Ocjena točnosti

Ilčić: Politika po zakonu utječe na javne medije

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Ona ga ima, po zakonu: država imenuje članove te komisije ili ravnatelja recimo HRT-a, a na privatne medije ne može utjecati. Što se tiče dijela gdje ona zakonski utječe, dužna je osigurati u javnim medijima nepristrano izvještavanje, tu naravno i treba utjecati, jer to je zakonski predviđeno”.

Tvrdnja je to kojom je saborski zastupnik Hrasta i Domoljubne koalicije Ladislav Ilčić u razgovoru za televiziju N1 odgovorio na pitanje treba li država imati utjecaj na medije. Međutim, kada tvrdi da je “zakonski predviđeno” da država na bilo koji način utječe na izvještavanje javnog radiotelevizijskog servisa, Ilčić potpuno pogrešno tumači Zakon o HRT-u, kao i odredbe Ugovora između HRT-a i Vlade RH.

HRT po zakonu samostalan i neovisan

Već u prvom članku Zakona o HRT-u tako stoji da je dužnost Republike Hrvatske osigurati javnom servisu samostalno i neovisno financiranje, ali i da je HRT “u obavljanju svojih djelatnosti (…) neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa”.

Nadalje, 13. člankom Zakona propisano je da HRT sam izrađuje prijedlog svojih programskih obaveza, kojeg Vlada tek verificira svojim potpisom na ugovor s javnim servisom. “U svom djelovanju HRT je samostalan”, stoji u 17. članku Zakona o HRT-u.

Presudan utjecaj na HRT politika ima kroz izbor glavnog ravnatelja, kojeg Sabor imenuje natpolovičnom većinom svih zastupnika, na mandat od pet godina. No, Zakonom je također predviđeno i da se glavni ravnatelj kao politički imenovani dužnosnik nema pravo miješati u program; njegova ingerencija je raspolaganje imovinom i poslovanje HRT-a.

Politici zabranjen pristup

Odredba koja zabranjuje utjecaj politike na javni servis uglavljena je i u 3. članak Ugovora između HRT-a i Vlade RH:

“U svom djelovanju HRT je samostalan, što se ostvaruje samostalnim obavljanjem djelatnosti te programskom i uredničkom samostalnošću HRT-a, a osobito u planiranju i proizvodnji programa te utvrđivanju programske sheme. U obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa.

Člankom 4. ovog ugovora propisano je da RH mora HRT-u osigurati samostalno i neovisno financiranje u skladu sa zakonom. Javnim novcem koji se koristi za financiranje HRT-a, baš kao i HRT-ovim samostalnim prihodima, upravlja glavni ravnatelj.

Posebno se to odnosi na informativni program HRT-a, naglašeno je u 29. članku ugovora kojeg je javni servis potpisao s Vladom RH: “HRT će se u svom informativnom programu osobito zalagati za unaprjeđenje općih javnih vrijednosti, neovisnost o političkim, komercijalnim, osobnim i drugim utjecajima; pružanje sadržaja najviše kvalitete uz informacijsku sveobuhvatnost i uvažavanje različitosti”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.