Ocjena točnosti

Šuker: Članove uprave javnih firmi ne možemo birati na javnom natječaju

Hina / Denis Cerić / dc

“Bivša vlada kad je preuzela odgovornost za državu prije četiri godine to je ukinula. Oni su tada rekli – doći će političkom voljom i otići će političkom voljom. Ako je to tada tako rečeno, onda su ta gospoda trebala reći što su obećala prije 4 godine. Nije da mi nastavljamo tu praksu, ali ne možete dok ne promijenite zakon”, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker, najavivši da će se uprave javnih firmi birati po političkom ključu, a ne javnim natječajima jer, kako kaže, “drugačije ne može” (Večernji list).

Šuker očito nije svjestan odredbi iz 17. članka Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

“Odabir kandidata za članove i predsjednika uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku provodi se na prijedlog resornog ministarstva, uz suglasnost Državnog ureda, putem javnog natječaja ili posredstvom specijalizirane agencije, koja se, po potrebi, može odabrati u te svrhe na javnom natječaju”, propisuje peti stavak 17. članka ovog zakona.

Šestim stavkom istog zakonskog članka definirano je da, “ako se provodi javni natječaj, Državni ured nakon provedbe javnog natječaja predlaže Povjerenstvu Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH”. Sedmim stavkom 17. članka ovog zakona propisano je da pobliže kriterije za provedbu takvog javnog natječaja uredbom propisuje Vlada RH.

Takvu uredbu je vlada Zorana Milanovića donijela 14. listopada 2015. godine; radi se o Uredbi o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koju svatko može pročitati u Narodnim novinama. Takva uredba donesena je nakon što je Europska komisija od bivše Vlade tražila da se zaustave politička imenovanja u državnim firmama (Jutarnji list).

Na istom mjestu objavljen je i popis trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, na kojemu su 52 strateške firme i još četiri trgovačka društva od posebnog interesa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.