Ocjena točnosti

Reiner: MOST i Hrvatska raste nemaju 76 glasova

Željko Reiner
Hina / Lana Slivar Dominić / ik

“U ovom času čujemo samo priče o tome kako će netko sutra doći predsjednici, netko tko još nema 76 glasova, naglašavam, moliti za još jednu odgodu kako bi valjda nagovorio još nekoga da se pridruži pa da možda ipak prikupi 76 glasova”, izjavio je HDZ-ov Željko Reiner u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Podsjećamo, koalicija Hrvatska raste na parlamentarnim izborima osvojila je 56 zastupničkih mandata, dok je MOST nezavisnih lista osvojio 19 mandata. U međuvremenu su otpali zastupnici novoosnovane stranke Hrid Drago Prgomet, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović, a kasnije se od MOST-a odvojio i Stipe Petrina.

Činilo se u utorak ujutro da je MOST pao na 14 zastupnika, kada je Građanska opcija Grada Osijeka (GOGO) na svom Facebooku objavila kako je Glavni odbor te stranke odlučio da se Miroslav Šimić povlači iz Nacionalnog vijeća MOST-a. No, to je u razgovoru za Tportal vrlo brzo demantirao sam Šimić, kazavši da ne priznaje odluku svoje stranke u kojoj nije sudjelovao, te da ostaje uz Božu Petrova.

Zoran Milanović je tijekom pregovora o formiranju vlasti u više navrata isticao da ima 66 ili 67 potpisa zastupnika koji ga žele vidjeti kao mandatara. Uz 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, Milanović je tu ubrojio potpise troje IDS-ovaca, šestero manjinaca i Radimira Čačića, a računao je i na potpis Stipe Petrine. U međuvremenu se Petrina predomislio pa putem Facebooka poručio da neće podržati nikoga jer smatra kako bi najbolje bilo da se izbori ponove.

Šest manjinaca uz Petrova i Milanovića, čekaju se Čačić i IDS

No, savez koalicije Hrvatska raste i MOST-a i dalje može računati na većinu u Saboru, i to čak i ako iz nekog razloga otpadne podrška IDS-a. Predsjednik ove stranke Boris Miletić je, naime, izjavio da će o podršci Boži Petrovu za mandatara morati odlučiti Savjet stranke (Hina/Index.hr).

Šestero manjinaca – Furio Radin, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Šandor Juhas i dvoje zastupnika SDSS-a – na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović izjavilo je da podržava Petrova za mandatara (Jutarnji.hr). Dvoje manjinskih zastupnika – Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković – nisu se još izjasnili.

Radimir Čačić je pak kazao kako smatra da Petrov ne bi bio dobar premijer, ali ipak dodao da su Reformisti spremni unutar stranke razmotriti i tu opciju. No, ranije je Čačić kazao da nema namjeru biti u oporbi, već će podržati onu stranu koja uspije formirati vlast (Televizija N1).

Od 77 do 86 ruku

Uzimajući u obzir sve ove informacije, ispada da je matematika za sada ipak na strani Milanovića i Petrova. Kada se zbroje potpisi koalicije Hrvatska raste, MOST-a i šestero manjinaca, dolazi se do brojke od 77 mandata u Saboru. Ukoliko ih podrže Čačić i IDS, a za očekivati je da hoće, njihova saborska većina penje se na ipak nešto komotnijih 81 ruku. Ukoliko im podršku odluče dati i preostali manjinski zastupnici, vlada koalicije Hrvatska raste i MOST-a mogla bi u Saboru računati na 83 glasa. Nije isključeno ni da će ih podržati troje zastupnika stranke Hrid, u kom slučaju bi se već radilo o vrlo komfornoj većini od 86 zastupnika.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.