Ocjena točnosti

Hasanbegović: Nema više potrebe za Povjerenstvom za neprofitne medije

Hina / Dario Grzelj / dag

“Ključno je da je Povjerenstvo donijelo odluku za 2015., sada ulazimo u novu proračunsku godinu, ubrzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike iz kojih će dodatno biti jasno da više neće biti potrebe za ovim povjerenstvom”, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović (Hina/N1).

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak je ponovio da je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije ukinuo sukladno zakonu te kako je povjerenstvo provedenim natječajem za 2015. završilo svoju funkciju. Podsjećamo, ministar Hasanbegović prošlog je tjedna donio odluku o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije (Televizija N1).

Prema poslovniku Povjerenstva donesenom 13. srpnja 2015., a koji se može naći na stranicama Ministarstva kulture, zadaće povjerenstva su i “komunikacija s prijaviteljima u slučaju potrebe dodatnih pojašnjenja, izmjena troškovnika ili dostave dodatne dokumentacije; praćenje rada korisnika sredstava u razdoblju za koje se dodjeljuju bespovratna sredstva; praćenje i dopuna polugodišnjih izvještaja korisnika; savjetovanje korisnika putem redovitih sastanaka; pisanje završnog izvještaja o radu korisnika i preporuka za Program dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima“. Drugim riječima, posao Povjerenstva kojeg je Hasanbegović razriješio nije još završen, jer je njegova zadaća i pratiti kako se troše sredstva koje su pojedini mediji dobili na provedenom natječaju.

Osim novca koji su dodijeljeni medijima putem javnog natječaja, Ministarstvo je izdalo i 35 pojedinačnih potpora novinarima za objavu novinarskih radova, koji su također određeni preko javnog i anonimnog natječaja. Osim izbora kandidata i dodjele sredstava, Povjerenstvo opet za zadaću ima i “komunikaciju s prijaviteljima u slučaju potrebe dodatnih pojašnjenja, izmjene troškovnika ili dostave dodatne dokumentacije; praćenje rada korisnika sredstava u razdoblju za koje se dodjeljuju bespovratna sredstva; praćenje i dopunu izvještaja korisnika; pisanje završnog izvještaja o radu korisnika i preporuka za Program javnog ugovaranja novinarskih radova“.

Nakon raspuštanja Povjerenstva, nejasno je tko će pratiti provedbu ugovora kojeg je Ministarstvo potpisalo s pojedinim medijima i autorima, odnosno tko će kontrolirati kako se dodijeljeni novac troši, kao i hoće li neprofitni mediji i autori dobiti punu svotu ugovorenih sredstava, koja im je za sada samo djelomično isplaćena.

Razrješenje nije u skladu s propisima

Hasanbegović je novinarima u Saboru također kazao da je njegova odluka o razrješenju Povjerenstva u skladu sa zakonom. No, iz Odluke o osnivanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, na koju se Hasanbegović u svom rješenju poziva, razvidno je da pravne pretpostavke za razrješavanje Povjerenstva nisu zadovoljene.

Ministar Hasanbegović je odluku o razrješenju donio pozivajući se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi da će “Ministarstvo kulture i prosvjete propisati kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja“. Temeljem tog članka zakona donesen je Pravilnik o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi, a u čijem članku 6. stavak 2., na koji se Hasanbegović poziva, piše tek: “Slijedeći razvoj suvremene umjetnosti, kulture, kreativnih industrija i medija, osnivaju se prema potrebi stručna povjerenstva i za druga područja odlukom ministra kulture.”

Citirani članak Pravilnika bio je osnova za Odluku o osnivanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, koju je 17. travnja 2013. godine potpisala Andrea Zlatar Violić. Ta odluka nije javno objavljena, ali Faktograf ju je dobio na uvid od svojih izvora. Mogućnost razrješenja članova Povjerenstva u toj se odluci uopće ne spominje.

Poslovniku o radu Povjerenstva objavljenom na stranicama Ministarstva kulture piše: “Članovi/članice Povjerenstva dužni su biti nazočni na najmanje 80 posto sjednica održanih tijekom prve polovice mandata i jednako toliko tijekom druge polovice mandata. U protivnom Povjerenstvo i/ili službenik/ica Ministarstva kulture će izvijestiti ministra kulture i predložiti razrješenje člana/ice Povjerenstva prije isteka mandata, sukladno članku 5. Zakona o kulturnim vijećima“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.