Ocjena točnosti

Kovač: Pojam regija je nejasan

Hina / Damir Senčar / ds

“Moramo prestati koristiti pojam regija, on je nejasan. Imamo susjede i oni imaju svoje ime – Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin za koji želim da se koristi. Moramo koristiti precizne termine – moramo reći u Hrvatskoj i šire”, izjavio je HDZ-ov ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač (HRT).

Pojam regija, prema definiciji Hrvatske enciklopedije, dolazi od latinskog “regio”, a označava “kraj, predjel, područje, okružje, pokrajinu, zemlju, dio, sloj, stranu”.

“U geografiji, područje koje je jasno obilježeno nekim zajedničkim prirodnim, društvenim ili prirodno-društvenim značajkama”, tumači Hrvatska enciklopedija.

Na sličan, podjednako jasan način, regiju definira i Hrvatski jezični portal: “zemljopisno, povijesno, politički ili na neki drugi način izdvojeno ili označeno područje jedne ili više zemalja; region”. Također, regija može označavati i “područno tijelo na razini neposredno ispod države”.

Osim ovih definicija, koje se vode pod oznakama “političke”, “geografske” i “povijesne”, postoji i anatomska definicija regije kao “dijela tijela, zone, centra”. Također, dodatna povijesna definicija regije glasi i “u starom Rimu zgrada u kojoj je stolovao pontifex maximus”.

S definicijom regije kao područja koje obilježavaju zajedničke značajke slaže se i Hrvatski leksikon, koji regiju definira kao “kraj, predio, pokrajinu, područje koje je obilježeno prirodnim i društvovnim značajkama”.

U hrvatskom svakodnevnom govoru pod pojmom “regija” podrazumijeva se referenca na teritorij država bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije, kojoj je Hrvatska pripadala do 1991. godine (Wikipedia).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.