Ocjena točnosti

Reiner: Već neko vrijeme je običaj da se predsjednik Sabora bira jednoglasno

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno”, izjavio je za HRT Željko Reiner, HDZ-ov kandidat za predsjednika Hrvatskog sabora.

Zadnja dva predsjednika Sabora, Josip Leko i Boris Šprem, doista su birani jednoglasno, uz podršku oporbenih zastupnika. Sedmi saziv Sabora konstituiran je 22. prosinca 2011. godine, a za Šprema je tada diglo ruku svih 134 prisutnih zastupnika (Sabor.hr).

Ista stvar ponovila se i kada je Šprema nakon njegove prerane smrti naslijedio Leko, koji je na sjednici održanoj 10. listopada 2012. također dobio podršku svih prisutnih zastupnika (Sabor.hr).

U šestom sazivu Sabora predsjedao je Luka Bebić, koji nije dobio jednoglasnu podršku, ali nitko nije ni bio protiv. Za Bebića je na konstituirajućoj sjednici 11. siječnja 2008. ruku diglo 141 zastupnika i zastupnica, dok ih je troje bilo suzdržano (Sabor.hr).

Zadnji predsjednik Sabora koji nije izabran jednoglasno bio je Vladimir Šeks. Za njega je na konstituirajućoj sjednici petog saziva Hrvatskog sabora, održanoj 22. prosinca 2003. godine, glasalo 114 zastupnika i zastupnica, dok ih je 13 bilo protiv (Sabor.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.