Ocjena točnosti

Crnoja: Vlada RH je izradila udžbenike iz povijesti

Hina / Damir Senčar / ds

“Po današnjim udžbenicima koje je, nažalost, izradila Vlada Republike Hrvatske vi imate doslovno dvije stranice o Domovinskom ratu, to je nedopustivo”, izjavio je ministar branitelja Mijo Crnoja (HDZ) u HRT-ovoj emisiji Veterani mira.

Na internetskoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nalazi se Katalog udžbenika, u kojem svaki građanin može provjeriti koji se udžbenici koriste u kojem razredu osnovne i srednje škole. Proučili smo katalog i utvrdili koji se udžbenici iz povijesti koriste u osmom razredu osnovne i četvrtom razredu srednje škole, kada se obrađuje i tema Domovinskog rata.

Udžbenike izrađuju privatne izdavačke kuće

U osnovnoj školi u uporabi su udžbenici “Povijest 8: Udžbenik za 8. razred osnovne škole” autora Stjepana Bekavca i Marija Jastreba u izdanju Alfe, “Tragom prošlosti 8: Udžbenik povijesti s višemedijskim nastavnim materijalima u osmom razredu osnovne škole” autora Krešimira Erdelja i Igora Stojakovića u izdanju školske knjige, te “Vremeplov 8: Udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole” autorice Vesne Đurić u izdanju Profila.

Radi se redom o privatnim izdavačkim kućama koje ni na koji način nisu povezane s Republikom Hrvatskom pa tako ni s Vladom RH. Profil knjiga na Trgovačkom sudu u Zagrebu tako je registrirana kao društvo s ograničenom odgovornošću, čiji je osnivač Daniel Žderić. Školska knjiga je dioničko društvo u vlasništvu desetoro privatnih dioničara. Najveći dioničar je direktor firme Ante Žužul, koji posjeduje 98,56 posto udjela u školskoj knjizi. Izdavačka kuća Alfa također je dioničko društvo u kojem većinu udjela posjeduje direktor firme Miro Petric (92,54 posto direktno, a dodatnih 5,38 posto preko svoje firme Umnožak d.o.o.).

Udžbenike iz kojih se povijest uči u četvrtom razredu gimnazije također izdaju izdavačke kuće Alfa i Školska knjiga, a treći udžbenik pod nazivom “Povijest 4: Udžbenik iz povijesti za IV. razred gimnazije” autora Hrvoja Perića i Jakše Raguža izdala je izdavačka kuća Meridijani. Ovaj izdavač u međuvremenu je brisan iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu, gdje je bio zaveden kao društvo s ograničenom odgovornošću u vlasništvu Petre Somek. U strukovnim srednjim školama također se koriste udžbenici izdavačkih kuća Profil, Alfa i Meridijani.

Domovinski rat i kurikularna reforma

“Stvaranje samostalne Hrvatske i Domovinski rat” jedna je od nastavnih tema Prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta povijest, objavljenog na stranici Kurikulum.hr.

“Učenik istražuje procese oblikovanja samostalne hrvatske države nakon 1990. godine, uključujući demokratizaciju, procese političke i gospodarske preobrazbe hrvatske države i društva, ratne sukobe na (post)jugoslavenskom prostoru, Domovinski rat i uključivanje Hrvatske u međunarodne integracije. Naglasak je na razdoblju od početka Domovinskog rata do mirne reintegracije Podunavlja, na ključnim vojnim operacijama, mirovnim inicijativama, različitim iskustvima ljudi u ratu te vojnim i civilnim žrtvama rata. Učenici istražuju uzroke i posljedice navedenih događaja te analiziraju izvore, uključujući osobna svjedočanstva suvremenika tih događaja”, stoji u opisu predmetne nastavne cjeline koja će se ovakav način obrađivati ukoliko bude prihvaćena kurikularna reforma čiju je izradu započela bivša Vlada.

Prema odredbama članka 2. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, svaki udžbenik mora biti usklađen s udžbeničkim standardom, podzakonskim aktom kojeg donosi ministar nadležan za obrazovanje. Zadnji takav standard, koji se može pročitati na stranici MZOS-a, donio je 23. svibnja 2013. tadašnji ministar Željko Jovanović. Udžbeničkim standardom nisu, međutim, propisani sadržaj ni opseg tematskih cjelina koje se obrađuju na nastavi povijesti. Prema istom Zakonu, MZOS donosi odluku o uvrštavanju udžbenika u Katalog, ali se pritom o prikladnosti udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava izjašnjavaju i učitelji i nastavnici.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.