu, a po kojoj osnovi ju je osigurao ne znamo. Ali zamrznuo ju je kad je postao dožupan. Je li to gospodin Karamarko potpisao, ja ne mogu znati”, rekao je Stanimirović i dodao: “Ne znamo kako je do toga došlo, ali nije u registru branitelja. Je li bio, pa više nije, to je sad pitanje koje će netko jednog dana morati reći”.

HDZ već računa na Raškovića

Pritom treba istaknuti i da se Rašković nije još javno izjasnio za HDZ, niti podržao Karamarka za mandatara. No, u HDZ-u na njegovu podršku svejedno već računaju, barem prema riječima anonimnog visokog dužnosnika šibenskog HDZ-a kojeg citira portal Šibenik.in:

“Njegov potez je očekivan jer smatra da je Milorad Pupovac podržao SDP isključivo zbog svojih osobnih razloga, a Rašković smatra da više može napraviti s HDZ-om jer dolazi iz sredine kojom vladamo mi i kojom se SDP pretjerano ne bavi. Nismo ga kupili, to nije bilo ni potrebno i Rašković će sigurno biti uz nas, kao i najmanje još tri manjinca”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.