Ocjena točnosti

Karamarko: Digitalizacija je rješenje za županije

Hina / Daniel Kasap / dk

“Regionalizacija nam ne odgovara. Nećemo dopustiti neke podjele koje smo davno savladali. Ali nisu oni zapeli za nekakve regije. Županije treba digitalizirati, kao i cijelu državnu upravu, učiniti jeftinijom, efikasnijom”, kaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (Dnevnik.hr).

Sličnu stvar je Karamarko govorio i prije izbora, kada je također obećavao da HDZ neće dirati broj županija. Evo što je izjavio 16. travnja, kako ga citira Index.hr:

“Županijski sustav je jako dobro prihvaćen. Ljudi se identificiraju sa svojim županijama. Drugo je pitanje rade li županije dobro, jesu li racionalne. Županije treba racionalizirati i digitalizirati kako bi bile efikasne”.

Što kaže program

Ne bi li utvrdili na koji to točno način Karamarko i HDZ planiraju primijeniti svoj projekt digitalizacije na reformu regionalne i lokalne samouprave, konzultirali smo program Domoljubne koalicije, kao i njihove odgovore na reformske zahtjeve MOST-a.

Iako je Karamarko ističe kao jednu od pet ključnih točaka programa HDZ-ove koalicije, u samom je dokumentu digitalizaciji posvećena tek jedna stranica. Domoljubna koalicija tako tvrdi da je “krajnji cilj digitalizacije povećanje konkurentnosti gospodarstva i učinkovitosti javne uprave, otvaranje radnih mjesta, smanjenje negativnih utjecaja na okoliš i veće dobrobiti za građane kroz sveopće transformacijske učinke digitalnih tehnologija”.

U svom programu HDZ uopće ne spominje digitalizaciju lokalne i regionalne samouprave, već isključivo javne uprave. Obećavaju ustrojstvo središnjeg administrativnog državnog tijela za digitalizaciju i kreiranje središnjeg državnog informacijskog sustava. “Takva potpuno digitalizirana, sigurna i međusobno povezana, transparentna i prema građanima otvorena javna uprava postat će istinski servis građanima i poduzetnicima, a ujedno i jedan od ključnih instrumenata borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala”, navodi se u programu Domoljubne koalicije.

Što su rekli MOST-u

Digitalizacija se u kontekstu reforme lokalne i regionalne samouprave nigdje ne spominje ni u odgovorima koje je HDZ poslao MOST-u. U poglavlju “Lokalna i regionalna samouprava” digitalizacija se tako uopće ne spominje. U poglavlju “Digitalizacija”, koje je HDZ-ova koalicija u odgovore MOST-u ubacila samoinicijativno, s obzirom da ista nije bila dio pregovora oko reformi, nije ni na koji način objašnjeno kakvu bi primjenu digitalizacija imala na reformu lokalne i regionalne samouprave.

Štoviše, jedina rečenica u kojoj se lokalna samouprava u ovom poglavlju uopće spominje glasi: “Lokalne samouprave, koje bi trebali biti operativni pokretači javnih investicija, u nedostatku operativne i financijske sposobnosti, stavljaju razvoj širokopojasnog pristupa u opasnost”.

Lokalne vlasti dalje se spominju tek kao dio države “koja mora prije svega postati servis svojim građanima i partner gospodarstvenicima od kojih živi”. Jedna od četiri HDZ-ove prioritetne mjere ostvarenja razvoja širokopojasnog pristupa internetu nove generacije tako je “prioritizacija i priprema projekata na lokalnoj razini u iznosu sredstava trenutačno dostupnih kroz prioritetnu os 2 (IKT) OPKK-a (Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ op.a.)”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.