Ocjena točnosti

Mlakar: SDP-ova vlada je donijela protuzakonitu uredbu o javnim natječajima

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Tu uredbu po zakonu niste smjeli donijeti, postupili ste krajnje nekorektno prema onima kojima ste trebali predati vlast. Promijenili ste pravila usred kampanje, do tada je vrijedila politička podobnost, a onda ostavljate nekom drugom da provodi natječaje po samo vama znanoj proceduri”, rekao je u Saboru HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar (Hina/Slobodna Dalmacija).

Mlakar je, kako prenosi Hina u svom izvještaju, bivšoj Vladi zamjerio donošenje uredbe kojom se “promijenio način imenovanja” članova nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki. Mlakar tvrdi da je bivša vlast to napravila “praktično u izbornoj kampanji” što, kako kaže, nije dopušteno prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti.

Uredba donesena u zadnjim danima Vlade

U svom izlaganju Mlakar se referirao na Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koju je vlada Zorana Milanovića donijela na sjednici održanoj 14. listopada 2015. godine.

Uredba je donesena nakon što je Kolinda Grabar Kitarović 5. listopada raspisala parlamentarne izbore za 8. studenog (HRT), ali i prije nego što je 21. listopada službeno započela kampanja za parlamentarne izbore (HRT).

Predmetnom uredbom ne regulira se izbor članova nadzornih odbora državnih firmi, već samo osoba ovlaštenih za zastupanje. Također, radi se o uredbi koja je donesena u skladu sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi se o zakonu iz 2013. godine, u čijem 17. članku, 7. stavku stoji odredba da “pobliže kriterije za provedbu javnog natječaja (…) propisuje uredbom Vlada RH”. U 5. stavku istog članka zakona navedeno je da se odabir kandidata provodi “putem javnog natječaja ili posredstvom specijalizirane agencije”.

Zakon brani samo nova imenovanja

Mlakarova tvrdnja da je Vladina uredba od 14. listopada prošle godine protivna Zakonu o postupku primopredaje vlasti također ne stoji. Tim se zakonom, naime, reguliraju obveze vlade na odlasku naspram vladajuće garniture koja ih dolazi zamijeniti i doista je propisano što vladajući ne smiju raditi od dana raspisivanja izbora.

U 4. članku ovog zakona tako stoji: “Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti”. U 5. članku zakona propisano je: “Od dana raspisivanja ugovora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora”.

Drugim riječima, garnitura koja je na vlasti uoči parlamentarnih izbora ne smije nakon dana raspisivanja izbora – u ovom slučaju 5. listopada – potpisivati veće ugovore, niti imenovati dužnosnike. No, zakonom nije zabranjeno donošenje uredbe kojom se uređuje postupak javnog natječaja za izbore direktora državnih firmi, pri čemu posebno treba istaknuti da takav javni natječaj, prema važećem zakonu, nije jedina opcija za kadroviranje koju aktualna vlast ima na raspolaganju.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.