Ocjena točnosti

Hasanbegović: Nikad nisam bio apologet ustaškog režima

Hina / Damir Senčar / ds

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim”, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na konferenciji za novinare u Vladi RH (Televizija N1).

Novinare je Hasanbegović sazvao kako bi odgovorio na otkriće tjednika Novosti da je 90-ih godina prošlog stoljeća surađivao s proustaškim časopisom “Nezavisna Država Hrvatska”, u kojem je objavljena i njegova fotografija s ustaškom kapom na glavi.

Demantira sam sebe

Današnje riječi ministra Hasanbegovića demantira tadašnji student povijesti Hasanbegović koji je u inkriminiranom razdoblju za časopis NDH, a što smo također doznali posredstvom tjednika Novosti, pisao ovako:

“Ta i takova apokaliptičan stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.

Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora”.

Zazivao granice ustaške NDH

Granice države omeđene Murom, Dravom i Drinom, koje Hasanbegović priziva, upravo su granice propale fašističke tvorevine pod vodstvom Ante Pavelića, a što je na internetu vrlo lako provjerljivo. U ranijem priopćenju za medije (Index.hr), Hasanbegović je poručio kako je na fotografiji koju su objavile Novosti “i laiku vidljiva naknadna intervencija”. U međuvremenu su i ostali mediji u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici pronašli predmetnu fotografiju i uvjerili se u njenu autentičnost (Televizija N1).

Spreman objašnjavati, ali ne novinarima

“Savjest mi je čista i u moralnom i u političkom i građanskom smislu. Sve ostalo sam spreman objašnjavati u svakom trenutku, u mirnom ozračju intelektualne rasprave, a ne u ozračju linča. Slučaj je poprimio i obilježja stanovitog ludila”, riječi su kojima je Hasanbegović završio svoju press konferenciju, nakon čega je otišao bez da je odgovorio na ijedno od brojnih novinarskih pitanja. Za ministrom su novinari, ne bi li dobili odgovore, morali trčati po Markovom trgu (HRT).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.