Ocjena točnosti

Karamarko: Ćirilica u Vukovaru je kršenje Ustavnog zakona

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Ovo nasilno nametanje ćirilice Vukovarcima nije dobro jer krši članak 8. Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Sve mora biti po zakonu”, tvrdi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (24sata.hr).

Članak Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na kojeg se Karamarko poziva glasi: “Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Dvojezičnost neizbježna gdje manjina čini trećinu stanovništva

Slijedeći Karamarkovu logiku, odbijanje uvođenja ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru zapravo bi značilo “poštovanje pripadnika nacionalnih manjina”, koje propisuje Ustavni zakon. No, 10. članak istog zakona propisuje pravo nacionalnih manjina da se, i privatno i javno, slobodno služe svojim jezikom i pismom.

“Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice”, stoji u prvom stavku 12. članka ovog Ustavnog zakona.

A u Vukovaru, prema popisu stanovništva iz 2011. godine kojeg je proveo Državni zavod za statistiku, živi ukupno 27.683 ljudi, od čega 9.654 etničkih Srba. Udio srpskog stanovništva u Vukovaru je 34,87 posto, čime je srpska manjina u tom gradu ostvarila pravo ravnopravne službene uporabe svog jezika i ćiriličnog pisma.

Ćirilica u Statut grada Vukovara ušla zbog HDZ-a

Nije naodmet spomenuti niti da drugi stavak članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina propisuje da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma pripadnika nacionalne manjine na području jedinice lokalne samouprave može uvesti i kada je to propisano statutom takve jedinice. A u Statut grada Vukovara takva je odredba unesena još 14. srpnja 2009. godine.

“U skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovoga Statuta, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara”, glasi treći stavak 61. članka Statuta grada Vukovara.

Takav statut na sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. srpnja 2009. godine usvojen je upravo zahvaljujući glasovima vijećnika HDZ-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.