Pod povećalom

Katedrala duha koju nitko neće gledati

AEM

„Ja sam građanin koji plaća pretplatu i ne želim gledati ono što gledam na televiziji koju plaćam”, sugerirao je potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u vrijeme smjene Gorana Radmana. Po imenovanju Siniše Kovačića za v.d. ravnatelja, vladajući su krenuli u toliko željene promjene uredničkog i voditeljskog kadra na Prisavlju, ali, ma koliko se trudili, teško da će postići svoj ideal – Hrvatsku televiziju kao katedralu duha iz 90-ih, iz prostog razloga što HTV sada ima konkurenciju i – ne gleda se baš.

Prema redovitim mjesečnim i godišnjim istraživanjima koje za Agenciju za elektroničke medije (AEM) provodi AGB Nielsen, specijalizirana agencija za istraživanje gledanosti televizije, sva četiri kanala HTV-a zajedno ne privlače pažnju niti trećine hrvatskih gledatelja. Pritom nije riječ o informativnim i političkim programima, već o ukupnom sadržaju. Kad je riječ o informativnim programima – ni središnji Dnevnik HRT-a, niti Treći dnevnik niijednom unazad godine dana nisu ušli na top listu najgledanijih televizijskih emisija u Hrvatskoj, iako su u veljači 2015. poduzete značajne preinake u Dnevniku (uvođenje dva voditelja, pomaknuta satnica, produženo trajanje). Središnji Dnevnik Nove TV redovito je pri vrhu te liste, a ponekad i na prvom mjestu najgledanijih emisija. Od HTV-a bolje stoji i RTL koji se, također, s vremena na vrijeme s Vijestima ili Direktom plasira na top listu najgledanijih. Sudeći po tim listama, najuspješniji HTV-ov dnevnik je onaj u podne, a od svih programa najomiljenija je vremenska prognoza.

Gledajući unatrag godinu dana, ima i mjeseci kada baš niti jedna HRT-ova emisija ne uđe u top 10, kad se istraživanje bazira na stanovništvu starosti od 18 do 54 godine.

AEMgledanost3

Sva četiri kanala HTV-a ne dosežu jedan Nove TV

Gledajući na godišnjoj razini, hrvatski građani gledaju televiziju u podjednakim omjerima kao što je to bilo godinu dana ranije. U zadnja dva mjeseca bilježi se pad za dva posto u odnosu na godinu ranije, ali u pojedinim mjesecima gledanost je bila značajno viša nego godinu ranije, iz čega proizlazi da ona ovisi o tekućim političkim, odnosno sportskim zbivanjima.

Gledajući pojednačne programe, daleko najgledaniji je program Nove TV. HTV1, kanal na kojem se emitiraju središnje informativno-političke emisije javne televizije, na drugom je mjestu po gledanosti ako se mjeri cjelodnevni program i u obzir uzimaju gledatelji svih dobi. Kad je u pitanju prime-time od 19 do 23 sata i gledateljstvo od 18 do 54 godine HTV1 pada na treće mjesto po gledanosti – iza Nove TV i RTL-a.

U veljači, primjerice, sva su četiri kanala HTV-a, kad se mjeri gledanost cijeli dan i svih dobi, zainteresirala ukupno 29,99 posto gledatelja. U udarnim večernjim terminima sva četiri programa ukupno su zainteresirala 21,42 posto punoljetnih gledatelja u dobi do 54 godine, dok je Nova TV na samo jednom kanalu imala 28, 83 posto gledatelja.

Ako uspoređujemo samo HTV1 u večernjem terminu – gledalo ga je 11,19 posto, dok je Novu TV gledalo 28,83, a RTL 18,77 posto punoljetnih gledatelja do 54 godine starosti.

Slični omjeri bili su i u prethodnim mjesecima.

Najgledaniji prognoza, sport i Plodovi zemlje

Top 10 emisija koje su u veljači gledale osobe u dobi od 18 do 54 predvode tri emisije Nove TV: na prvom mjestu turska sapunica „Tuđi život“, na drugom mjestu serija „Kud puklo da puklo“, a na trećem Dnevnik Nove TV. HTV je tek na devetom mjestu s Plodovima zemlje i na desetom s emisijom Sport – emisija poslije Dnevnika u podne.

Ako se u obzir uzme stanovništvo svih dobi HTV stoji nešto bolje: poslije već navedene tri emisije Nove TV, na četvrtom mjestu je Sport – emisija poslije Dnevnika u podne, na petom Vrijeme danas, na šestom Nedjeljom u dva, na sedmom Plodovi zemlje, na osmom Dnevnik u podne i na devetom The Voice.

Mjesec dana ranije, u siječnju, prevlast je odnio RTL zbog prijenosa rukometnog prvenstva. HTV1 na top listi ima Vrijeme danas, Sport – emisija poslije Dnevnika u podne, Nedjeljom u 2, Plodove zemlje i Dnevnik u podne, ali samo kada se promatraju gledatelji svih dobi. U užoj skupini od 18 do 54 dominira RTL s prijenosima rukometa, RTL-Dirket je na sedmom mjestu, Dnevnik Nove tv na devetom mjestu, a na desetom RTL Vijesti. HTV-a nema nigdje.

AEMgledanost2

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.