Ocjena točnosti

Reiner: Isticanje ustaških simbola na Bleiburgu je mit

Hina / Dario Grzelj / dag

“Uvjeren sam da je to jedan od mitova da bi se objasnilo zašto se prestalo obilježavati pokroviteljstvo. U Austriji nije dozvoljeno isticanje nacističkih i fašističkih obilježja, pa bi i austrijska policija reagirala i pobrinula se o tome. Priče o tome kako će se tamo isticati ustaška obilježja, pa je to razlog zašto tamo ne treba ići, su potpuno deplasirane”, kazao je predsjednik Sabora Željko Reiner (Televizija N1).

Vraćanje pokroviteljstva Sabora nad obilježavanjem u Bleiburgu bilo je predizborno obećanje HDZ-a koje se moralo ispuniti, objasnio je predsjednik Sabora Željko Reiner u emisiji Pressing na N1.

Njegove tvrdnje najbolje demantiraju snimke poput snimke RTL-a iz one iz svibnja 2009. godine, kada je još Sabor bio pokrovitelj, a sadašnji potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko tada je bio ministar unutarnjih poslova.

Slično je bilo i godinu ranije, kako je javila Slobodna Dalmacija. Kao i dvije godine kasnije… Ustaške simbole na Bleiburgu prošle godine zabilježili su i reporteri inozemne novinske agencije The Associated Press.

Na kraju krajeva, čak je i Počasni bleiburški vod štovateljima komemoracije izdavao upozorenje da ne dolaze u ustaškim uniformama jer će ih policija držati na oku (Vecernji.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.