Ocjena točnosti

Kovač: Kreditni rejting nam je pao zbog bivše Vlade

Hina / Denis Cerić / dc

“Moody’s je donio ocjenu na temelju prethodnog razdoblja i rada bivše hrvatske Vlade. No, vidjet ćete vrlo skoro, kada se bude išlo ponovno u novu evaluaciju, da će biti promjena”, komentar je ministra vanjskih poslova Mira Kovača (HDZ) na smanjenje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Moody’s (Hina/Vecernji.hr).

Rejtinška agencija Moody’s u petak je na svojoj internetskoj stranici objavila da snižava hrvatski kreditni rejting s razine Ba1 na Ba2, uz negativne izglede (outlook) za razdoblje koje slijedi. Kao razlozi su navedeni politika dosadašnjih vlada u razdoblju od 2008. naovamo, ali i nepovjerenje u aktualnu vlast.

Prošle vlade krive zbog dugova

Moody’s navodi dva ključna razloga za smanjenje rejtinga. Prvi je rastući javni dug, koji je krajem 2015. godine iznosio oko 86,5 posto BDP-a. Moody’s podsjeća da je Hrvatska na početku krize 2008. godine imala javni dug u iznosu od 39 posto BDP-a, a očekuju da će dug nastaviti rasti te dosegnuti 90 posto BDP-a do 2018. godine. Tek nakon toga bi razina zaduženja, smatra Moody’s, mogla početi lagano opadati.

Drugi razlog sniženja rejtinga je nedostatak povjerenja u Vladu HDZ-a i MOST-a, odnosno procjena agencije Moody’s da su srednjoročni izgledi Hrvatske za ostvarenje gospodarskog rasta i dalje slabi. Kao glavne razloge zbog kojih ne vjeruju u gospodarski oporavak Hrvatske, u agenciji Moody’s navode slabo privlačenje investicija i “strukturne rigidnosti”, što uključuje nisku stopu zaposlenosti i slabo privlačenje EU fondova.

“Moody’s očekuje da će nova vlast biti suočena s ozbiljnim izazovima u pokušaju implementiranja zahtjevne reformske agende. Hrvatska je imala loše rezultate u implementaciji dalekosežnih reformi, a trenutna vladajuća koalicija nema dovoljnu razinu podrške u parlamentu da progura kontroverzne promjene”, navodi agencija Moody’s u objašnjenju svoje odluke.

Ne vjeruju HDZ-u i MOST-u

Nedostatak povjerenja prema aktualnoj vlasti evidentan je i u činjenici da Moody’s prognozira kako će hrvatski BDP u 2016. rasti za oko 1,5 posto, dok Vlada proračun temelji na prognozi od 2 posto rasta. Također, Vlada RH očekuje da će u 2016. godini smanjiti deficit na -2,2 posto BDP-a, s čim se Moody’s ne slaže. Njihova prognoza je da će proračunski manjak u 2016. godini iznositi čak 3,9 posto BDP-a.

“Moody’s posebno napominje da trenutna vladajuća koalicija u parlamentu sastavljena od zastupnika Domoljubne koalicije i MOST-a drži tek tanku većinu, posebno nakon što je MOST izgubio četiri zastupnika. Širok spektar političkih stavova unutar koalicije i relativno neiskustvo zastupnika MOST-a na razini nacionalne vlasti povećavaju rizi da nova Vlada neće moći u parlamentu održati podršku većine za provođenje gospodarskih i fiskalnih reformi. Dok nova vlast ima podršku javnosti za reforme, s obzirom da je MOST vodio kampanju na pro-reformskoj platformi, neke od predloženih reformi (poput racionalizacije javnog sektora) već su suočene s otporom od strane različitih dijelova koalicije.

Slabi rezultati prijašnjih hrvatskih vlada ne ulijevaju sigurnost da će aktualna vlast uspjeti u svojim reformskim planovima. Prijašnjih godina fiskalni su ciljevi uzastopno promašivani, prvenstveno zbog prevelike potrošnje i rasta slabijeg od očekivanja. Uzevši u obzir strukturne slabosti u planiranju i izvršenju proračuna, Moody’s vidi opasnost od ponovnog fiskalnog posrtanja kao materijal za naredne godine, a što bi putanju duga moglo pogurati prema bržem rastu nego što se trenutno pretpostavlja”, poručuje Moody’s.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.