Ocjena točnosti

Reiner: Vlada može u Saboru biti potvrđena i u dva ujutro

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Mandatar će predložiti Vladu i o Vladi će se raspravljati, pa čak i ako prođemo 12 sati navečer u raspravi, što se toplo nadam da se neće dogoditi, to ništa ne znači jer će se raspravljati o predloženoj Vladi”, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) i dodao: “Ako treba bit ćemo u Saboru i do iza ponoći i do dva u noći, a nakon toga će se u Banskim dvorima izvršiti primopredaja nove vlade sa starom” (Hina/Index.hr).

Mandat za sastavljanje Vlade RH Tihomir Orešković je od Kolinde Grabar Kitarović dobio 23. prosinca 2015. godine (Index.hr). Prema odredbama članka 110. Ustava RH, tada je počeo teći i rok od 30 dana koji mandatar ima da u Saboru predstavi sastav i program Vlade, te da se njegovom kabinetu izglasa povjerenje. Ustavni rok od 30 dana ističe u ponoć u petak 22. siječnja, a upravo je za petak sazvana i saborska sjednica na kojoj bi se Oreškovićevoj Vladi trebalo izglasati povjerenje.

Teoretski je stoga moguće da oporbeni zastupnici pokušaju sabotirati izglasavanje povjerenje Vladi, na način da odugovlače raspravu do ponoći ne bi li istekao propisani ustavni rok. Zastupnici oporbe to bi mogli napraviti ukoliko se svi prijave za raspravu, budu maksimalno iskorištavali svoje vrijeme, te kontinuirano tražili stanke. Vjerojatno je baš to razlog zbog kojeg je Reiner predložio da pravo rasprave u petak nemaju svi zastupnici, već samo zastupnički klubovi, a što je na koncu odbijeno (HRT).

Prema članku 111. Ustava RH, ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata, predsjednica Grabar Kitarović mu može, ali i ne mora, produljiti mandat za najviše još 30 dana. Ako ni u tom dodatnom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ne dobije povjerenje Sabora, Grabar Kitarović morat će mandat za sastavljanje Vlade povjeriti drugoj osobi. Ukoliko se Vlada ne uspije sastaviti u skladu s člancima 110. i 111. Ustava RH, Grabar Kitarović mora, prema članku 112. Ustava RH, imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.