Ocjena točnosti

Orešković: Europa traži 900.000 informatičara

Hina / Lana Slivar Dominić / ua

“Fokusirali smo se na meni bitnu struku, a to je informatika. Europa traži 900.000 informatičara. To je budućnost pa smo tražili najbolje modele kako pojačati tu struku u Hrvatskoj”, izjavio je mandatar Vlade Tihomir Orešković (Večernji list).

Oreškovićevi podaci o 900.000 informatičara koje Europa traži pomalo su zastarjeli; datiraju iz 2013. godine kada je Europska komisija prezentirala svoju tadašnju digitalnu agendu i najavljivala da se u 2015. godini očekuje 900.000 nepopunjenih radnih mjesta u IT sektoru na zajedničkom europskom tržištu, a što se može vidjeti i iz priloženog video zapisa.

Pod pokroviteljstvom Europske komisije je u ožujku 2013. godine pokrenuta tzv. “Velika koalicija za digitalne poslove”, a radi se partnerskom povezivanju poslodavaca i obrazovnih institucija u privatnom i javnom sektoru sa svrhom usmjeravanja mladih Europljana prema IT edukaciji. Zadnje prognoze Europske komisije govore da bi se do 2020. na europskom tržištu moglo otvoriti do 825.000 poslova u IT sektoru.

“Digitalna tehnologija transformira gotovo svaki aspekt našeg javnog, privatnog i poslovnog života. Za gotovo svakog pojedinca – radnika, učenika, građanina – prirodna posljedica tehnološke inovacije je potraga za novim tipom vještina. Ali razvoj tih vještina ne prati brzinu tehnološkog razvoja, zbog čega smo suočeni s paradoksalnom situacijom: iako su milijuni Europljana trenutno bez posla, kompanije teško pronalaze stručnjake za digitalne tehnologije. Rezultat je da bi se do 2020. moglo otvoriti do 825.000 poslova u IT sektoru”, poručuje Europska komisija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.