Ocjena točnosti

Kovač: Pojam regija je nejasan

Hina / Damir Senčar / ds

“Moramo prestati koristiti pojam regija, on je nejasan. Imamo susjede i oni imaju svoje ime – Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin za koji želim da se koristi. Moramo koristiti precizne termine – moramo reći u Hrvatskoj i šire”, izjavio je HDZ-ov ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač (HRT).

Pojam regija, prema definiciji Hrvatske enciklopedije, dolazi od latinskog “regio”, a označava “kraj, predjel, područje, okružje, pokrajinu, zemlju, dio, sloj, stranu”.

“U geografiji, područje koje je jasno obilježeno nekim zajedničkim prirodnim, društvenim ili prirodno-društvenim značajkama”, tumači Hrvatska enciklopedija.

Na sličan, podjednako jasan način, regiju definira i Hrvatski jezični portal: “zemljopisno, povijesno, politički ili na neki drugi način izdvojeno ili označeno područje jedne ili više zemalja; region”. Također, regija može označavati i “područno tijelo na razini neposredno ispod države”.

Osim ovih definicija, koje se vode pod oznakama “političke”, “geografske” i “povijesne”, postoji i anatomska definicija regije kao “dijela tijela, zone, centra”. Također, dodatna povijesna definicija regije glasi i “u starom Rimu zgrada u kojoj je stolovao pontifex maximus”.

S definicijom regije kao područja koje obilježavaju zajedničke značajke slaže se i Hrvatski leksikon, koji regiju definira kao “kraj, predio, pokrajinu, područje koje je obilježeno prirodnim i društvovnim značajkama”.

U hrvatskom svakodnevnom govoru pod pojmom “regija” podrazumijeva se referenca na teritorij država bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije, kojoj je Hrvatska pripadala do 1991. godine (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.